- İçindekiler
- Harika ruh hali
- Görevleri tamamlayamama
- Depresyon
- Sinirlilik
- Hızlı konuşma
- İşyerinde sorun
- Alkol veya uyuşturucu istismarı
- Değişken davranış
- Uyku sorunları
- Düşünce uçuşması
Harika ruh hali
Çift kutuplu bozukluk mani ve depresyonun inişli ve çıkışlı dönemleriyle tanımlanır. Manik aşamada bazı hastalar gerçeklikten tamamen kopabilirler.Ama hastalığın belirtilerinden biri olan hipomani, kişinin coşkulu hissettiği ama gerçekliğe hakimiyetini kaybettiği yüksek enerjili bir durumdur.
Kişinin duygu durumu iyileşebilir, bol enerji ve yaratıcılık sahibi olabilirler, taşkınlık hissedebilirler. Çift kutuplu bozukluğu olan bazı insanlar bu yükseliş dönemini seveler ama elbet sona erer.
Görevleri tamamlayamama
Ev dolusu yarım kalmış proje, çift kutuplu bozukluğun özelliklerindendir. Hipomanik dönemdeyken enerjilerini toplayabilen kişiler gerçekten üretken olabilirler.Görevden göreve atlayan, büyük ve gerçekdışı projeler planlayan kişiler bunlardan birini tamamlamadan diğerine geçer.
Depresyon
Çift kutuplu bozukluğun depresyon aşamasında olan biri, normal depresyonda biri gibi görünür.Maalesef, çift kutuplu bozukluğu olan hastalarda antidepresanlar tek başına pek işe yaramaz. Hatta kişilerin daha sık döngü yaşamasına, durumlarının kötüleşmesine veya gerçeklikten kopma dönemine girmelerine neden olur.
Sinirlilik
Bu durumu olan kişiler “karışık mani”den mustariptir, aynı zamanda hem mani hem de depresyon belirtileri yaşarlar. Bu aşamada genelde aşırı sinirli olurlar.Herkes kötü günler geçirir, böyle çift kutuplu bozukluğun tanınmasının daha zor olmasının nedenlerinden biri budur.
Ama bu, çift kutuplu insanlarda bu bazen o kadar şiddetli hale gelir ki ilişkilerine zarar verir.
Hızlı konuşma
Bazı insanlar doğal olarak konuşkandır. Ama konuşmak zorunda hissetmek, çift kutuplu bozukluğun en yaygın belirtilerinden biridir.Bu tür konuşma, biri gerçekten iki yönlü sohbette değilse ortaya çıkar. Kişi çok hızlı konuşur ve konuşmaya çalışırsanız muhtemelen sizi bastırır.
Bazen de konudan konuya atlarlar.
İşyerinde sorun
Bu bozukluğu olan kişiler işyerinde çalışmakta zorluk çekerler çünkü belirtilerinden birçoğu çalışmaları, iş yapmaları ve başkalarıyla üretken biçimde iletişim kurmaları için göstermeleri gereken yeteneklerinin önüne geçebilir.Görevleri tamamlama sorunlarına ek olarak, uyuma zorluğu, sinirlilik, mani döneminde şişkin bir ego, başka zamanlarda depresyon yaşayabilirler. Bunlar aşırı uyuma ve başka duygu durum sorunlarına yol açabilir.
Alkol veya uyuşturucu istismarı
Çift kutuplu bozukluğu olan kişilerin %50’sinde bir madde istismar sorunu, özellikle alkol istismarı da vardır.Birçok insan manik dönemde kendilerini rahatlatmak için içerler ve depresyondayken duygu durumlarını düzeltmek için alkol kullanırlar.
Değişken davranış
Çift kutuplu bozukluğu olan kişiler manik dönemdeyken şişkin bir özgüvene sahip olabilir.Bundan kaynaklanabilen en yaygın iki davranış biçimi eğlenceye aşırı para harcamak ve olağandışı cinsel davranıştır.
Uyku sorunları
Bu rahatsızlığa sahip kişiler genelde uyku sorunları yaşar. Depresyon aşamasında, aşırı uyuyabilir ve her an yorgun hissedebilirler.Manik aşamada yeterince uyumadıkları halde yorgun hissetmeyebilirler. Her gece birkaç saatlik uykuyla bile harika hissedebilir ve bol enerji sahibi olabilirler.
Çift kutuplu bozukluk hastalarına düzenli bir uyku düzeninde kalmaları önerilir.
Düşünce uçuşması
Bu belirtiyi tanımak zor olabilir ama kişi manik dönemindeyken genelde meydana gelir. İnsanlar zihinleri hızla çalışıyor ve düşüncelerini ne kontrol edebiliyor ne de yavaşlatabiliyor gibi hissederler.Düşünce uçuşması bazen konuşmak zorunda hissetmekle birlikte ortaya çıkar.
Çift kutuplu bozukluğu olan kişiler zihinlerinin kontrol dışında hızlı çalıştığını fark etmeyebilir veya kabullenmeyebilirler.
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
hocam kafamda soru işareti kaldı Ağız yoluyla hamile kalınır mı Meniyi Yutup yutmama konusunda tam emin Değilim Yardımcı olursanız çok memnun olurum I... devamı
Ruhsal Rahatsızlığı Olanlar Toplum İçinde Tedavi Edilecek
Hızlı Döngülü Bipolar Bozukluk
Çift Kutuplu Rahatsızlığı Anlamak
Akıl Hastalığı Tedavisi İçin Beyin Hücresi Geliştirildi
Bipolar Bozukluğu Anlamak