Çift kutuplu bozukluk, kişinin, şiddetli duygu durumu değişimi nöbetleri yaşadığı bir psikiyatrik hastalıktır. Çift kutuplu bir insan aşırı mutluluk nöbetleri (mani) ve aşırı üzüntü nöbetleri (depresyon) geçirebilir. Bu duygu durumu çalkantıları, kişinin kendi hatası değildir. Durum, kontrollerini aşan biyolojik bir bozukluğun sonucudur. Çift kutuplu bozukluğun çaresi yoktur ama duygu durumu çalkantılarını kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. Ancak yine de çift kutuplu bozukluğu olan herkese iyi gelecek tek bir ilaç yoktur. Doğru ilaç veya ilaç kombinasyonu ve dozajlar, deneme yanılma yoluyla bulunabilir.

Çift Kutuplu Bozukluk Belirtileri                                              

Çift kutuplu bozuklukta belirtiler her insanda farklıdır. Çift kutuplu nöbetler; karamsarlığa, öfke nöbetlerine, dikkat eksikliği sorunlarına, depresyona, intihar düşüncelerine, intihar davranışlarına veya aşırı enerji patlamalarına sebep olabilir. Bazı öğrenciler nöbet döngüsünü birkaç ayda bir yaşayabilirler. Çok hızlı tekrar eden bipolar bozukluğu olan öğrenciler günde birkaç defa nöbet geçirebilirler. İlaçlar; yorgunluk, huzursuzluk ve ishal gibi fiziksel tepkilere sebep olabilir.

İletişim ve Planlama

Öğretmenlerin, öğrencinin ebeveynleriyle iletişimi önemlidir, böylece öğrencinin bilenen çift kutuplu tepkilerini anlayabilirler. Öğretmenler, ebeveynler ve rehber öğretmenler öğrenci için özelleştirilmiş bir eğitim planı oluşturmak üzere birlikte çalışmalıdır. Öğrenci iletişim sürecine mutlaka dahil edilmelidir.

Öğrenciyle ilgili olarak ebeveynler ve okul personeli, sınıfta duygusal taşkınlıklar gibi durumları ele almak için bir plan yapabilirler. Öğrenci öfke nöbetlerine yatkın ise sınıfta bu durumla başa çıkmak için bir plan yapılabilir. Çözümlerden biri, öğrenciye duygularını kontrol altına alabilmesi için sınıf dışında zaman tanımaktır.

Sindirim bozukluklarına neden olan ilaçlar kullanan öğrencilere de tuvalet ihtiyaçları olduğunda izin verilmelidir. Dikkat sorunu olan çocuklara, ev ödevlerini bitirmede ekstra süre tanınmalıdır. Öğrenci, ebeveynler ve okul personeli, öğrencinin yanı sıra sınıfın da yararlanacağı planlar ortaya çıkarabilirler.

Devam Eden Eğitim İhtiyaçları

Çift kutuplu (Bipolar) bozukluğu olan bir öğrencinin eğitimi deneme yanılma sürecidir. Bir metot işe yaramadığında bir başkası denenmelidir. Ebeveynler ve okul personeli sınıf başarısını veya başarısızlıklarını görüşmek ve yeni sınıf içi eğitim yaklaşımlarını görüşmek üzere düzenli olarak bir araya gelmelidir. Öğretmenler, çocuğun eğitim durumu hakkında ebeveynlerin son durumu bilmesini sağlamak için eve düzenli olarak notlar göndermelidirler. Çocuğun eğitimi boyunca ilaçlar ve dozajlar doktoru tarafından ayarlanabilir. Herkesin bir takım olarak çalışması öğrencinin eğitiminde başarı şansını epey arttırır.

 

 

Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA

Ben doktora öğrencisiyim. Aromaterapi eğitimi aldınız mı? Aldıysanız sizinle konuşabilir miyiz.... devamı