Mantarlar normalde vücudumuzda bulunur ve bizimle birlikte yaşarlar. Ancak zaman zaman vücudumuzun farklı bölgelerinde mantarların çoğalması artabilir ve kontrol dışına çıkabilir. Buna mantar enfeksiyonu denir. Tırnaklarda da mantar enfeksiyonu ortaya çıkabilir ve genellikle belirtileri tırnakların görünümüyle ilgili olur. Mantar enfeksiyonu şikayeti olan tırnaklar kararır, sararır, kalınlaşır, kırgınlaşır ve şekilleri bozulur. Genel olarak sağlıksız bir görüntüye sahip olurlar. Peki tırnak mantarının nedenleri nelerdir ve hangi faktörler bu şikayetin görülme riskini artırır?

Tırnak mantarı aslında en sık yaşanan tırnak şikayetidir. El ve ayak tırnaklarında görülebilir ancak mantarlar karanlık ve nemli ortamları severler. Dolayısıyla ayakkabıların içi çoğalmalarına daha uygundur ve bunun sonucunda ayak tırnaklarında mantar daha çok görülür. 

Tırnak mantarının nedenleri mikroskobik organizmalar olan mantarlardır. Bunlar çoğalmak için güneş ışığına ihtiyaç duymazlar. En sık da dermatofit adı verilen bir mantar türü tırnak mantarına yol açar. İsmi daha iyi bilinen Candida mantarı bu türe aittir. Bazen maya ve küf türleri de tırnak mantarına neden olur. 

Tırnak mantarı enfeksiyonuna yol açan patojenler genellikle tırnak ve tırnak yatağı arasındaki küçük ayrılma yerlerinden ya da küçük kesiklerden cildin içine girerler. Tırnak gerekli nemli ve sıcak ortamı sağladığında mantarlar çoğalır ve artar. 

Tırnak mantarının nedenleri bu patojenlerken bazı unsurlar ise mantar enfeksiyonunun görülme riskini artırır. Bunlara risk faktörleri denir. Tırnak mantarı herkeste ortaya çıkabilir ancak erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Benzer şekilde yaşlılarda gençlerden daha sık görülür.

Tırnak mantarının risk faktörleri arasında kan dolaşımının kötüleşmiş olması, tırnağın yavaş uzaması, ailede tırnak mantarı geçmişinin olması, çok terleme, nemli ya da rutubetli çalışma ortamları, yapay tırnaklar takmak, ayağın nefes almasını önleyen çoraplar ve ayakkabılar giymek, nemli ve halka açık ortamlarda, örneğin havuzlarda, spor salonlarında ve dışlarda çıplak ayakla gezmek, cilde ya da tırnağa daha önceden hasar almış olmak, şeker hastalığı, AIDS, dolaşım problemleri ve zayıflamış bağışıklık sistemi, ayak parmaklarını sıkan çok dar ayakkabılar giymek, parmak ucunun tırnağa bağlandığı yere sürekli hasar veren egzersizler yapmak sayılabilir. Kan dolaşımının yavaşlaması ve tırnakların yavaş uzaması risk faktörlerinden olduğu için yaşlı bireylerde tırnak mantarı riski daha yüksektir. 

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

selamlar günnur hanım bi konu hakkında danısıcaktım babamın ilk tırnaklardan basladı hastalıgı biz mantar olabilir sanıyorduk ama bi zaman sonra ayak ... devamı