- İçindekiler
- Beslenme
- Faydalı Stratejiler
Beslenme
Eğer kalp hastalığınız varsa, yediklerinize daha fazla dikkat ederek kalp sağlığı açısından sağlıklı beslenmeye başlayabilirsiniz. Kalp sağlığı açısından faydalı bir beslenmeyle kalp hastalıklarına neden olan damar tıkanıklığı, yani ateroskleroz riskinizi azaltabilirsiniz. Eğer atardamarların tıkanma süreci başladıysa, ilerleme hızını yavaşlatabilirsiniz.
Bu durum ateroskleroz rahatsızlığı riski bulunan herkes için önemli olsa da özellikle kalp krizi geçirmiş kişiler ve anjiyoplasti, baypas ameliyatı veya karotis ameliyatı gibi kalbe ve vücudun diğer bölümlerine kan akışını sağlama amaçlı işlemler geçirmiş kişiler için çok daha büyük önem taşır. Aşağıdaki önleyici tedbirler atardamarlarınızın daralmasına karşı koruma sağlayabilir.
Kalbinizi Sağlıklı Besleyin
Kalbiniz için sağlıklı gıdalar tüketmek risk faktörlerini azaltmanın, hatta ortadan kaldırmanın en etkili yoludur. Kalp sağlığı için faydalı beslenmek toplam ve LDL kolesterol (“kötü” kolesterol) seviyesini, kan basıncını, kan şekerini ve vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olabilir. Çoğu beslenme planı size neler yememeniz gerektiğini söyler (genellikle bunlar en sevdiğiniz yiyeceklerdir!). Bununla birlikte en güçlü strateji, yiyebileceğiniz gıdalar üzerine yoğunlaşmaktır. Aslında kalp hastalıklarına ilişkin araştırmalar kalp sağlığına faydaları gıdaların beslenmeye eklenmesinin beslenmeden çıkarılan gıdalar kadar önemli olduğunu göstermiştir.
İşte kalp hastalıkları riskinizi arttırmaya yardımcı dokuz beslenme stratejisi:
- Daha fazla balık tüketin. Balık iyi bir protein ve diğer besin değerleri kaynağıdır. Balık omega-3 yağ asitlerini içerir. Bu yağ asitleri kalp hastalıkları ve inme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Daha fazla sebze, meyve, tam tahıl ve baklagiller tüketin. Doğanın bu güzel ve lezzetli harikaları kalp hastalıklarıyla savaşmadan en güçlü stratejilerden biri olabilir.
- Yağ kalorilerini akıllıca seçin.
- Aldığınız toplam yağ miktarını sınırlandırın.
- Minimum miktarda doymuş yağ ve trans yağ tüketin (örneğin yağ, margarin, salata sosu, kızarmış gıdalar, şekerler ve tatlılarda bulunanlar).
- İlave yağ kullandığınızda, tekli doymamış yağları tercih edin (örneğin zeytin ve fıstık yağları).
- Çeşitli ve doğru miktarlarda protein bakımından zengin gıdalar tüketin. tüketilen Proteinli gıdalar (et, süt ürünleri) genellikle kalp rahatsızlıkları riskinizi artıran ana etmenlerdendir. Hayvan, balık ve sebze kaynaklı protein alımının dengeleyerek besinsel risk faktörlerini azaltabilirsiniz.
- Kolesterol tüketiminizi sınırlayın. Özellikle yüksek risk altında olan kişilerde besinler yoluyla alınan kolesterol kandaki kolesterol seviyesini artırabilir. Beslenme yoluyla alınan kolesterolü sınırlandırmanın bazı faydaları vardır. Ayrıca kolesterol ve doymuş yağ aynı gıdalarda bulunduğu için doymuş yağ miktarını da azaltmanız gerekecektir. Enerjiyi karmaşık karbonhidratlardan (tam buğday makarna, tatlı patates, tam tahıl ekmekler) alın ve basit karbonhidratlardan (alkolsüz içkiler, şeker, tatlılar) uzak durun. Eğer kolesterolünüz yüksekse, bu basit karbonhidratlar sağlık durumunuzu ağırlaştırıp kalp hastalıkları riskini yükseltebilir.
- Vücudunuzu düzenli besleyin. Öğün atlamak aşırı yemek yemeye neden olabilir. Kan şekerinizi kontrol altına almanın, yağ kalorilerini daha etkili bir şekilde yakmanın ve kolesterol seviyesini düzenlemenin en iyi yöntemi, günde beş altı küçük öğün tüketmektir.
Faydalı Stratejiler
Kalp Sağlığı İçin Faydalı Başka Stratejiler
- Tuz alımını azaltın. Bu kan basıncınızı kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
- Egzersiz yapın. İnsan vücudunun aktif olması gerekir. Egzersiz kalp kaslarınızı güçlendirir, kan akışını geliştirir, yüksek kan basıncını düşürür, HDL “iyi” kolesterol seviyesini artırır, kan şekerinizi ve kilonuzu kontrol altına almanıza yardımcı olur.
- Bol su tüketin. Su yaşam için önemlidir. Yeteri kadar su tükettiğinizden emin olun.
- Aldığınız her ısırıktan zevk alın. Amacınız aç kalmak değil beslenmenizi geliştirmek olmalıdır. Yediklerinizden zevk aldığınızda yaşam hakkında kendinizi daha pozitif hissederseniz, bu da kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca yediğiniz besinleri sevdiğinizde daha az yersiniz, böylece kilonuzu kontrol edebilir kolesterol seviyenizi düşürebilirsiniz.
Prof. Dr. Atilla BİTİGEN
Sayın hocam iki aydır kalbim agrıyor durmadan kalp hafifleyin ce sırtım ve göğüskkemigim agrıyor yürürken iş yaparken yok oturunca kalbim agrıyor kalp... devamı
Taze Ürünler Yaşlılığın Düşmanı
Termaj İşlemi
Kalp Hastalıkları Ve Antioksidanlar, E Vitamini Ve Beta-Karoten
Yaşlılıkta Koruyan Alışkanlıklar
Kalp Krizi Tedavisi