- İçindekiler
- Nedir
- Antioksidanların Rolü
- Risk Faktörleri
Nedir
Antioksidanların kalp hastalıklarına karşı faydaları var mıdır? Antioksidanlar gıdalarda vitamin, mineral ve diğer bileşenler olarak bulunan doğal maddelerdir. Antioksidanların, “serbest radikaller” adı verilen maddelerle savaşarak hastalıkları önlediğine inanılır. Serbest radikaller vücudunuz nefes alıp verirken oksijen kullandığında ve sigara gibi maddelere maruz kaldığında üretilir. Yeterli miktarda antioksidan alınmadığında serbest radikaller vücutta gezer ve hücrelere zarar verir. Hücrelerde oluşan bu hasarlar kalp-damar hastalıklarının gelişmesine yol açabilir.
Antioksidanların Rolü
Antioksidanların Kalp Hastalıklarını Önlemedeki Rolü Nedir?
E Vitamini
Araştırmalar E vitaminin ölüm oranını azaltmada veya kalp hastalıklarına bağlı ölümleri ve inme riskini düşürmekte genel bir faydasının olmadığını göstermiştir. Bu nedenle E vitamini kalp hastalıklarından korunma amaçlı önerilmez.
Beta Karotenler
Beta karotenlerden uzak durulmalıdır. Çalışmalar beta karotenlerin, kalp-damar rahatsızlıklarına bağlı ölümlerde hafif yükselmeye neden olduğunu göstermiştir.
Antioksidan Bakımından Zengin Gıdalar
Antioksidan bakımından zengin gıdaların birçok faydaları vardır. Takviyeler ek koruma sağlamasa da antioksidan içeren gıdalar (meyveler, sebzeler ve tam tahıllar) bakımından zengin bir beslenme, kalp-damar (kalp ve kan damarları) hastalıkları riskinde azalmayla ilişkilendirilmiştir. Antioksidanlar bakımından zengin gıdalar flavanoidler ve likopenler gibi besin değerleri de içerebilir. Bu besin değerleri, standart oral vitamin takviyelerinde bulunmayan ek koruyucu faydalar sağlar.
Risk Faktörleri
Kalp Hastalıkları Risk Faktörlerinizi Kontrol Altına Alın
Bu noktada kalp hastalıkları riski faktörlerinizi kontrol altına almak vitamin ve takviyelerden daha etkili olabilir. Risk faktörlerinizi azaltmak için aşağıdakileri uygulamak önemlidir:
- Sigarayı ve tütün ürünlerini bırakın.
- Kan basıncı ve diyabet rahatsızlığını kontrol altına alın.
- Sağlıklı kilonuzu koruyun.
- Doktorunuza kolesterol ve trigliserit gibi lipit profil değerlerinizi kontrol ettirin. Gerekli durumlarda lipit değer hedeflerinize ulaşmak için tedavi olun. LDL kolesterolü kalp veya kan damarı hastalıkları bulunan kişilerde ve metabolik sendrom sorunu bulunan kalp hastalığı riski oldukça yüksek olan diğer kişilerde 70 mg/dl değerinin altında olmalıdır. LDL kolesterolü, bazı diyabet hastaları ve kalp hastalıkları risk faktörleri taşıyan kişiler gibi kalp-damar hastalıkları riski yüksek kişilerde 100 mg/dl değerinin altında olmalıdır. Bütün hastalar için, LDL kolesterolü 130 mg/dl değerinden altında olmalıdır. Ayrıca HDL kolesterolü 40 mg/dl değerinden yüksek (HDL değeri ne kadar yüksekse o kadar iyidir), toplam kolesterol değeri 200’den az ve trigliserit seviyesi 150 mg/dl değerinden düşük olmalıdır.
- Doymuş yağ, trans yağ (kısmen hidrojenize yağlar), kolesterol, sodyum ve işlenmiş şeker oranı düşük gıdalar, lif ve besin değeri yüksek gıdaları tüketin.
- Düzenli (haftanın çoğu günü ortalama 30 dakika kadar) egzersiz yapın.
- Stresi kontrol altına alın.
- Alkol tüketimini sınırlandırın.
- Yüksek oranda hassas C-reaktif protein (hs-CRP veya aşırı hassas CRP veya us-CRP) adı verilen kan testi yaptırma konusunda doktorunuzla görüşün. Yüksek CRP değeri kalp hastalıkları riskinde artışla ilişkilendirilmiştir.
- Düzenli sağlık kontrolü yaptırın.
- Aspirin alımı (günde bir kez 80-160 mg) konusunda doktorunuza danışın.
Şamfıstığı Kolesterolü Düşürebilir
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Taze Ürünler Yaşlılığın Düşmanı
Termaj İşlemi
Kalp Hastalıkları Ve Antioksidanlar, E Vitamini Ve Beta-Karoten
Kalp Krizi Tedavisi
Erkeklerde Uzun Yaşamın Sırları