Erkeklik hormonu testosteronun etkileri çok çeşitlidir ve hem vücutta, hem de beyinde görülebilir. Bir erkek bebek doğmadan önce testosteron salgılanması iç ve dış üreme organlarının gelişmesini sağlar. Ergenliğe eriştiğinde erkekler testosteronu, belirli düzeyde sürekli kalacak şekilde salgılarlar ve bu sayede yetişkin erkeklerin fiziksel gelişmesi ve üreme karakteristikleri sağlanır. Testosteronun etkilerinden bazıları da erkeklerin yüzünde görülür.

Testosteron vücut ve yüzdeki kılların çoğalmasını sağlar. Böylece yetişkin erkeklerde, kadınlara ve genç erkeklere oranla daha koyu ve kalın vücut kılları oluşur. Yanakları, çeneyi, üst dudağı ve boynu kaplayan yüz kılları testosteronun sebep olduğu kıl çoğalmasının bir sonucudur. Yüzdeki kılların varoluş sebebi bilinmese de kadınlarda görülmez ve testosteron eksikliği olan erkeklerde de kaybolurlar. Testosterona bağlı yüz kılları, kafada bulunan çok daha ince saçlara oranla daha koyu ve kalındır. Ayrıca yassı bir yapıları vardır, bu da uzadıkça kıvrılmalarına sebep olur.

Ergenlik çağlarında testosteronun fiziksel gelişim ve üreme organlarıyla ilgili etkileri erkekler tarafından sabırsızlıkla beklense de genellikle pek istenmeyen etkileri cildin kalitesiyle ilgili olanlardır. Testosteron salgılanması tüm vücutta yağ salgılanmasını artırır ve bu etki özellikle de yüzün cildinde oldukça güçlüdür. Testosterona bağlı yağ salgılanmasının artışındaki amaçlardan biri erkeklerin vücut kokusunu güçlendirmesi ve bu şekilde karşı cins için onları çekici kılmasıdır. Çünkü vücudun doğal yağında, kadınların cinsel olarak tepki verdiği koku molekülleri mevcuttur. Çocuk cildinden yetişkin cildine geçiş zor olabilir çünkü yağ salgılanması ergenlik sonrasında normal bir düzeyde sabitlenmeden önce büyük artış gösterir.

Testosteronun etkileri arasında yüzdeki akne ve sivilcenin artışı da bulunur. Bu etkinin bir kısmı artan yüz yağından kaynaklanmaktadır. Yüzdeki yağ salgısı, cildin gözeneklerini tıkar. Özellikle de bu gözeneklerde bakteriler sıkışırsa sonuç akne olur. Ergenliğin sonunda testosteron seviyeleri normal düzeyde sabitlendiğinden ve vücut adaptasyonunu tamamladığı için yetişkin erkekler akneyle ilgili, ergenlikteki erkekler kadar sorun yaşamazlar. Ancak anabolik steroid olarak testosteron benzeri maddeler alan erkeklerde, artan hormon düzeyleri sebebiyle yüz aknesi ve sivilcelenmesi görülebilir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam FSH LH Prolaktin normal aralıkta fakat Total Testosteron Hormonum Alt seviyeden daha aşağıda.. Testosteron Hormonumu nasıl yükseltebilirim.. 33 ... devamı