Riskleri

Genel olarak, yüksek proteinli diyet planı, sporcular ve vücut geliştirenler için sözde yağsız kas kazanımı ve aynı zamanda birikmiş yağların kaybını sağlar. Bu diyet yavaş yavaş, ağır egzersiz yapmadan ya da diyet hapları kullanmadan kilolarını korumakta umutsuz olanlar arasında, bir kilo verme diyeti olarak popülerlik kazandı. Fakat bunlara rağmen, yüksek protein diyet programı uygulayanlarda görülen yan etkilerin varlığı ihmal edilmemelidir.

Yüksek Protein Diyeti Neden Risklidir?

Sağlıklı kalmak için ana kurallar, dengeli bir beslenme sürdürmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmaktır. Bu yüzden, protein yüklü bir diyet uygulamak ve diğer besinlerden uzaklaşmak vücudun olağan dengesini bozmaktan başka bir şey değildir ve bu zamanla olumsuz etkiler ortaya çıkarır. Dolayısıyla bu beslenme yöntemini uygulamayı planlayanların, olası sağlık risklerinden uzak durmak için yüksek proteinli diyetin yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

Yan Etkileri

Yüksek Protein Diyetinin Yan Etkileri

Sağlık uzmanlarına göre, tavsiye edilen protein alımı vücut ağırlığının her kilogramı başına günde 0,8 - 1 gramdır. Yüksek proteine dayalı bir diyette, kişinin kalori gereksinimi dikkatle incelenir ve yemek menüsüne karar verilir. Bu yaklaşıma rağmen, yüksek proteinli diyetin tehlikeleri iddia edilen yararlarından çok daha fazladır. Aşağıda, bu diyeti uygulamayı düşünen herkesin başlamadan önce bilmesi gereken yan etkileri tartışılmıştır.

Böbrek Sorunları

Olası bir böbrek işlevi bozukluğu yüksek protein diyetinin sağlık açısından doğurduğu büyük bir risktir. Kilo vermek için yüksek protein diyetini benimsediğinizde, oluşan atıkları dışarı atmaya çalışan böbreklerinizde büyük bir baskı oluşur. Uzun bir süre bu diyete bağlı kalanlarda böbrek sorunları, böbrek taşı riski ve ciddi vakalarda böbrek yetmezliği ortaya çıkması riski vardır.

Sindirim Sorunları

Proteinin fazla tüketimi uzun süre tok hissetmenizi sağlar ve böylece iştahınızı azaltır. Yüksek proteinli gıdalar listesine baktığınızda, muhtemelen gıda maddelerinin çoğu liften yoksundur. Lif tüketiminin azlığı kabızlık ve düzensiz bağırsak hareketleri gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.

Osteoporoz Riski

Büyük miktarlarda protein sindirimi sonucu, vücutta asit üretimi artar. Vücut sistemi asitten kalsiyum yardımıyla kurtulur. Zamanla, kemiklerde kalsiyum miktarı azalır, böylece kemik zayıflığı ve osteoporoz (kemik erimesi) ortaya çıkabilir. Kalsiyum takviyesi, bu tür yüksek proteinli bir diyetin yan etkilerini azaltmaya bir ölçüde yardımcı olabilir.

Artan Alerjik Tepkiler

Vücutta yüksek protein diyetinin bir diğer olumsuz etkisi de çevresel kirleticiler, kimyasal spreyler ve bazı gıdaların dahil olduğu alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin aşırı duyarlı olmasıdır. Aşırı miktarda protein bakımından zengin yiyecekler sindirmek alerjileri tetikleyebilir ya da zaten var olan bir alerji sorununu ağırlaştırır.

Besin Eksikliği

Yüksek proteinli gıda maddeleri ile kalori alımını dengelemeye çalışırken, diğer bazı besinler (özellikle az rastlanan, belirli besin maddelerinde bulunan elementler) diyet planının dışında kalır. Eğer bu durum uzun bir süre devam ederse, besin eksikliği ve gıdasızlıkla sonuçlanır.

Tıbbi Durumlar

Tıbbi Durumlar

Kilo vermek için yüksek proteinli diyet planının yan etkileri ketozis ve kalp hastalığı dahil olmak üzere birçok rahatsızlıkla bağlantılıdır. Aynı zamanda kanser ve daha pek çoğuna neden olabilir. Bunun nedeni protein açısından zengin gıdaların, aynı zamanda yüksek kolesterol seviyelerinin önemli bir sebebi olan doymuş yağları içermesidir. Yüksek protein diyetinin yan etkilerini yaşanma olasılığı, diyet planı ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Bu diyete başlamadan önce ketozisin ne olduğunu bilmek önemlidir.

Şüphesiz, proteine dayalı bir diyet, hızlı kilo verme etkisi olduğunu iddia eden düşük karbonhidrat diyetinden farklıdır. Ama, yine de olumsuz etkileri vardır. Zaten böbrek ve kalp problemlerine yatkın olan kişilerde, yüksek protein diyeti uyguladıktan sonra tıbbi durumlar ortaya çıkma riski daha yüksektir. Daha güvenli tarafta, etkili bir kilo verme diyeti yağ tüketimini sınırlandırırken, dengeli bir miktarda lif, bitkisel kaynaklı karbonhidrat ve protein içermelidir.

Yüksek protein diyetinin muhtemel yan etkileri göz önüne alındığında, bu tip bir diyet planı takip ederek kilo vermek kesinlikle tavsiye edilmez. Daha güvenli bir kilo verme diyeti planlaması için, etkileyici sonuçlar vereceğini iddia eden, moda olmuş bir diyeti takip etmek yerine, bir beslenme uzmanına danışmayı ilke edinin.

Prof. Dr. Cengiz ÇELİKER

selamun aleykum 17 yasindayim fitness gidiyorum ve protein tozu almami oneriyorlar benden kucukleri bile protein tozunu kullaniyorlar bende alsam soru... devamı