Kemoterapi sırasında, aslında hastanın hazırlıklı olması gereken herhangi bir şey yoktur. Tedavi doğru yapıldıktan ve yan etkileri önleyici tedbirler alındıktan sonra, hastanın hastanede tedavi sürecinde, yani kolunda serum olduğu süreci bekleme dışında herhangi bir sorun yaşaması söz konusu olmaz. 

Ancak bir sorun yaşanmaması için kullanılan ilaçların kalbe mi, karaciğere mi, böbreklere mi, mideye mi yani hangi organa yan etkilerinin olacağını bilerek, gerekli önlemlerin önceden alınması gerekir. Yani yan etkileri, toksik etkileri önleyici tedbirler alınırsa, hastanın sıkılmak dışında herhangi bir sorunu olmaz. 

Kemoterapi bir cerrahi müdahale değildir. Dolayısıyla hastanın aç kalması ya da tok olmasıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Ama kemoterapi uygulamaları sırasında genel olarak hastaların sıvı besinler almaları önerilir. 

Yanı sıra alınan besinlerin proteinden zengin olması gerekir. Çünkü hastanın protein değeri düşerse T lenfositlerinin görev yapması engellenir. T lenfositlerinin görev yapmalarının engellenmesi, immün sistemi etkiler ve hastalık daha kolay, daha hızlı yayılır.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

İlk tüp bebek denememiz başarısızlıkla sonuçlandı eşimde azosperm var bir yıl önce de kemoterapi gördü şimdi mikroenjeksiyon uygulamasını düşünüyoruz ... devamı