Bu hastalıklar kilo artışıyla birlikte belirginleşme ve şiddetlenme eğilimindedirler.
 
Kilolu insanlarda uykuda solunum bozukluklarıyla çok daha sık ve şiddetli düzeyleriyle karşılaşılmaktadır. Genellikle horlama olarak bilinen veya dışarıdan böyle görülen bozuklukların gerisinde uykuda solunum azalmaları, solunum durmaları, solunumun yüzeyelleşmesi gibi sorunlar bulunur. 
 
Dolayısıyla yaşanan soruna sadece horlama olarak bakılmaması önemlidir. Özellikle gece terlemesi, geceleri sıklıkla tuvalet ihtiyacıyla uykusu bölünen ve gündüz uykusu gelen bireylerin kilolarıyla uykuları ve uykularının kalitesi arasındaki ilişkiyi bilmeleri gerekmektedir.
 
Kilo arttıkça solunum bozukluğu da artar
 
Kilo arttıkça uykuda solunum bozuklukları artmaktadır. Uykuda solunum bozukluğu kilo artışına neden olmakla, katkı yapmakla birlikte sorunun başlangıcı kişinin kilosunun artışıdır.

Video: Uyku Apnesi Kimlerde Görülür

Hastalar kilo vermeye çalışırlar. Oysa uykuda solunum bozuklukları belli bir yere geldikten sonra artık kilo vermenin mümkün olmadığı hastalıklardır. Dolayısıyla bir yerden bu kısır döngüyü kırmakta fayda vardır.
 
Uykuda solunum bozuklukları kilo alma ile başlamışsa bile, uykuda solunum durmalarını ortadan kaldırarak kilo vermeyi daha kolay hali getirmek mümkündür.
 
Her kilolu hastada olmasa da, solunum bozuklukları kilolularda çok sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık kilolu olmayanlarda da görülür. Ama özellikle kısa boylu, kısa boyunlu ve karın çevresinde kilo alımı olan insanların mutlaka solunum bozukluğunu göz önünde bulundurması gerekir. Diyet programlarına başlamadan önce bu hastalıkları gözden geçirmekte de fayda vardır.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

iy gunler doktor bey benim abimde boyun fıtıgı var doktora gittiginde su tanılar konulmus bunlar hakkında bıraz bılgı alabilirmiyim G50.8 TRİGEMİNAL S... devamı