Evde Tedavi

Yaşam tarzı değişiklikleri osteoartrit şikayetlerini geciktirebilir veya sınırlayabilir.

  • Kilo kaybı: Bir çalışma kadınlarda kilo kaybının dizde osteoartrit riskini azaltabileceğini gösterdi.
  • Egzersiz: Düzenli egzersiz, kasları güçlendirebilir ve potansiyel olarak kıkırdak büyümesini teşvik edebilir. Yüksek darbeli sporlardan kaçının. Tavsiye edilen egzersizler türleri: Hareket açıklığı, güçlendirme ve aerobik.
  • Beslenme: Antioksidan vitaminler olan C ve E vitaminleri bir miktar koruma sağlayabilir. Kuvvetli kemikler için tavsiye edilen D vitamini ve kalsiyumdur. Önerilen günlük kalsiyum dozu 1000-1200 mg’dır. D vitamini için şimdiki yönerge günde 400 IU’dur. Günlük 1200 IU’dan fazla D vitamininden kaçının.
  • Isı: Sıcak suya sokmak ve sıcak balmumu (parafin) uygulaması ağrıyı hafifletebilir.
  • Ortozlar: Bu yardımcı cihazlar vücudun hareketli kısımlarının fonksiyonunu iyileştirmek veya bozulmuş kısımları desteklemek, hizalamak, önlemek veya düzeltmek üzere kullanılır. Kırık tahtaları veya kuşaklar eklem hizalanmasına ve ağırlığın dağıtılmasına yardım eder. Diğer örnekler arasında yürüteçler, koltuk değnekleri veya bastonlar, ortopedik ayakkabı vardır.
  • Reçetesiz İlaçlar
    • Asetaminofen osteoartrit için tavsiye edilen ilk ilaçtır.
    • Steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar (NSAID’ler) artrit ağrısı için yaygın olarak kullanılır. Bunlar arasında aspirin, ibuprofen, naproksen ve ketoprofen bulunur.
    • Reçetesiz satılan diğer preparatlar arasında kondroitin ve glukozamin sülfat vardır; bunlar eklem sıvısında bulunan doğal maddelerdir. Kondroitinin, kıkırdağın yapı taşlarının (kolajen ve proteoglikanlar) yapımında bir artışın yanı sıra iltihap önleyici etkisinin olduğu düşünülür. Glokozamin de kıkırdağın yapı taşlarının üretimini teşvik etmenin yanında iltihap önleyici bir ajan özelliğinde olabilir. Glokozaminin hayvan çalışmalarında kan şekerini yükselttiği bulunmuştur; bu yüzden diyabetli insanlar önce doktorlarına danışmalıdırlar. Yakın tarihli bir çalışma, glukozaminin dizde osteoartritin ilerlemesini yavaşlattığını göstermiştir.
  • Artrit kendi kendine yardım: Artriti olan hastalara egzersiz, beslenme, gevşeme ve ağrı yönetimi eğitimi verilmesinin, hastanın doktoruyla doğru iletişim kurabilmesinin hem ağrıyı azaltabileceği hem de doktor ziyaretlerini seyrekleştirebileceği düşünülüyor ve bu yönde çalışmalar yürütülüyor.

Özer SELİMOĞLU

2005 yılında sağ ayağıma emboli pırtı attı.Sağ bacağım kangırene çevirdi.Şuan diz altından kesik pırotez kullanıyorum. Aynı şekilde 2009 yılında bağıs... devamı