Nedir

Kallus ve nasırlar, cilt kendini sürtünme ve basınca karşı korumak için geliştirdiği kalın ve sert deri tabakalarıdır. Genellikle ayak ve ayak parmaklarında veya elde ve el parmaklarında çıkar. Kallus ve nasırlar bazen de görünmeyebilir.

Sağlıklıysanız, kallus ve nasırlar size rahatsızlık veriyorsa tedaviye ihtiyacınız var demektir. İnsanların çoğu sürtünme ve basınç kaynağını ortadan kaldırarak kallus ve nasırları yok eder.

Buna karşılık, eğer diyabet veya ayağınızda zayıf dolaşıma neden olacak başka bir durumunuz varsa kallus ve nasırların komplikasyonlarından etkilenme riskiniz daha fazladır.

Sebepler

Sürekli eylemlerde basınç ve sürtünme kallus ve nasırların oluşup gelişmesine neden olabilir. Sebeplerden bazıları: Düzgün yerleştirilmemiş dikiş yeri ve ayakkabı içindeki bir noktaya sürtünüyor olabilir.
  • Sıkan ayakkabılar. Ayakkabılar çok darsa veya yüksek topukları varsa, ayak bölgenize basınç uygular. Çok genişse de ayağınız sürekli kayar ve ayakkabıya sürtünür. Ayağınız ayrıca ayakkabı içindeki bir dikiş yeri veya herhangi bir noktaya sürtünüyor olabilir.
  • Çorap giymeme. Çorapsız ayakkabı veya sandalet giymek ayağınızda sürtünmeye yol açabilir. Ayağınıza oturmayan çoraplar da sorun teşkil edebilir.
  • El aletleri kullanmak. Ellerinizdeki nasırlar işte, ev etrafından veya bahçede araç gereç kullanmanızdan kaynaklanıyor olabilir.

Belirtiler

Eğer aşağıdaki belirtileri fark ederseniz, kallus veya nasırınız olabilir:
  • Deride kalın ve sert bir kısım
  • Sert ve gelişmiş bir şişlik
  • Deri altından hassasiyet veya ağrı
  • Pullu, kuru veya hassas cilt
Kallus ve nasırlar çok sık karıştırılır ama bu ikisi aynı şeyler değildir.
  • Kalluslar nasırlardan küçüktür ve iltihaplı deri etrafında sert bir merkezleri vardır. Kalluslar cildinizin ayak parmaklarınızın başı ve yanları gibi ağırlığı kaldıramayan kısımlarında görülür. Ağırlığa dayanıklı bölümlerde de görülebilirler. Kalluslar genelde ayak parmak aralarında belirir. Baskı yapıldığında acıtır.
  • Nasırlar genelde ayak tabanlarından özellikle de topuk ve testislerde, avuç içi veya dizlerde görülür. Nasırlar acı verici olup şekilde şekil ve boyuttadır, kalluslardan geniştir.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Eğer kallus veya nasır çok ağrı yapıyorsa bir doktora danışın. Diyabet veya düşük dolaşımınız varsa kendi kendinize kallus ve nasırları tedavi etmeden önce doktorunuzu arayın çünkü kallus ve nasırlar nispeten küçük yaralanmalara neden olabilir bunlarda iyileştirmesi zor olan enfekte olmuş açık yaraya (ayak ülseri) neden olabilir.

Risk faktörleri

Bu faktörler kallus ve nasırınız olma riskini artırır.
  • Bunyon, eğri ayak parmağı ve diğer ayak deformasyonları. Bunyon, anormal, kemiksi bir şiş olup ayak başparmağınızın tabanındaki eklemde meydana gelir. Eğri ayak parmağı ayak parmağınızın pençe gibi kıvrıldığı bir parmak deformasyonudur. Bu durumlar ve parmak çıkıntısı gibi diğer ayak deformasyonları ayakkabınızın içinde devamlı sürtünmeye neden olabilir.
  • Ellerinizi korumayı ihmal etmeyin. Eldiven takmadan el gereci kullanmak cildinizde aşırı sürtünmeye yol açabilir. 

Teşhis

Doktorunuz sizi muayene edece ve siğil ve kist gibi diğer sertleşmiş deri nedenlerini gözden geçirir. Doktorunuz, kallus ve nasıra yol açan herhangi bir fiziksel anormalliği görmek için röntgen isteyebilir. 

Tedavi

Kallus ve nasırın tedavisi genelde bunlara neden olan sürekli eylemlerden sakınmaktır. Uygun ve ayağınıza oturan ayakkabılar giymek, koruyucu eldiven ve diğer koruyucu maddeleri genelde yeterli önlemlerdir.
Eğer kallus veya nasır, şahsi çabalarınıza rağmen ısrarcı çıkar ve acı verirse medikal tedaviler rahatlama sağlayabilir:
  • Düzeltme. Doktorunuz, sertleşmiş deriyi indirebilir veya genelde bir muayenehane ziyaretinde bir neşterle geniş bir kallusu indirebilir. Kendiniz bunu yapmayın çünkü enfeksiyona neden olabilir.
  • Salisilik asit. Doktorunuz buna ek olarak, reçeteye ihtiyaç olmaksızın yüzde 40 salisilik asit kullanabilir. Kendisi bu yamayı hangi sıklıklarla değiştirmeniz gerektiğini size söyleyecek ve muhtemelen yenisini uygulamadan önce sünger taşı veya metal tırnak törpüsü kullanıp ölü deriyi atmanızı tavsiye edecektir. Salisilik asit geniş alanlar için reçeteyle verilebilir.
  • Antibiyotik ilaç. Doktorunuz ayrıca enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik merhem kullanmanızı tavsiye edebilir.
  • Ayakkabı insertleri: Eğer bir ayak deformasyonunuz varsa, doktorunuz kallus ve nasırların tekrar oluşumunu engellemek için size sipariş üzerine yapılan ayakkabı dolgusu tavsiye edebilir.
  • Ameliyat. Nadir olarak doktorlar sürtünmeye neden olan kemik hizalamasını düzeltmek için ameliyat tavsiye eder.

Yaşam tarzı

Şeker hastalığı veya zayıf dolaşıma neden olabilecek başka bir durumunuz varsa kallus ve nasırları kendiniz tedavi etmeye çalışmadan önce doktora danışın.
Eğer herhangi bir gizli nedeniniz yoksa bu öneriler kallus ve nasırları temizlemede size yardımcı olacaktır:
  • Kunter destekleri kullanın. Destekleri kallus ve nasırların oluşabileceği yerlere uygulayın. Kallus giderici ve ilaçlı nasır desteklerini kullanırken dikkatli olun. Bunlar salisilik asit içerir ve özellikle diyabetli ve zayıf dolaşımlı insanlarda sağlıklı deriye hasar verip enfeksiyona neden olabilir.
  • El ve ayaklarınızı yıkayın. El ve ayaklarınızı sabunlu suda yıkamak kallus ve nasırları yumuşatır. Bu da sertleşmiş deriyi çıkarmayı kolaylaştırır.
  • Kalınlaşmış derinizi inceltin hin. Banyo yaparken veya banyodan sonra kallus ve nasırları sünger taşı veya el beziyle ovalayın ve cildin sertleşen tabakasını inceltmeye çalışın. Deriyi oymak için keskin bir madde kullanmayın. Diyabetiniz varsa sünger taşı da kullanmayın çünkü enfeksiyon riskini daha yüksektir.
  • Cildinizi nemlendirin. Elinize ve ayaklarınıza cildinizi nemli tutmak için nemlendirici uygulayın.
  • Rahat ayakkabı ve çorap giyin. Kallus ve nasırlarınız yok olana kadar rahat ayakkabılar kullanmaya özen gösterin. Ayrıca ayağınıza tam uyan ve polyester-pamuk karışımından yapılan çoraplar giyin çünkü bunlar diğer bütün pamuk çoraplardan daha iyi bir şekilde nemi süzer.

Önleme

Bu yaklaşımlar kallus ve nasır oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir:
  • Parmaklarınıza bol yer bırakacak ayakkabılar giyin. Parmaklarınızı kıpırdatamıyorsanız, ayakkabılarınız çok dar demektir. Ayakkabıcınızdan ayağınızı vuran ve baskı yapan yerleri genişletmesini isteyin.
  • Koruyucu kaplama kullanın.  Keçe tampon, ilaçlı olmayan kallus tamponları ve bandajlarını sürtünen yerlere koyun. Ayırıcı ve bazı kuzu yününü ayak parmaklarınız arasına koyabilirsiniz.
  • El gereci kullanırken tamponlu eldivenler takın. Kumaş veya kaplamayla kendi tamponunu da oluşturabilirsiniz.

Op. Dr. Selçuk ÖRSEL

Hayırlı akşamlar hocam ayak baş parmağımda bi nasır çıktı ve yaklaşık bir senedir düzelmedi kemik tomografisi çekildi ve kemiğe temas ettiğini söyledi... devamı