İngiltere Nottingham’da bilim insanlarına, en ölümcül cilt kanseri tipi olan malin melanomu tersine çevirebileceğini ve hatta tedavi bile edebileceğini umdukları bir aşıyı test etmeleri için yeşil ışık yakıldı.
Araştırmacılar, sağlıklı dokuya zarar vermeksizin tümör hücrelerini hedef alan yeni bir aşının, malin melanomu olan hastaların tedavisinde başarılı olabileceğine inanıyorlar.
Malin melanom vakaları, son 30 yılda dört kattan fazla arttı ve son 25 yılda malin melanom oranları herhangi bir kanserden çok daha hızlı yükseldi. Çok fazla güneşte kalmak ve bronzlaştırıcı kullanmak gibi riskli davranışlarla ilişkili olarak, bugün yaşları 15 ile 34 arasında değişen genç yetişkinlerde en yaygın kanser tipi malin melanom olmuştur. Her yıl gerçekleşen 2 bin cilt kanseri ölümünün çoğu, malin melanomdan kaynaklanmaktadır.
Araştırmacılar: "Şimdiye kadar, erken teşhis bu hastalığın tedavi başarısında önemli bir faktör oldu. Erken evredeki bir cilt melanomu, ameliyatla tamamen alınarak tedavi edilebilir. Ancak ilerleyen evrelere kadar alınmazsa, yeni bileşenleri test ediliyor olmasına rağmen, kemoterapinin ve radyoterapinin işe yaramadığını öğrendik" diyorlar.
"Çalışmalar halen çok erken bir aşamada ve klinik deneylerin sonucunu tahmin etmek imkansız, ama laboratuvarda alınan sonuçların, hastalarda tekrarlanması durumunda sanırız başarılı bir tedavi sürecini önemli ölçüde ilerletme şansımız var. Aşının malin melanomlu hastaların yüzde 10 ile 20'sini iyileştirmesini umuyoruz."
Yeni SCIB1 aşısının gönüllü denekler üzerindeki testine, Gen Terapisi Danışma Komitesi ile İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansı tarafından onay verildi. Klinik deneylerin Nottingham Şehir Hastanesi ve Manchester ile Newcastle merkezlerinde kısa bir süre içinde başlaması bekleniyor.
Aşı, başlangıçta vücudun başka yerlerine yayılmış, ileri evre malin melanom sorunu yaşayan hastalara verilecek.
Yeni aşı, vücudun kendi doğal savunma sistemlerini harekete geçirerek işlev görüyor. Melanomu hedef alan, belli bağışıklık hücreleri üzerinde işe yarayan DNA ve tümörlerden alınan genetik materyali içeriyor. Bu, çevresindeki sağlıklı dokuyu değil, sadece kanseri hedef aldığı anlamına geliyor.
Araştırma ekibi, aynı prensibe dayanan yeni aşıların göğüs ve prostat gibi diğer kanserli tümör tiplerini hedefleyeceğine de inanıyorlar.
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
17 yıldır as hastasıyım. Son zamanlarda boyun hareketleri kısıtlılığı yaşıyorum. Acaba as hastalarına da terapiniz uygulanabilirmi?... devamı
Ayak Mantarı
Cilt Hastalıklarının Psikolojik Nedenleri
Çocuğumun Ayak Mantarı Var Mı?
Ayak Mantarı Tedavisi Rehberi
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir