Hipofiz bezinin az çalışması sonucunda ortaya çıkan hipotiroidi, kötü beslenme hastalığı denilen malnütrisyon, çocuklarda yetersiz beslenmeyle ortaya çıkan beslenme bozuklukları metabolizma hızını etkileyebilir. Bunların yanı sıra yetişkinlerin yaptıkları şok diyetler ya da yanlış uygulamalar sonucunda ortaya çıkan ciddi kas kayıpları, hareketsizlik ya da yatağa bağlı yaşamayı gerektiren hastalıklar metabolik hızı etkileyebilir ve ciddi oranda düşmesine neden olabilir.

Bu durumda bireyin içinde bulunduğu sağlık koşulları dikkate alınarak ve ihtiyaçları belirlenmeli ve buna uygun bir günlük beslenme programı düzenlenmelidir. Eğer ilaç tedavisini gerektiren bir durum varsa, ilaç tedavisine başlanmalı, bunun yanı sıra metabolik hızı arttırmak için gerekli uygulamalar yapılmalıdır.

Bazal metabolik hızın yavaşlaması sonucunda çeşitli sağlık sorunları da yaşanabilmektedir. Hipotiroitle birlirke kolesterol sorunu ortaya çıkabilir. Hareketsizlik ve depresyona yatkınlık görülebilir.  Hareketsizlik nedeniyle meydana gelen kas kaybı sonucu hareket etme, yürüme, egzersiz yapma isteğinde azalma ve yorgunluk, bitkinlik, bıkkınlık gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Sertleşme için ne yapmam gerekiyorum hangi ilacı tavsiye edersiniz Allaha çükürler olsun bi hastalığım yok ama peniste tam sertleşme olmuyor yardmları... devamı