Nedir
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
Manyetik rezonans görüntüleme (MRG), vücudunuzun içindeki organ ve dokulara ait ayrıntılı görüntüler oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak uygulanan bir yöntemdir.
MRI makinelerinin çoğunda, tüp şeklinde büyük mıknatıslar bulunur. Bir MR makinesinin içinde uzandığınız zaman manyetik alan vücudunuzdaki tüm su moleküllerini geçici olarak hizalar. Radyo dalgaları, vücudunuzda hizalanan su moleküllerinden zayıf sinyaller yayılmasına sebep olur. Bu zayıf sinyaller kullanılarak, dilimlenmiş bir ekmek gibi dikey kesitler şeklinde MR görüntüleri oluşturulur.
Elde edilen dikey kesitler halindeki görüntüler, MRG makinesi kullanılarak birleştirilir ve birçok farklı açıdan detaylı olarak incelenmesi mümkün olan üç boyutlu görüntüler haline dönüştürülür.
Niçin Yapılır
Neden Uygulanır ?
MRG uygulaması, doktorunuzun cildinizin bütünlüğünü bozacak herhangi bir cerrahi müdahale uygulamadan iç organlarınızı, dokularınızı ve iskelet sisteminizi incelemek için kullanabileceği bir yöntemdir. Bu sayede çeşitli sorunların teşhisine yardımcı olabilecek yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilebilir.
Beyin ve omurilikte MRG kullanımı
MRG, beyin ve omurilik üzerinde uygulanan en duyarlı görüntüleme testidir. Genellikle şu rahatsızlıkların teşhisi için uygulanır:
- Tümörler
- Gelişimsel bozukluklar
- Anevrizma (beyin damarında oluşan baloncuk)
- Felç
- Hipofiz bezi hastalıkları
- Multipl skleroz (MS)
- Demans ilerleme (Hafıza kaybı hastalıkları)
- Omurilik yaralanmaları.
Beynin fonksiyonel MRG (fMRG), beyin cerrahisi uygulanması düşünülen kişilerde, beyindeki dil ve hareket kontrolünün kullanımında önem taşıyan alanları tanımlamak için kullanılır.
Kalp ve kan damarlarında MRG kullanımı
Kalp veya kan damarları üzerinde yoğunlaşan bir MRG uygulamasıyla ölçülebilecek durumlar:
- Kalp odacıklarındaki büyüme ve kalp odacık duvarları kalınlaşma oranı.
- Kalp krizi ya da kalp hastalığı nedeniyle ortaya çıkan hasarın ölçülmesi.
- Kan damarlarında plak oluşumu ve tıkanıklıkların saptanması.
- Aort damarlarındaki yapısal sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilecek, anevrizma veya disleksi gibi sorunların saptanması
Diğer iç organlarda MRG kullanımı
MRG, tümörleri veya şu organların işlev bozukluklarından kaynaklanan diğer anormallikleri kontrol etmek için kullanılabilir:
- Akciğerler
- Karaciğer
- Böbrekler
- Dalak
- Pankreas
- Uterus (Döl yatağı)
- Yumurtalıklar
- Prostat
- Testisler
Kemik ve eklemlerde MRG kullanımı
MRG şu durumların değerlendirilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir:
- Eklem hastalıkları, artrit ve benzeri.
- Travma veya tekrarlayan yaralanmalar sonucu ortaya çıkan eklem anormallikleri.
- Omurgada disk anormallikleri.
- Kemik enfeksiyonları.
Göğüslerde MRG kullanımı
Özellikle göğüs dokusu yoğun olan ya da göğüs kanseri oluşumu açısından yüksek risk altında olan kadınlarda, hastalığın tespit edilebilmesi için mamografiye ek olarak MRG kullanılabilir.
Riskler
Riskler
MR görüntülerinin oluşturulmasında kullanılan manyetik alana ya da radyo dalgalarına maruz kalmanın, çoğu insan için bilinen zararlı bir etkisi yoktur.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanmalısınız ?
MRG uygulaması öncesinde aksi belirtilmedikçe, normal yemek düzeninize ve her zamanki ilaçlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Üzerinizde taşıdığınız ve çıkartmanız istenecek aksesuarlar:
- Takılar
- Tokalar
- Gözlükler
- Saatler
- Peruk
- Protezler
- İşitme cihazları
- Sütyen
Manyetik rezonans görüntüleme uygulanmasında vücudunuzda metal bulunması, güvenlik açısından tehlike yaratabilir veya MRG görüntüsünün bir kısmını olumsuz etkileyebilir. Eğer vücudunuzda şu metal veya elektronik cihazlardan herhangi birisi varsa MRG uygulayacak görevliyi uyarın:
- Metalik eklem protezleri
- Yapay kalp kapakçıkları
- Vücuda yerleştirilmiş kalp defibrilatörü (kalp atımı durduğu zaman kalbin normal atışlarını yapabilmesi için kalbe elektriksel şok veren cihazdır)
- Kalp pili
- Atardamar sızıntısını önlemek için yerleştirilmiş metal klipsler
- İç kulak protezi
- Bir mermi, şarapnel veya benzeri metal parçası
Ayrıca, eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız MRG uygulayacak görevliyi uyarın çünkü manyetik alanların fetus üzerinde etkileri konusunda henüz yeterince araştırma yoktur. Bu durumda doktorunuz MRG uygulamasının ertelenmesini ya da alternatif bir yöntem uygulanmasını önerebilir.
Eğer karaciğer ya da böbreklerinizle ilgili problemleriniz varsa bunu da doktorunuza belirtmeniz gerekir. Çünkü bu tip durumlarda, tarama sırasında enjekte edilen kontrast maddelerin kullanımına ilişkin sınırlamalar uygulanması gerekebilir.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Görüntüleme sırasında
MRG makinesi iki ucu açık bir tünel gibi görünür. Sizden, tünel şeklindeki makinenin içine girebileceğiniz şekilde hareket etme özelliğine sahip bir masanın üzerine yatmanız istenilir. Başka bir odada bulunan teknoloji uzmanı uygulama süresince sizi izler. Bir mikrofon yardımıyla uygulama süresince bu kişiyle konuşabilirsiniz.
MRG makinesi vücudunuzun çevresinde güçlü bir manyetik alan oluşturur ve radyo dalgaları vücudunuza yönlendirilir. İşlem ağrısızdır. Manyetik alan veya radyo dalgalarını hissetmezsiniz ve etrafınızda hareket eden herhangi bir parça bulunmaz.
MRG taraması sırasında mıknatısın iç kısmı, sürekli tekrarlayan güçlü vurma sesleri ve başka sesler üretir. Gürültünün engellemesine yardımcı olmak için kulak tıkaçları veya müzik verilebilir. Eğer MRG makinesinin içinde oluşabilecek kapalı alanla ilgili bir endişeniz varsa, uygulama öncesinde doktorunuza bildirin. Bu durumda doktorunuz, tarama öncesinde size bir sakinleştirici ilaç vererek rahatlamanızı sağlayabilir.
MRG uygulaması genel olarak yaklaşık bir saat sürer. Uygulama sırasında hareketsiz durulmalıdır, aksi takdirde görüntülerin bulanık çıkması söz konusu olabilir. Bazı durumlarda, görüntülenmek istenen damar ve dokuların görünümünü belirginleştirmek için damarlar içine kontrast ajanlar enjekte edilebilir.
Fonksiyonel MRG sırasında, başparmağınızı işaret parmağınıza sürtmeniz, basit sorulara cevap vermeniz gibi bir dizi küçük görevi gerçekleştirmeniz istenilebilir. Bunlar beyninizde bu hareketleri kontrol eden kısımların belirlenmesine yardımcı olur.
Görüntüleme sonrasında
Eğer yatıştırıcı ilaç uygulanmadıysa, taramadan sonra hemen günlük akışınıza devam edebilirsiniz. Eğer uygulama esnasında kontrast madde kullanılmışsa, emziren annelerin MRG sonrasında 36-48 saat süreyle çocuklarını anne sütüyle beslememeleri gerekir. Çok nadir olarak, kontrast madde kurdeşen ve kaşıntıya sebep olabilir.
MRG yorumlamak konusunda özel eğitim almış bir radyoloji uzmanı, tarama sonucu elde edilen görüntü ve bulguları analiz eder ve rapor olarak doktorunuza sunar. Son aşama olarak doktorunuz karşılaşılan önemli bir bulgu ve uygulanacak yeni aşamalar hakkında sizinle görüşecektir.
Sindirim Hastalıklarında Görüntüleme Testleri
Fzt. Mari APELYAN
SAĞ KOLUMDA ÖNCELERİ OMUZUNDA İLERLEYEN ZAMANDA BİLEĞİME KADAR İNEN AĞRIM VAR DEVLET HASTANESİNDE ORTAPEDİ BÖLÜMÜNDE MAUYENE OLDUM HERHANGİ BİR GÖRÜNT... devamı
Çalışma: Köpekbalığı Kıkırdağı Kansere Fayda Etmez
Akciğer Enfeksiyonuna Yakalanmamanın 5 Yolu
Akciğer Kanseri İçin İdrar Testi
Akciğer Kanseri Olan Sigara Tiryakileri: Bırakmak İçin Çok Geç Değil!
Manyetik Rezonans Görüntüleme (Mrg)