Akciğer kanserinin son aşamalarındaki hastalarda, tükürükten kan gelmesi, çok hafif bir çabada bile nefes alma zorluğu gibi ağır sağlık sorunları görülür. Akciğer kanserinin son safhalarındaki bir hastanın yakını ya da bakıcısı olarak, onunla nasıl ilgilenmemiz gerektiğini bilmek ise büyük önem taşır. 

Kanser hücrelerinin her iki akciğere de yayılması, akciğer kanserinin son safhasıdır. Bazı hastalarda, kanserin böbrek, karaciğer gibi vücudun diğer önemli organlarına yayıldığını gözlemlenir. Son safhayı yaşayan bazı hastalarda kalp ya da akciğer etrafında sıvı birikmesi olabilir. Bu sıvı, kanserli hücreler içerir. Böyle bir tablo malign plevral efüzyon (akciğer zarında sıvı toplanması) ya da perikardiyal efüzyona (kalp zarında sıvı toplanması) karşılık gelir. Akciğer zarında çok fazla sıvı birikmesi olmuşsa, nefes alırken akciğerin genişlemesi imkansızdır ve bu da kişiyi nefessiz bırakır. Eğer akciğer etrafındaki sıvı, kanser hücreleri içeriyorsa buna ‘malign plevral efüzyon’, yani kötü huylu sıvı birikmesi denir.

Akciğer kanserinin son safhasıyla nasıl baş edilir?

Çoğunlukla hastanın ya da bakıcının sorduğu soru şudur: Neden böyle olmak zorunda? Bununla birlikte, çok sayıda hastanın bunları yaşadığını ve bakıcı ya da aile bireylerinin onların bakımını yaptıklarını anlamak önemlidir. Kanser destek gruplarına katılmak düşünülmelidir. Bu sizin, diğer insanların bu ölümcül hastalıkla nasıl baş etmeye çalıştıklarını öğrenmenize yardım eder.

Son safha genellikte, tüm tedavi yöntemlerinin denendiği ancak hiçbir tedavinin işe yaramadığının görüldüğü safhadır. Bu nedenle tümörü yok etmek yerine, hastalığın olumsuz sonuçlarını tedavi etmek önemlidir. Ağrı kontrolünün sağlanması öncelikler listesinde yer almalıdır, çünkü kanser çoğunlukla beklenmedik bölgelerde ağrılara neden olabilir. Akciğer kanserinin son safhasında, en yaygın görülen ağrıların mafsal-eklem ağrılarının olduğu kayıtlarda yer almaktadır. Ağrılarla ilgili olarak onkolojistinizle görüşebilirsiniz ve o size geçici çözümler sağlayabilir; böylelikle de yakınlarınız ve sevdiklerinizle daha kaliteli vakit geçirme olanağı yakalayabilirsiniz. 

Akciğer kanserinin son safhasında, alternatif tedavi yöntemleri de denenebilir. Alternatif tedavi sürecinde alınan ilaçlar, akciğer kanserini tedavi etmeyebilirler ama ağrıyı ertelemeye yardım edebilirler. Her hasta, alternatif tedavilere farklı yanıt verir. Alınacak pozitif bir tepki; yaşamınıza günler, aylar, hatta yıllar eklemeye kadar gidecek önemli bir yol kat edebilir. Bağışıklık sistemi tedavisi, vitamin destekleri vb. şeyler, size gerekli gücü ve diriliği verebilir.

Akciğer kanseriyseniz, onkolojistiniz ya da doktorunuz muhtemelen sigarayı bırakmanızı istemiştir ve aileniz de sizi bunu yapmaya zorluyordur. Bunun yanında, beslenmenizin sağlıklı ve vücudunuzun gereksinim duyduğu tüm önemli besinleri sağlıyor olması gerekir. Sabahları ve/veya akşamları yürüyüşe çıkmak, bazı egzersizler yapmak, akciğer kanserinin son aşamalarında size büyük fayda sağlayabilir.

Bazı hastalar için maneviyat- tinsellik, dini inanç çok yardımcı olabiliyor. Meditasyon ve motivasyon arttırıcı kitaplar okumak gibi şeyler, sizin motive ve iyimser olmanıza yardım edebilir. Tinsellik size, ihtiyacınız olan teselliyi verecektir. İnancınız, hastalıkla baş etmenizde size güç verecektir. Kanserin ilerlemesine karşı tüm yapabileceğiniz tedavi görmekti ve siz de bu tedaviyi yaptırdınız.

Sevdiklerinizi, sizin hakkınızda bilgi sahibi olanların başında tutun. Sizin nasıl acılar yaşadığınızı anlamasalar bile, onlar da acı çekiyorlar. Onların çektikleri, başka türlü bir acı. Onlara son günlerinizi nasıl geçirmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Onların isteyecekleri en son şey, sizin umudunuzu kaybetmenizdir; o nedenle umudunuzu asla kaybetmeyin. Sevdikleriniz size yardım edebilirler, onların ifadelerini, önerilerini memnuniyetle karşılayın. Bu sadece onların, gerçekten sizin iyiliğinizi istediklerini göstermelerinin bir yoludur. Bu ayrıca onlara, üzüntüleriyle baş etme şansı verecektir ve bu sayede değersiz, işe yaramaz olduklarını hissetmeyeceklerdir.

Akciğer kanserinin son aşamasında, “yaşamın nihai gerçeği” yakınınızda süzülmektedir. Bu nedenle hasta ve onun sevdikleri, birbirlerini güvenle kucaklamalıdır. Böylelikle durumla daha iyi baş edebilirler. Nihayetinde, nasıl ve ne kadar yaşarsanız yaşayın, hayatta her birimiz, nihai gerçekle karşı karşıya geleceğiz.

Op. Dr. Şahizer DÖVER

67 yaşındayım....2 doğum yaptım....45 yaşında menapoza girdikten sonra mesane sorunum had safhaya ulaştı...antibiyotik içmekten,çektiğim sancılardan a... devamı