Kist, bulunduğu yerdeki dokunun normal bir parçası olmayan kapalı bir torba veya kese benzeri yapıdır. Kist yaygın görülür ve kişinin vücudunda herhangi bir yerde herhangi bir yaşta olabilir. Genellikle gazlı, sıvı veya yarı katı bir madde içerir. Kistler çeşitli büyüklüklerde, sadece mikroskop altında algılanabilecek büyüklükte olabilir veya öyle büyürler ki organların ve dokuların yerlerini değiştirebilir. Kistler vücuttaki çeşitli işleyişlerden doğabilir, bunların arasında:

- “Yıpranma ve aşınma” veya sıvı akışındaki basit engeller

- Enfeksiyonlar

- Tümörler

- Süreğen iltihabi durumlar

- Genetik (kalıtımsal) durumlar

- Embriyoda organ gelişiminde kusurlar

Bazen anormal bir “yumru” hissettiğinizde kisti kendiniz farkedebilirsiniz. Meme bezlerinde (göğüslerde) kistler ele gelebilir (yani parmaklarınızla bölgeyi yokladığınızda onları hissedebilirsiniz). İç organlardaki, örneğin böbreklerde veya karaciğerdeki kistler herhangi bir belirti vermeyebilir ya da fark edilmeyebilir. Bu kistler görüntüleme yöntemleriyle tespit edilir (röntgen, ultrason, bilgisayarlı tomografi, yani CAT scan ve manyetik rezonans görüntüleme yani EMAR).

Vücutta olabilecek yüzlerce kist türü vardır. En iyi bilinen kist türleri şunlardır:

- İyi huylu fibrokistik göğüs hastalığının bir parçası olarak göğüsteki kistler

- Yumurtalık kistleri

- Tiroid bezindeki kistler

- Dizin arkası Baker kisti

- Eklemler ve kas lifleri gangliyon kistleri

- Göz kapağı kistleri

- Ciltteki küçük bezlerin yağ kistleri

Kistlerin çoğunluğu iyi huyludur, ama bazıları büyüklüklerine ve/veya yerlerine göre bir hastalık belirtisi üretebilir. Nadiren kistler habis tümörlerle (kanserler) veya ciddi enfeksiyonlarla ilgili olabilir. Anormal bir şişlik veya “yumru”yla ilgili endişeliyseniz doktorunuzla konuşun. O, kistin nedenini belirlemek için uygun tanısal testler tavsiye edebilir.

İLGİLİ MAKALE

Yumurtalık Kistleri

Prof. Dr. Sinan ZEREN

hocam merhabalar annemde mesanetümörü çıktı bu tümör 14 milim büyüklüğündeymiş ameliyata alınacak tek korkum var bu ameliyatlar başarılı oluyormu tümö... devamı