Genel Bakış
Kardiyak ablasyon kalp ritm sorunlarını (aritmi) düzeltebilecek bir işlemdir. Ablasyonda aritmiye neden olan kalbinizdeki yapısal problemleri düzeltmek için genellikle kateter (kasığınızdaki damarın içine girilip kalbinize yönlendirilen esnek ve ince bir tüp) kullanılır.
Kardiyak ablasyonda, kalbin atmasını sağlayan elektriksel sinyallerin ilerleyişini engelleyen dokular tahrip edilir. Sinyalin yolundaki anormal dokuların temizlenmesi sonucu, kalbiniz yeniden normal atmaya başlayabilir.
Kardiyak ablasyon. Bazen açık kalp ameliyatıyla gerçekleştirilir. Ama genellikle kateter kullanılarak yapılır ve bu da işlemin daha az invaziv olmasını sağlarken iyileşme süresini kısaltır.
Neden Yapılır?
Neden yapılır?
Kalbiniz atarken, kalbin kasılmasına neden olan elektriksel impulslar kalbinizin içinde belli bir yolu izler. Bu impulslarda herhangi bir kesinti, ablasyonla tedavi edilebilecek olan anormal kalp ritmine (aritmi) neden olabilir.
Ablasyon genellikle ilk tedavi seçeneği değildir. Ablasyon aşağıdaki kişiler için bir tedavi seçeneği olacaktır:
- Aritmiyi iyileştirmek için kullanılan ilaçlardan sonuç alamamış kişiler
- Aritmi tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkiye nedeb olduğu kişiler
- Ablasyona iyi yanıt veren Wolff-Parkinson-White sendromu gibi bazı aritmi türleri olan kişiler
- Aritmi nedeniyle, ani kardiyak arrest gibi komplikasyonlar meydana gelme riski yüksek olan kişiler
Riskler
Riskler
Kardiyak ablasyon aşağıdaki riskleri taşır:
- Kateterin sokulduğu yerde kanama
- Damarlarınızda kalbinize doğru yönlendirilen kateterin sürtünmüş olabileceği yerde hasar
- Kalbin delinmesi
- Kalbinizin elektrik sistemine zarar vermesi: Bu aritmi sorununuzu kötüleştirebilir ve düzeltilmesi için kalp pili takılması gerekebilir.
- Kalp krizi ya da inmeye neden olabilecek kan pıhtıları
- Akciğerler ile kalbiniz arasında kan taşıyan damarlarda daralma (pulmoner damar stenozu)
- İşlem esnasında kullanılan boya yüzünden böbrekleriniz zarar görebilir.
Diyabetiniz ya da böbrek hastalıklarınız varsa bu komplikasyonların gelişme riski artabilir. Eğer 75 yaşında ya da üzerindeyseniz, ablasyon nedeniyle komplikasyon gelişme riski yüksek olacaktır.
Hazırlıklar
Nasıl hazırlanacaksınız?
İşlemden 8 ila 12 saat önce yiyip içmeyi kesmeniz gerekir. Eğer ilaç kullanıyorsanız; işlemden önce doktorunuzu bilgilendirin ve ilaçlarınızı almaya devam edip etmemeniz gerektiğini sorun.
Doktorunuz, uymanız gereken başka özel direktifleri varsa sizi bilgilendirecektir. Bazı durumlarda, işlemden önce kalp aritmisini tedavi etmek için kullandığınız ilaçları birkaç günle birkaç aya kadar kesmeniz gerekebilir.
Bekleyebilecekleriniz
Ne bekleyebilirsiniz?
İşlem esnasında
Kateter ablasyon, bir hastanede gerçekleştirilir. İşlem başlamadan önce ön kolunuza ya da elinize bir damar yolu açılacaktır. Rahatlamanız için size bir yatıştırıcı verilecektir.
Yatıştırıcı etkisini gösterdikten sonra doktorunuz, kasığınızdaki damarın yakınındaki küçük bir alanı uyuşturacaktır. Damara bir iğne sokulacak ve iğnenin içinden de kateter kılıfı (sheath) denilen bir tüp yerleştirilecektir. Ablasyonun gerçekleştirilmesi için kateter, kılıfın içinden geçirilerek kalbinize yönlendirilir. Röntgen ışınlarında görünecek olan özel bir boya, kalbinizin tedavi edilecek bölümünü doktorun görebilmesini sağlamak için kateterin içinden enjekte edilecektir.
Kateterin ucunda, işlem esnasında kullanılacak özel elektrotlar vardır. Doktorunuz aritmiye yol açan anormal dokunun olduğu alanı tespit ettiğinde, kateterin ucunu bölgeye yönlendirecektir. Enerji, skar oluşturmak için kateterin ucundan aktarılacaktır. Bu işlemde üç enerji kaynağından biri kullanılabilir:
- Radyofrekans enerji (ısı)
- Lazer
- Kriyoablasyon (aşırı soğuk)
Enerjiyle yaratılan skar doku, sağlıklı kalp dokusuyla aritmiye neden olan anormal kalp dokusu arasında bir bariyer oluşturur. Bu bariyer, kalbinizin atmasını sağlayan elektriksel sinyallerin kalbinizin içinden normal biçimde ilerlemesini sağlar.
Kardiyak ablasyonun tamamlanması, genellikle 3 ila 6 saat sürer. Ama karmaşık işlemler daha uzun sürebilir. İşlem esnasında, boya kateterden enjekte edilirken veya kateterin ucundan enerji verilirken, az da olsa rahatsızlık hissetmeniz mümkündür. Eğer şiddetli ağrı ya da nefes kesilmesi yaşarsanız, işlemi gerçekleştiren kardiyoloji uzmanını uyarmanız gerekir.
İşlemin ardından
İşlemden sonra, kateter yerinde kanama olmasını engellemek için 4 ila 6 saat yatmanız gereken bir iyileşme odasına alınacaksınız. Kalp atışınız ve kan basıncınız, işlemin komplikasyonlarını kontrol etmek için sürekli olarak izlenecektir.
Durumunuza bağlı olarak, işlemin yapıldığı gün eve dönebileceğiniz gibi, 1 ila 3 gün hastanede kalmanız gerekebilir. Eğer aynı gün eve dönecekseniz, işlemden sonra bir yakınınızın sizi eve götürmesini sağlayın.
İşlemden sonra biraz ağrınız olabilir. Ama bu ağrı 1 haftadan uzun sürmez. Eğer sürerse mutlaka doktorunuza başvurun. Çoğu kişi ablasyonun ardından, birkaç gün içinde normal aktivitelerine dönebilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Kateter ablasyonu genellikle başarılı olsa da, bazı kişilerde işlemin tekrarlanması gerekebilir. Ablasyonun ardından ilaç kullanmanız gerekebilir.
Kalbinizin sağlığı için, özellikle de yüksek kan basıncı gibi aritmiyi kötüleştirebilecek sağlık sorunlarını önlemek ya da tedavi etmek amacıyla, hayat tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Doktorunuz bu amaçlarla aşağıdakileri önerebilir:
- Kafeinden uzak durun.
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği için, tuz tüketiminizi azaltın.
- Fiziksel aktivitelerinizi artırın.
- Sigarayı bırakın.
- Alkol almayın.
- Kalbiniz için sağlıklı gıdaları tüketin ve sağlıklı kilonuzu koruyun.
Uzm. Dr. Vedat ERTUNÇ
Merhaba hocam.Hafif mitral yetmezliğinden dolayı yılda bir kez kontrole gitmekteyim (tedavi ilaç kullanımı yok) en son gittiğimde ekg de wolff parkins... devamı
D Vitamini Eksikliği Koroner Arter Hastalığı Riskini Arttırıyor Mu?
Zayıf Dolaşımı Olan Kişiler İçin Uçak Yolculuğu
Beslenme Ve Konjestif Kalp Yetmezliği
Koroner Atardamar Hastalığı
Manyetik Rezonans Görüntüleme (Mrg)