Yapılan bir çalışma, pipo içmenin sigaradan daha güvenli olmadığını açıkladı. Sigara ve pipo içmek, akciğer fonksiyonlarına zarar veriyor ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına (KOAH) neden olabiliyor.
Sigaradan pipoya veya puroya geçmek, akciğeriniz için herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Yeni bir çalışma, pipo ve sigaranın düşünüldüğünden daha çok zararlı olabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, pipo ve puronun sigaradan daha güvenli olduğuna ilişkin yanlış algının da etkisiyle son yıllarda sigara tüketiminin azaldığını, buna karşın pipo ile puro tüketiminin arttığını belirtiyorlar.
Ancak çalışmaya göre, pipo ve puro içmek de, sigaranın yaptığı gibi akciğer fonksiyonlarına hasar veriyor ve kullanımları kronik obstüriktif akciğer hastalıklarıyla (KOAH) ilişkilendiriliyor. KOAH, akciğerdeki hava kanallarında hasara neden olan ve nefes almayı çok güç hale getiren ilerleyici bir hastalıktır. Sigara içmek, KOAH’ın çok iyi bilinen bir sebebidir; ancak uzmanlar sigara içmenin değişik formları olan, pipo ve puro içmenin de akciğerde KOAH’a sebep olanla aynı değişiklikleri yaptığını inceleyen az sayıda araştırma olduğunu belirtiyorlar. Bu sonuçlar, durumun gerçekten de öyle olduğunu ileri sürüyor.
Robert Johnson Tıp Okulu araştırmacıları, Dahiliye Yıllığı’ndaki bir çalışma için yazdıkları baş makalede şu görüşe yer vermektedirler: “İster sigara, ister puro isterse de pipo olsun; sigara içmek en bağımlılık yapıcı kimyasallardan biri olan nikotin emilimiyle sonuçlanır ve bu, ölçülebilir akciğer hasarı yapacaktır.”
“Sonuçlar özellikle önemlidir; çünkü tütün endüstrisi, sigara satışlarının düşmesiyle zorda kaldı ve aktif olarak onun yerine geçecek ürünleri teşvik etmeye başladı. Tütün tüketiminin tamamıyla durmasına alternatif olarak bunların eşzamanlı kullanımının promosyonu yapılmaktadır.”
Pipo ve puro akciğer fonksiyonlarını bozar
Araştırmacılar yürüttükleri çalışmada, puro ve pipo içmenin akciğer fonksiyonlarında yaptığı değişikliği, yaşları 48 ile 90 arasında değişen ve kalp hastalığı risk faktörleri konusunda bir çalışmaya katılmış 3 bin 528 kişi üzerinde inceledi.
Katılımcılar, halen devam eden ve geçmişteki sigara alışkanlıklarına ilişkin bir araştırma anketine yanıt verdiler ve uzmanlar bu kişilerin akciğer fonksiyonlarını ve kotik (nikotin alım düzeyini gösteren metabolit) seviyelerini değerlendirdiler. Kotin, nikotinin bir yan ürünüdür ve idrarda tespit edilir.
Sonuçlar; sigara içmeyen ancak puro ve pipo içen katılımcıların, hiç sigara içmeyenlere oranla azalmış akciğer fonksiyonuna sahip olma olasılığının neredeyse iki kat daha fazla olduğunu gösterdi. Sigaraya ek olarak puro ve pipo içenler de ayrıca, daha yüksek oranda KOAH gelişmesiyle bağlantılı akciğer fonksiyonu bozukluğu riskine sahiptir.
Araştırmacılar ayrıca, yüksek kotin seviyesinin pipo ve puro içme ile bağlantılı olduğunu da buldular.
“Bazı pipo ve puro içicileri, sigara içenlere göre dumanı içlerine çekmediklerini ya da az çektiklerini söylerler. Ancak son çalışmadaki yüksek kotin seviyesi, bu kanıyı yalancı çıkarmıştır.”
Tütün Kullanımı ve Ağız Sağlığı
Doç. Dr. Orhan ÇELEN
Merhaba, 1 hafta önce laparoskopik tüp mide ameliyatı oldum, 1 hafta geçti şuan gayet iyiyim. Fakat sigara kullanıyordum ve şuan epey zorlanıyorum, te... devamı
Çalışma: Köpekbalığı Kıkırdağı Kansere Fayda Etmez
Akciğer Kanserinin En Son Safhası
Yaklaşan Astım Atağı Belirtileri
Öksürük Nedir?
Burundan Nefes Alın Hava Kirliliğinden Daha Az Etkilenin