Tırnaklar yeterince uzamadığı ya da güzel görünmediği zaman, yapay tırnaklar çözüm olabilir.

Genelde takma tırnak olarak bilinen yapay tırnak, doğal tırnakları modaya uygun hale getirmeye yarar.

Bunlar, doğal tırnaklara çok benzeyebilir ya da tamamen farklı olabilir. Takma tırnaklar akrilik, UV jeli, fiberglas ve ipek gibi çeşitli maddelerden yapılabilir.

Akrilik tırnaklar, bütün yapay tırnak çeşitleri arasında en yaygın, dayanıklı ve güçlü olanıdır.

Bunlar ince ve doğal görünümlü hale getirilebilir. Ama eğer doğru takılmazsa, kalın ve yapay gibi görünebilir. UV jelinden yapılan tırnaklar daha pahalıdır, ama akriliklere göre daha az bakım gerektirir.

Ama bunlar daha dayanıksızdır; sadece törpüleyerek çıkartılabilir ya da doğal tırnağın uzamasını bekleyerek kendiliğinden çıkar.

Fiberglas ya da ipek takma tırnaklar, akrilik ya da UV jeli gibi kimyasallara alerjisi olan kadınlar içindir. Kullanılacak madde, doğal tırnağa uyacak şekilde kesilir ve reçine ya da tutkalla sabitlenir. Böylece doğal tırnak güçlü, uzun ve esnek hale getirilmiş olur. Ama bunlar, akrilik tırnaklar gibi yıpranmaya ve kopmaya karşı dayanıklı değildir.

Kadınlar çeşitli nedenlerden dolayı yapay tırnak kullanırlar; çoğunlukla, kısa, hasar görmüş ya da tamamen kötü görünen tırnaklarını gizlemek isterler. Bazı kadınlarsa, bakım yaptırmayı gerektirmeyecek güzel tırnaklara sahip olmak isteyebilir. Çünkü düzenli olarak güzellik salonuna gitmeye zamanları ya da istekleri yoktur.

Bazı kişiler, tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmek istediği için yapay tırnak kullanır. Bazılarıysa tırnaklarının kırılmaması ya da ayrılmaması için bunu kullanır. Yapay tırnaklar bir manikürcü ya da tırnak uzmanı tarafından doğru şekilde takılıp çıkarılırsa, doğal tırnaklara zarar vermez.

Sanılanın aksine, yapay tırnaklar, tırnağın doğal tırnaktan ayrılmasını önlemek ya da doğal tırnağın uzamasıyla ortaya çıkan boşlukları doldurmak gibi bazı rötuşlar için düzenli olarak manikürcüye gitmeyi gerektirir.

Yapay tırnaklar, hem tırnağın takılacağı kişi hem de tırnağı takacak ya da çıkaracak olan manikürcü açısından bazı sağlık riskleri de taşır. Akrilik reçine kalıntılarının kızarmaya, şişmeye, ağrıya hatta ciddi alerjik reaksiyonlara neden olduğu görülmüştür.

Yapay tırnağın doğal tırnaktan ayrıldığı durumlarda, yapay tırnağın altında hapsolan su, mantar oluşmasına ve tırnak renginin yeşile dönmesine yol açabilir. Yapay tırnakla beraber kullanılan yapıştırıcı ve çözücü maddeler de toksiktir ve yanlışlıkla yutulursa ya da solunum yoluyla içe çekilirse ciddi reaksiyonlara neden olabilir.

Güzel tırnaklara sahip olmak zaman, para ve sabır ister. Ancak, sonunda buna değebilir.

Op. Dr. Ali MEZDEĞİ

Merhabalar oğlum 7 yaşında el parmağı kapıya sıkıştı ve altına kan toplandı 1-2 gün içinde kan patladı ve tırnak havada kaldı ancak bu arada düşecek t... devamı