Diş eti çekilmesi olan, yani aslında diş eti hastalığı olan insanlar, mutlaka dişlerini düzenli bir şekilde fırçalamaya çok özen göstermelidirler. Bazen hekimler hastalara bu konuda hijyen eğitimi verirler. Bu eğitim sırasında bakteriler boyanarak, hastaya aslında dişini fırçalayarak neyi temizlediği gösterilir.

Fırçalama, kırmızıdan beyaza denilen, diş etinden dişe doğru ve süpürme hareketiyle yapılmalıdır. Bu işlem üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır.

Fırçalamaya ilave yöntemler

Fakat sadece fırçalama yetmez. Çünkü zaten diş eti sorunu olan kişilerde, dişler arasında bakteri plağı fazla birikmiştir. Fırçalamayla sadece dış yüzeyler temizlendiği için, mutlaka dişlerin ara yüzlerini de fırçalamak gerekir. Ara yüz ya diş ipiyle ya da diş ipi yetersiz kalırsa ara yüz fırçasıyla temizlenmelidir. Bunların da yetersiz kaldığı durumlarda, ağız duşu kullanılmalıdır.

Ağız duşları, eczanelerden alınabilecek bir aparattır. Bu aparat, basınçlı su ile dişlerin arasının temizlenmesine yardımcı olur. Bu aletin yanında 3-4 tane parçası bulunur ve uzun süre kullanılabilir. Dişler arasına tazyikli su uygulayarak, o arada birikmiş olan bakteri plaklarının temizlenmesini sağlar.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı