Çoğu kişi anoreksi hastalığının ne olduğuna dair temel bir fikre sahip olsa da bazıları Bulimiya Nervoza adı verilen yeme bozukluğu hakkında yanlış bilgilere sahiptir. Yeme bozukluğundan muzdarip kişilerin çoğu, yaşamlarındaki çeşitli baskılarla baş etmenin çaresini aradıkları bir dönemdedir.
Bu kişilerin özgüvenleri ve kendilerine ait görünüşleri de darbe yemişse bazen hayatlarında kontrol duygusu yaşadıkları tek alan yediklerini denetlemek olabilir. Bulimikler tıkınma-arınma adı verilen bir döngü içindedir.
Bir anda otomatiğe bağlamış gibi aşırı miktarda ve tıka basa yemek yerler. Tıkınma, yaşamlarında bazı olaylar karşısında duygularını köreltmenin yoludur. Ancak tıkındıktan belli bir süre sonra huzursuzluk duymaya ve kilo alma düşüncesinden kaygılanmaya başlarlar.
Bu tam da yıkıcı yeme döngüsündeki arınma aşamasının devreye girdiği andır. Arınma işi, kusmak, idrar sökücü hap kullanmak, kendi başına uygulanan tuhaf rejimler yapmak, aşırı egzersiz yapmak ve hatta bağırsak yumuşatıcı ilaç kullanmaya kadar varabilir.
Bulimiya orantısız bir dağılım göstererek en çok ergenlik çağındaki genç kızlarda görülür. Peki, tıkınma-arınma döngüsünü başlatan ana neden nedir? Cevap, arkadaş baskısıdır. “Kıyafetlerimize nasıl sığacağız? Sonunda bir erkek arkadaşım olacak mı?” gibi sorular bu kızların kafasını sürekli meşgul eder.
Bu gençler, bulimiya ile ilgili bazı önyargılara sahiptir ve bu önyargılardan dolayı hastalığın kendilerinde olmadığını sanırlar. Ama artık Bulimiya ile ilgili iddialardan bir kaçını çürütmenin zamanı geldi.
1. Bulimiya kilo vermek için iyi bir yoldur.
Gerçek şudur ki, bulimiya kimseye kilo kaybettirmez. Hatta bazı kişiler kilo bile alır. Bulimiya her kiloda ve her vücut tipindeki insanda görülür. Hastalık kontrol altına alınmaz ve tedavi edilmezse, tıkınma-arınma döngüsü vücutta geri dönüşü olmayan tahribata yol açar.
2. Bulimiya sadece bir seferde aşırı yiyen ve hemen arkasından kusan kişilere mahsus bir hastalıktır.
Bulimiya aşırı yiyip ardından da kusmayla sınırlı değildir. Kişinin yeme alışkanlıklarının kontrolden çıktığı bir vakadır. Arınma, kusma dışında aşırı egzersiz, gereğinden fazla idrar sökücü ve müsil hapı kullanma, hatta tıkınma sonrası süresiz oruç tutma gibi başka yollarla da kendini gösterir.
3. Bulimiya öldürmez. Bulimiyadan ölecek değilim.
Gerçekte bulimiyadan ölen vakalar vardır. Kalp krizi ve felç, bulimikleri öldüren sebeplerden sadece ikisidir. Vücut sağlığı için gerekli olan iki temel madde olan potasyum ve elektrolitlerin devamlı olarak kaybından dolayı hastalık bu noktaya gelir.
Ayrıca kusma, mide asitlerinin harekete geçmesiyle boğaz ve yemek borusuna zarar verdiği için bulimiklerde ölüme yol açan ülser dışında yemek borularında yırtılmalar da görülür.
Bulimiyayı yenmenin kilit noktası, yaşam kalitesini bozacak büyük sağlık sorunları baş göstermeden önce yardım almaktır. Terapi şarttır. Bulimiyanın esas nedeninin köküne inilmezse iyileşme başarısı büyük olasılıkla düşüktür.
Benler Hakkında Yanlış Bilinenler Ve Gerçekler
Prof. Dr. Kaan AYDOS
DOKTOR BEY SIZE OZELDEN ULASMAYA CALISIYORUM AMA EMAIL ADRESINIZ YANLIS DIYO BANA BASKA BIR EMAIL ADRESI GONDEREBILIRMISINIZ TESEKKURLER.... devamı
Bulimiya Nervoza: Risk Altındaki Çocuklar
Ruhsal Rahatsızlığı Olanlar Toplum İçinde Tedavi Edilecek
Zayıflamayı Sağlayan 10 Besin
Bulimiya Nervoza: Kadınlarda Ciddi Yeme Bozukluğu
Türk Tıbbının Yüz Akı Kurumlarından Biri: Edirne Iı. Bayezid Külliyesi