Bulimiya Nervozayı Önlemek

Bulimiya, yıllarca tedavi gerektiren, tekrarlama oranı yüksek ve vücudu kolay kolay terketmeyen sonuçları olan karmaşık bir yeme bozukluğu türüdür. Tıp bilimi maalesef bulimiyaya tam olarak neyin yol açtığı ve bu bozukluğun neden bazı kişileri etkilediği sorularının cevabını henüz veremediği için bozukluğu kesin olarak önlemenin bir yolu yoktur. Yine de bulimiya oluşumunu önlemenin en etkin yolu, yeme bozukluğunun erken belirtilerine dikkat etmek ve bu belirtilerin kronikleşmesinin önüne geçmektir. Doktor ve ebeveynler, hastalığın ilk evrelerinde bulimik kişiye yardımcı olabilir. Ebeveynler çocuklarında, vücut görünümleri ve şeklini fazla dikkate almamak, sağlıklı bir vücut görünüşü yerleştirmek ve bunu teşvik etmekten sorumludur. İnce bir vücudun popüler ve sağlıklı olmakla eşdeğer tutulması gibi söz ve imalardan kaçınmalı, çocuklarının davranış ve hareketlerini asla yemeği kullanarak cezalandırmaya veya ödüllendirmeye kalkışmamalıdırlar. Ayrıca, dışgörünüm yerine beceri, yetenek ve kişisel özellikleri öne çıkararak çocuklarında sağlam bir özgüven duygusu oluşturmalıdırlar.

Bulimiyanın kalıtımsal bir yönü de olduğu için ailesinde yeme bozukluğu hikayesi olan kişiler, olası erken belirtilere karşı tetikte olmalıdır. Ebeveynler, çocuklarında incelmek, rejim veya aşırı egzersiz yapmakla ilgili anormal bir durumun farkına varırlarsa onları yakından gözlemlemeleri gerekir. Doktorlar, özellikle de pediatri uzmanları düzenli muayeneler sırasında çocuklara yeme alışkanlıkları hakkında ve dış görünüm, kilo ve vücut biçimleriyle ne kadar barışık olduklarına dair sorular sorarak olası bir yeme bozukluğunun belirtilerini anlayabilirler.

Bazı vakalarda, bulimiya kilo verme kararının aşırıya vardırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Kilo verme ve mükemmel vücuda sahip olma fikri bir saplantıya dönüşerek yeme alışkanlıklarının bozulmasına neden olabilir. Kilo vermek ve formda kalmak isteyen bir kişi, kendisini tıkınma-arınma kısır döngüsüne kaptırmamak için normal miktarda yemek yemek, öğünlerde farklı yiyecek gruplarına yer vermek, egzersiz yapmak ve sert önlemlere başvurmaya gerek duymadan ulaşılabilen gerçekçi hedefler koymak gibi eylemler arasında sağlıklı bir denge kurmanın önemini anlamalıdır.

Sağlıklı kalmanın diğer bir etkili yolu da kişinin hayatındaki tüm alanları dengeleyen aktif bir hayat tarzını benimsemesidir. Bu alanlar okul, iş, sosyal hayat ve faaliyetler, dinlenme ve seyahatin yanısıra egzersiz yapmayı ve formda kalmayı da içerir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba ben 17 yasindayim sol gözümden salazyon ameliyati olmam gerekiyo ancak tekrarliyomus bazisi bunu onlemek icin neler yapmaliyim cok korkuyorum ... devamı