Bilişsellik, beynin düşünme, bilgi işleme, bilgi depolama ve sorun çözme yeteneğidir. Bilişsellik üst düzey bir davranış olup insanlara özgüdür. Bilişsel bozukluğun temel özelliği bilişsel fonksiyonun sınırlı olmasıdır.

Bilişsel Bozuklukların Listesi

Bilişsel Bozukluk

Kısa açıklama

Amnestik Bozukluk

Amnestik bozukluk, önceden oluşturulan anıların kaybını, yeni anılar yaratma ya da yeni bilgiler öğrenme yeteneğinin kaybını içeren bir bozukluktur.

Bilişsel Bozukluk NOS

Hastada deliryum, bunama ya da amnestik bozuklukların değerlendirme ölçütlerine uymayan bir bilişsel bozukluk belirtisi varsa, bilişsel bozukluk NOS tanısı konur. Bunlar genellikle özel tıbbi bir sorun ve/veya farmakolojik bir reaksiyon sebebiyle oluşur.

Huntington Hastalığı

Huntington hastalığı, beyin hücrelerinin dejenerasyonu nedeniyle oluşan çok nadir görülen genetik bir bozukluktur.

Zeka Geriliği

Zeka geriliği, farklı durumlarda beynin anormal şekilde tepki vermesine neden olan bütün beyin bozuklukları için kullanılan ortak bir terimdir.  

Parkinson Hastalığı

Parkinson hastalığı, beyin sinirleriyle ilgili bir hastalık olup, kas hareketini ve kas kontrolünü etkiler.

Bilişsel Bozukluklar Hakkında Gerçekler ve Öneriler

  • Bilişsel bozukluklar, daha ziyade hafıza işleme, algı ve sorun çözme gibi bilişsel fonksiyonları etkiler.
  • Bilişsel bozukluklar, amnezi, bunama ve deliryum gibi bazı sık görülen bozukluklara neden olur. Diğerleriyse fobiler, panik bozuklukları, endişe ve stres gibi kaygı bozukluklarıdır.
  • Bilişsel bozukluğun bazı sebepleri, organ yetmezliği, enfeksiyon, tümör, böbrek bozukluğu, sinir bozukluğu, ilaçların yan etkileridir.
  • Bilişsel bozukluğun belirtileri, bilinç, algı, muhakeme, hafıza ve karar vermeyle ilgili sorunlar, şizofreni ve delüzyonel bozukluktur.
  • Bilişsel bozukluğun risk faktörleri şunlardır: İleri evre kanser ya da diğer ciddi hastalıklar, birden fazla hastalığın olması, bunama ve kanda düşük albümin düzeyleri, enfeksiyon, zihni ya da davranışları etkileyen ilaçlar kullanmak.

Bilişsel bozukluğun tedavisi için bazı öneriler şunlardır: Hastanın sessiz, iyi aydınlatılmış ve tanıdık nesnelerin bulunduğu bir odaya yerleştirilmesi, hastanın görebileceği bir yere saat ya da takvim koymak, gürültüyü azaltmaktır.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

iy gunler doktor bey benim abimde boyun fıtıgı var doktora gittiginde su tanılar konulmus bunlar hakkında bıraz bılgı alabilirmiyim G50.8 TRİGEMİNAL S... devamı