Nedir

Ani bebek ölümü sendromu görünüşte sağlıklı bir bebeğin genelde uyku sırasında açıklanamayan ölümüdür. Ani bebek ölümü sendromuna bazen crib ölümü de denir.

Tam sebebi bilinmiyor ama ani bebek ölümü bebeğin beyninin nefes almayı ve uykudan uyanmayı kontrol eden kısmındaki anormalliklerle ilişkili olabilir. Bütün bebekler yatkın olmasına rağmen belli uyku ortamları artan riskle ilişkilendirilmiştir.

Ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmanın muhtemelen en önemli yolu, bebeğinizi sırt üstü ve tam oturan bir çarşafla kaplı sert bir beşik yorganı üstünde uykuya yatırmaktır. Beşikle bebeğiniz arasına hiçbir şey, battaniye, yastık, destekleyici örtüler veya oyuncaklar girmemelidir.

Sebepler

Fiziksel ve uyku çevresine ait etmenlerin birleşimi bebeği ani bebek ölümü sendromuna daha yatkın hale getirebilir. Bu etmenler çocuktan çocuğa değişebilir.

Fiziksel faktörler

Ani bebek ölümü sendromuyla ilişkili etmenler:
  • Beyin anormallikleri. Bazı bebekler onları ani bebek ölümü sendromuna daha yatkın hale getiren sorunlarla doğar. Bu bebeklerden birçoğunda, beynin nefes almayı ve uykudan uyanmayı kontrol eden kısım düzgün çalışmaz.
  • Düşük doğum kilosu. Prematür doğum veya çoklu doğumun bir parçası olmak bebeğin beyninin daha tam olarak olgunlaşmadığının olasılığını artırır, o yüzden nefes alma ve kalp atışı gibi otomatik süreçler üzerinde daha dayanıksız kontrolü vardır.
  • Solunum yolu enfeksiyonu. Ani bebek ölümü sendromundan ölen birçok bebek, son zamanlarda bir soğuk algınlığı yaşamıştır ki bu, nefes alma sorunlarına etki edebilir.

Uyku çevresine ait etmenler

Bebeğin beşiğindeki eşyalar veya uyuma pozisyonu bebeğin fiziksel sorunlarıyla birleşip ani bebek ölümü sendromu riskini artırabilir. Örneğin:
  • Karın üstü veya yan uyumak. Karın üstü ve yan uyutulan bebekler, sırt üstü uyuyan bebeklerden daha fazla nefes alma zorluğu yaşarlar.
  • Yumuşak bir yüzeyde uyumak. Pofuduk yorgan veya su yatağına yüzüstü yatırılmak bebeğin hava yolunu tıkayabilir. Bebeğin başının üstüne battaniye asmak da risklidir.
  • Anne babayla uyumak. Ani bebek ölümü sendromu riski bebek anne babayla aynı odada uyuduğunda azalır ama aynı yatakta uyuduğunda artar çünkü nefes almayı tıkayacak daha gazla yumuşak yüzey vardır.

Risk Faktörleri

Ani bebek ölümü sendromu her bebeğe olabilse de araştırmacılar bebeğin riskini artırabilecek birçok faktör tanımladılar. Bunlar:
  • Cinsiyet. Erkek bebeklerin ani bebek ölümü sendromundan ölmesi daha olasıdır.
  • Yaş. Bebeklerin yaşamlarının ikinci ve üçüncü ayları en yatkın oldukları dönemdir.
  • Aile geçmişi. Ani bebek ölümü sendromundan ölmüş kardeşleri veya kuzenleri olan bebekler daha yüksek risk altındadır.

Annesel risk faktörleri

Ani bebek ölümü sendromu riski, annelikle ilgili annesel faktörlerden etkilenir, örneğin:
  • 20 yaşın altındaki anne
  • Sigara içmek
  • Uyuşturucu veya alkol kullanımı
  • Yetersiz doğum öncesi bakım

Destek

Bebeğinizi ani bebek ölümü sendromundan kaybettiyseniz başkalarının duygusal desteği özellikle önemlidir. Yaşamlarında ani bebek ölümü sendromu etkileri taşıyan başka anne babalarla konuşmak rahatlatıcı olabilir. öyleyse, doktorunuz size tavsiyede bulunabilir veya internetteki ilgili forumları ziyaret edebilirsiniz. Güvenilir bir arkadaş, danışman veya din görevlisine danışmak da yardımcı olabilir.

Duygularınızı açığa vurun

Yapabilirseniz, arkadaşlar ve ailenizle nasıl hissettiğinizi açık açık konuşun. İnsanlar yardım etmek ister ama size nasıl yaklaşacaklarını bilemezler. Özellikle bebeğin anne babası birbirlerine karşı mümkün olduğunca açık olmalıdır. Bir çocuk kaybetmek evliliğe aşırı yük bindirebilir. Danışmanlık bazı çiftlerin birbirlerini anlayıp duygularını açığa vurmasını sağlayabilir.

İyileşmek için zaman tanıyın

Son olarak, kendinize yas tutmak için zaman verin. Kendinizi beklenmedik şekilde ağlarken bulursanız, tatil veya başka kutlama zamanları özellikle zor gelirse ya da zamanın büyük bölümünde yorgun ve tükenmişseniz endişelenmeyin. Sarsıcı bir kayıpla baş ediyorsunuz. İyileşmek zaman alır.

Önleme

Ani bebek ölümü sendromunu önlemenin garantili bir yolu yoktur ama aşağıdaki önlemler onu önlemekte epey yol kat ettirecektir:
  • Emzirmek. Araştırmalar gösteriyor ki emzirmenin her miktarı ani bebek ölümü sendromu riskini azaltıyor. Koruyucu etki, bebeğiniz özellikle ilk altı ayında emzirilirse en kuvvetlidir.
  • Sırt üstü uyku. Bebeğinizi karın üstü veya yanlamasına değil sırt üstü uykuya yatırın. Bebeğiniz uyanıkken veya yardımsız kendi etrafında dönebiliyorsa bu gerekli değil. Başkalarının bebeğinizi doğru pozisyonda yatıracağını varsaymayın, bunda ısrar edin. Bakıcılara, ağlayan bebeği susturmak için yüzüstü yatırmamalarını öğütleyin.
  • Yatağı dikkatli seçin. Sert bir yorgan kullanın ve bebeğinizi koyun postu veya kalın yorgan gibi kalın, pofuduk şeylerin üstüne koymaktan kaçının. Bunlar, bebeğiniz yüzü dönük yatarsa nefes almasını engelleyebilir. Aynı nedenle, bebeğinizin beşiğine destekleyici örtüler, peluş oyuncaklar veya doldurulmuş hayvanlar bırakmayın.
  • Bebeğinizi aşırı ısıtmayın. Bebeğinizi sıcak tutmak için uyku tulumu veya ek örtü gerektirmeyen başka bir uyku kıyafeti deneyin. Battaniye kullanırsanız hafif olsun. Battaniyeyi beşiğin ucuna güvenli biçimde sıkıştırın, bebeğinizin ancak omuzlarını örtecek kadar uzun olsun. Sonra bebeğinizi beşiğe, uca yakın, battaniyeyle hafifçe örtülmüş halde yerleştirin. Bebeğinizin kafasını örtmeyin.
  • Bebek yalnız uyumalı. Yetişkin yatakları bebekler için güvenli değildir. Karyola başlarına, yorganla yatak çerçevesi arasındaki boşluğa veya yorganla duvar arasındaki boşluğa kolayca sıkışıp nefessiz kalabilir. Anne veya baba yanlışlıkla yuvarlanıp bebeğin ağzını burnunu kapatırsa da bebek havasız kalabilir.
  • Emzik deneyin. Şekerleme ve gece uykusu zamanı emzik emmek ani bebek ölümü sendromu riskini azaltabilir. Bir uyarı: Emziriyorsanız emzik kullanmayı bebeğiniz bir aylık olana ve rahat bir bakım rutini oturtana kadar bekleyin. Bebeğiniz emzikle ilgilenmezse tekrar deneyin. Bebeğiniz uyurken emzik ağzından düşerse yeniden takmayın.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı