Bazı kadınların adet dönemi öncesi ve sırasında farklı şikayetleri olur. En sık karşılaşılanlar; mide krampları, adet döneminde kilo alma, huzursuzluk, sırt ve bel ağrısı, bacak ağrısı gibi rahatsızlıklardır. Adet döneminde kilo almak çok ciddi bir sorun değildir, aynı zamanda bu dönemde alınan kilolardan kurtulmak zor değildir.
Adet Döneminde Kilo Almanın Sebepleri
PMS (Adet Öncesi Sendromu) sırasında kilo almaya nelerin sebep olduğunu bilmemiz gerekir. Sebepleri öğrendiğimiz zaman sorundan kurtulmak için uygun adımları atabiliriz.
Su Tutulumu
Adet döneminde kilo artışı genellikle su tutulumundan kaynaklanmaktadır. Su tutulumu aynı zamanda sıvı retansiyonu olarak da bilinir. Normalde bu dönemde meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bazı kadınlar su tutulumunu, şişkinlik olarak fark edebilir. Genellikle adet dönemi öncesi ve süresince, normal olarak bağırsak hareketiyle ilgili sorunlar da yaşayabilirsiniz. Bu da su tutulumuna neden olur.
Şişkinlik
Menstrual şişkinlik genellikle bağırsaklarda gaz birikmesi nedeniyle oluşur. Bu adet döngüsü öncesi ve sırasında vücutta meydana değişikliklerden veya hareketsizlikten kaynaklanabilir. Şişkinlik, şiddetli adet sancılarına da neden olabilir.
Aşırı Yeme ve Şiddetli Yeme İsteği
Adet döngüsünde kilo artışı, aşırı yeme nedeniyle de olabilir. Kadınlar adet dönemlerinde metabolizma seviyelerindeki artış nedeniyle fazla yemek yeme eğilimindedir. Kadınlar genellikle adet dönemlerinde normalde tükettiklerinden yaklaşık 100 ila 200 kalori fazlasını tüketir. Çoğu kadın bu dönem öncesi ve süresince şiddetli yeme isteği içinde olduğunu fark eder. İstek uzun bir süre devam etmez ve kendiliğinden kaybolur. Aşırı yemek yeme, bu istekten kaynaklanır.
Adet Döneminde Kilo Artışının Tedavisi
Adet döneminde kilo artışını tedavi etmek çok zor değildir. Yeme alışkanlığınızda yapacağınız küçük bir değişiklik, su tutulumu sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Bu sorunla mücadele etmek için bu süre boyunca sodyum alımını azaltmak isteyebilirsiniz. Daha az sodyum, su tutulumu olasılığını azaltır. Tavsiye edilmez ancak, şişkinlik çok fazla rahatsızlık duymanıza neden oluyorsa bir idrar söktürücü deneyebilirsiniz. Kalsiyum, su tutulumu sorununun önlenmesinde ve düzeltilmesinde önemli bir rol oynar. Yeterli miktarda kalsiyum aldığınızdan emin olun. Hayvansal ürünler içermeyen bir diyet yapan kadınların özellikle kalsiyum alımına dikkat etmeleri gerekir çünkü çalışmalar böyle bir diyet uygulayan kadınlarda sıklıkla kalsiyum eksikliği görüldüğünü ortaya koyuyor.
Kadınların adet dönemi öncesi egzersiz yapmayı, ihmal ettiği çok sık görülür. Aynı zamanda, bu dönem boyunca çok hareketli değillerdir ve bu kilo artışına neden olur.
Şiddetli yeme isteğiniz olmasına karşın sağlıklı yiyeceklerle beslenmeniz çok önemlidir. Yüksek miktarda rafine şeker içeren yiyeceklerden kaçının. Diyetiniz kompleks karbonhidratlar, yağsız protein ve lif yönünden zengin olmalıdır. Düzenli aralıklarla ve yeterli miktarlarda tüketilen küçük sağlıklı öğünler, bu süre zarfında yeme isteğinizle başa çıkmanıza yardımcı olur. Yemekleriniz hızlı sindirilen türde olmalıdır. Kafein alımını sınırlandırın ve vücudunuzdaki su miktarını yeterli seviyede tutun. Yeterli su miktarı için meyve ve sebze suları ya da hindistan cevizi suyu tüketebilirsiniz.
Adet döneminde ortalama kilo artışı 0,5 ila 2 kilogram arasındadır. Ancak bazı kadınlarda adet döneminde fark edilir bir kilo artışı olmayacaktır. Adet döneminde ortaya çıkan bu kilo artışı ile ilgili unutmamanız gereken tek şey rahatsız olmamanız gerektiğidir. Bunun normal olduğunu ve adet döneminden sonra ortadan kaybolacağını bilin.
Adet Döneminde Egzersiz
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
25 yasındayım 48 kilodayım kilo almak istiyorum ne yapabilirim... devamı
En Sağlıklı Kilo Aldıran 10 Gıda
Şişmanlatmayan Cips Üretildi
Adet Döneminde Kilo Alma
Düşük Kalorili Diyetler Kalbi Vuruyor
Tartı “Out” … Mezura “In”