Nedir

Vücut kilonuz aldığınız kalori, genel sağlık durumunuz, yaş, besinlerin emilimi ve diğer faktörler tarafından belirlenir. Orta yaşlara geldikten sonra, kilonuz yıldan yıla görece daha sabit kalır, ancak bir miktar kilonun azalması seyrek olarak kaygılanmak için bir sebep oluşturur.

Bazen, açıklanamayan kilo kaybından sonra başka bir şey yapmanıza gerek kalmaz, özellikle de eğer kilo kaybı geçiciyse. Bununla birlikte, eğer beklemediğiniz bir şekilde4.5 kilogramyada daha fazla kaybettinizse, yada vücut ağırlığınızın %5’ini kaybettinizse veya kilo kaybı sürüyorsa, başka bir takım sorunlar devam ediyor olabilir.  

Sebepleri

Sebepleri

Beklenmedik kilo kaybının olası sebepleri şunları da içerir:

  • Diyette ya da aktivite seviyesinde değişiklik. Öğün atlamak, hafif hastalık, koşuşturmaca içinde yemek, yoğun iş programı yada daha az yağlı yemek, beklenmeyen kilo kaybına neden olabilir. Ayrıca yoğun egzersiz yada antrenman eğer yeme ve kalori alımıyla dengelenmezse de kilo kaybına neden olur.
  • Kanser. Kanserin bir çok türü istem dışı kilo kaybına neden olur; kanser tedavileri de aynı etkiyi gösterir.
  • Sindirim sistemi hastalıkları. Sindirm sisteminizi etkileyen sayısız sorun, vücudunuz bozulmaz ve enerji için ihtiyacı olan besinleri emerken, iştah kaybı ve yetersiz emilim sonucu kilo kaybına neden olabilir. Bu sorunlar, iltihabi bağırsak hastalığı (ülseratif kolit yada Chrons hastalığı), peptik ülser, çölyak hastalığı ve diğerlerini kapsar. Bu sorunlardan bazıları, her zamanki miktarda hatta daha fazla yeseniz bile kilo kaybına neden olur.
  • Hormonal bozukluklar. Hormonları düzenleyen ve bir çok vücut fonksiyonunu etkileyen vücudunuzun hormonsal sistemindeki anormallikler, kilo kaybına neden olabilir. Bunlar diyabet, tiroit yüksekliği, adrenal yetersizliği ve kalsiyum yüksekliğidir (hiperkalsemi).
  • Enfeksiyon. Birçok enfeksiyon beklenmeyen kilo kaybına neden olabilir. Bunlar tüberküloz, mantar hastalıkları, parazitler ve HIV’i (İnsan Bağışıklık Sistemi Yetersizliği) de içine alır.
  • Yaşa bağlı iştah değişiklikleri. Beklenmedik kilo kaybı yaşlı yetişkinlerde yaygındır. Kokuların ve tatların değişmesi, mide bulantısı, depresyon ve ilaçlar büyük oranda iştahı azaltma eğilimindedirler.
  • İlaçlar. Bazı reçetesiz satılan ilaçlar ile reçeteli ilaçlar da kilo kaybına neden olur.
  • Kalp damar ve akciğer hastalıkları. Kilo kaybı, ilerlemiş kalp damar yada akciğer hastalığının bir komplikasyonudur. Bunlar arasında, konjestiv kalp yetmezliği ve obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) da vardır.
  • Nörolojik (sinirsel) hastalıklar. Kilo kaybı, inme, multiple skleroz, bunama ve Parkinson gibi sinir sitemi hastalıklarının ikincil semptomu olabilir.  
  • Böbrek hastalıkları. Eğer böbrek hastalığınız varsa, mide bulantısı, kusma ve idrarda protein kaybı nedeniyle kilo kaybedebilirsiniz.
  • Ruhsal durum ve zihin sağlığı değişiklikleri. Kaygı, stres ve depresyon, kilonuzu etkileyebilir.

Tıbbi Yardım

Doktora Ne Zaman Gidileceği

Eğer çaba sarf etmeden kilo kaybediyorsanız ve bunun nedeninden emin değilseniz –özellikle eğer 4.5 kilo yada 6 ile 12 ay içinde kilonuzun %5’ini kaybettinizse –doktorunuzla konuşun. Doktorunuz kilo kaybınıza neyin neden olduğunu ve sorunu çözmenin en iyi yolunu sizinle birlikte belirlemeye çalışacaktır. Daha fazla kilo kaybını önlemek için özel bir diyete yada kaybettiğiniz kiloları almaya ihtiyacınız olabilir.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

25 yasındayım 48 kilodayım kilo almak istiyorum ne yapabilirim... devamı