Zindelik

Zindelik Zihnin Keskin Kalmasına Yardım Edebilir

Bir çalışmada, fiziksel zindelik ile keskin zihnin birbirine eşlik ettiği görüldü.

Fiziksel zindeliğe bir puan daha: Zihnin daha iyi yaşlanmasına yardım edebilir.

Araştırmacılar, 79 yaşında ve bunaması olmayan 460 İskoçyalı yaşlıyı inceledi.

Bu yaşlılar on yıllarca önce, daha 11 yaşındayken sayısal ve uzamsal becerileri ölçen bazı sorularla, esasen sözel akıl yürütmeyi kapsayan bir zihinsel beceri testinden geçmişlerdi.

Aynı testi 79 yaşında tekrarladılar.

Yaşlılar ayrıca üç zindelik testinden geçtiler:

  • Yaklaşık 6 metrelik zamanlanmış yürüyüş
  • Baskın ellerinde kavrama kuvveti (üç denemeden en iyisi)
  • Akciğer fonksiyonu (bir saniyede zorla verilen nefes miktarı)

Zinde Vücutlar, Keskin Zihinler

Zinde Vücutlar, Keskin Zihinler

En yüksek zindelik puanları olan yaşlılar, 11 ve 79 yaşlarında yaptıkları zihinsel testlerinde benzer puanlar almaya en fazla meyilli olanlardı.

Sonuçlar sigara kullanımı, eğitim, sosyal sınıf ve daha yüksek bir Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı ile bağlantılandırılan ApoE geninin bir biçimi gibi diğer faktörler için ayarlandıktan sonra da değişmedi.

Katılımcılar zindelik testini yalnız 79 yaşındayken aldılar. Bu yüzden yaşamları boyunca fiziksel olarak zinde olup olmadıkları net değil.

Çalışma, yaşlıların egzersiz yapıp yapmadığını veya resmi bir egzersiz programı olmadan aktif kalıp kalmadıklarını göstermiyor.

Araştırmacılar, gelecekteki çalışmaların, zindeliğin beyin yaşlanmasına yardımcı olup olmadığını test etmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bu arada, doktorunuzun izniyle, aktif hale gelmemek için –herhangi bir yaşta- hiçbir neden yok.

Herhangi Bir Yaşta Aktif Olmak

Herhangi Bir Yaşta Aktif Olmak

Uzmanlar, tüm yetişkinlerin haftada beş gün veya çoğu gün en az 30 dakika orta-yoğun fiziksel faaliyette bulunmalarını tavsiye ediyorlar. Aerobik dayanıklılık, güç, denge ve esneklik, hepsi de yaşlı yetişkinler için önemli diye belirtiyorlar.

Egzersize yeni başlıyorsanız doktorunuzun onayını almanız gerekiyor.

 Uzmanlar şunları öneriyor:

  • Aerobik faaliyetler. Yürüyüş, yüzme, dans etme, paten, doğa gezileri, tekerlekli sandalyeyi sürmek.
  • Güç. Ağırlık veya konserve kutusu kaldırmak, çamaşırları veya alış veriş torbalarını taşımak, bahçe ile ilgilenmek, bir sandalyede otururken güç egzersizleri yapmak.
  • Esneklik. Gerinme, yoga, tai chi.

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhabalar hocam farkli hastanelerde oldugum tetkiklerde arka polar katarakt oldugum söylendi ve bununla ilgili katarakt ameliyati olmam gerektigi mo... devamı