Gece uyumakta zorluk çeken ya da sık uyanan insanların, buna karşı yapabilecekleri bazı şeyler vardır. 

Uyku-uyanıklık düzenini, beynin içindeki bir takım hücrelerden oluşan bir biyolojik saat ayarlar. Bu biyolojik saat bir ritim oluşturur. Adından da anlaşılacağı gibi bir şeyin bir ritim oluşturabilmesi için düzenli olması gerekir. 

Bu nedenle, iyi bir uykunun olmazsa olmaz şartı, mümkün olduğu kadar aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaktır. Bu beyninin içinde bir düzen oluşturur ve uyumayı kolaylaştırır. Dolayısıyla uyanmayı da kolaylaştırır. 

Gece yatmadan önce yapılanlar, yenilenler, düşünülenler ve aktiviteler uykunun kalitesini çok etkiler. Eğer yemek yemekle yatmak arasındaki süre 3-4 saatten daha azsa, genellikle sindirim süreci bitmediği için uyku rahatsız olur. O zaman erken vakitte ve oldukça hafif yemek gerekir. Ağır yemekler, yağlı, baharatlı, çok tuzlu yemekler tüketilmemelidir.

Uyarıcılar 

İkinci olarak, tütün yani nikotin bir uyarıcıdır. Sigara, puro gibi şeyler içen insanlarda yemek saatlerinden sonra tütün kullanılması uykuyu geciktirir, güçleştirir, gece sık uyanmaları arttırır. Ayrıca solunum yollarını tahriş ettiği için horlamayı, nefes alma sorunlarını ve gece terlemelerini arttırır. Bu nedenle en azından geceleri tütün ürünleri kullanılmamalıdır.

Üçüncüsü kafein tüketimidir. Kafein oldukça kuvvetli bir stimülandır. Çay da bir stimülandır ama tein kafeinden daha az olduğu için daha az etkili olur. 
Demek ki çay, kahve, tütün, alkol gibi şeyler az kullanılmalı, akşamları az yemek yemeli ve uyku saati sabit olmalıdır. Uyunulan odanın ısısı soğuk ya da sıcak olmamalı, nemi yüzde 50 civarında olmalıdır. Mümkün olduğu kadar sesten ve ışıktan izole edilmelidir.

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

patella medial fasette grade 1 kkondromalozi lehine milimetrik yumuşama sinyalleri vardır. femur interkondiler çentik anterolateralde milimetrik boyut... devamı