Tropik denizlerle kıyaslandığında az da olsa, ülkemiz denizlerinde de çeşitli zehirli balık türleri bulunmaktadır. üç farklı türüyle Trakonya balığı bu zehirli balık türleri arasında en zehirli olan ve en çok dikkat edilmesi gereken türlerden birisidir. Yakalanması, denizdeyken temas edilmesi ve hatta ölmüş balığa temas edilmesi durumunda, balığın sırt yüzgeçlerinin ön kısmında bulunan ve etkin zehir içeren dikenlere karşı dikkatli olunması gerekir. Zehirli dikenlerin batması durumunda yaralanan bölge şiddetli bir ağrı ile birlikte hızla şişer ve kızarmaya başlar. Bu tür yaralanma sonuçları bulantı, kusma hatta kalbin durmasına bağlı olarak ölüme yol açabilir. Trakonya sokmalarında uygulanması gereken tedavi, şu adımları içerir:

  • Etkilenen bölgeyi otuz ila doksan dakika boyunca, tahammül edebileceğiniz sıcaklıktaki su içinde bekletin. Ağrı kontrolü için işlemi gerektiği kadar tekrarlayın.
  • Yara üzerinde diken kalmış ise, bir cımbız yardımı ile çıkartın. Dikenlerin tamamı çıkarılmış olsa bile belirtiler ortadan kalkmayabilir.
  • Yara bölgesini su ve sabun ile ovarak yıkadıktan sonra, bol temiz su kullanarak yoğun bir şekilde durulayın.
  • Yaranın üzerini bant ile örtmeyin.
  • Kaşıntıyı kontrol altına alabilmek için günde iki ila üç kere hidrokortizon içerikli kremler uygulanabilir. Eğer yara bölgesinde iltihap belirtisi gözlemlenirse krem kullanımını derhal durdurun.
  • İrin, kızarıklık veya yanma gibi iltihap belirtilerinin ortaya çıkması durumunda,  günde üç kez duruma yönelik antibiyotik merhem (basitrasin) uygulayın.
  • Şiddetli zehirlenmelere bağlı olarak, kalp masajı ve solunum desteği  (CPR) gerekebilir.
  • Ağız yoluyla kullanılan antibiyotikler genellikle iltihap oluşumunun giderilmesi için tavsiye edilir. İltihaba bağlı tüm belirtiler ortadan kalktıktan sonra, en az 5 gün süreyle antibiyotik tedavisine devam etmek gerekir. Eğer herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa, antibiyotik tedavisine başlamadan önce doktorunuzu mutlaka bu konuda bilgilendirin. Bazı antibiyotikler güneşe karşı hassasiyete sebep olabilir. Bu yüzden en az 15 faktör koruyucu etkisi olan bir güneş kremi kullanmaya özen gösterin.
  • Ağrının dindirilebilmesi için, her dört saatte 1 veya 2 asetaminofen her altı ila sekiz saatte bir 1 veya 2 ibuprofen ya da her iki ilaç bir arada kullanılabilir.