Vücudunuzda bulunan tiroit, oksijen ve gıda kalorilerinin enerjiye dönüştüren metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Aslında vücudunuzdaki her hücre, tiroid hormonunun doğru şekilde işlemesine dayanır.

Bazı insanlarda yaygın olarak tiroit bezinde büyüyen yumrular, yani tiroit nodülleri görülebilir. Yumrular genellikle tiroit bezinin kenarında bulunurlar, böylece vücudun dışından da hissedilebilirler. Bazen dokunulduğunda hissedilebilir ve çok zayıf insanlarda boynun ön tarafında görünebilirler.

Önemli İstatistikler

İşte, nodüllerle ilgili bazı gerçekler:

 

  • Tiroit nodülleri genç kadınlar arasında oldukça yaygındır, yaklaşık 15 kadından 1’inde görülür.
  • Bu arada yaklaşık 40 genç erkeğin 1’inde tiroit nodüllerine rastalanır.
  • Büyük çoğunluğu –yaklaşık yüzde 95’i- kanserli değildir.
  • Neredeyse herkeste elli yaşına geldiklerinde bir tiroit nodülü oluşur.

Tiroit Nodülü ve Özofagus

Nodülleri olan bazı insanlar nodüllerinin, özofagus üzerindeki etkilerini merak ederler. Normal olarak tiroit, boğazdaki Adem elmasının hemen üzerinde bulunur; nefes borusunun üstünü örter ve hafifçe özofagusa (boğazın mideye giden kısmı) yaslanır.

Fakat nodüllü bir tiroit bazen ağrılı olabilir ve nodüller büyüyüp nefes borusuna ve/veya özofagusa basınç uygulayabilir. Bu duruma kompresyon denir ki bu durum yutmada zorluğa, sık öksürmeye ve diğer problemlere yol açabilir.

Bilmeniz Gereken 3 Gerçek

Eğer size nodülleriniz olduğu teşhisi konmuşsa bilmeniz gereken 3 gerçek vardır:

Çoğu nodül hiçbir semptom göstermez:

Çoğu tiroit nodülünün hiçbir semptomu yoktur.  Kişiler boğazlarında bir yumru hissedebilir veya aynada boğazlarında bir şişkinlik görebilirler. Diğer durumlarda hastanın bir yakını hastanın boynunda garip bir yumru fark edebilir. Ya da rutin bir doktor muayenesi bir tiroit nodülünün bulunmasıyla sonuçlanabilir.

Nodüller hasta, tıbbi taramalardan geçerken keşfedilebilir:

Nodüllerin görsel olarak tespit edilmediği veya boğazda bir yumru olarak hissedilmediği durumlarda alakasız bir sebeple tıbbi taramadan geçen bir hastanın nodülleri, doktor veya laboratuvar teknisyeni tarafından tespit edilebilir. Bu bilgisayarlı tomografi, MR ve ultrason taramalarında olabilir. Neyse ki bu şekilde tespit edilen tiroit nodülleri yüzde 1’den az kanserlidir.

Teşhis konduktan sonra, doktor tespit edilen her bir nodül hakkında şu üç soruya cevap bulmak için testler yapabilir ve muayene yapabilir:

a)      Nodül kanserli mi? (Olması için yalnız yüzde 5 olasılık olduğunu unutmayın).

b)      Nodül kompresyona sebep oluyor mu? (Yani, boyundaki diğer yapılara basınç yapıyor mu?)

c)      Nodül çok fazla tiroit hormonu yapıyor mu?

Tiroit tespit edildikten sonra doktorunuz size sağlığınız hakkında ve sağlığınızın tiroit nodüllerinizle ilişkisi hakkında bir dizi soru soracaktır. Örneğin size nükleer radyasyona maruz kalıp kalmadığınızı veya çocukken radyasyon tedavisi görüp görmediğinizi sorabilir. Doktorunuz daha sonra tedavi seçeneklerini sizinle birlikte gözden geçirecektir.

 

Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN

tiroit gland boyut ve konturları tabiidir.sağ lob alt polde 2,5 x 4 mm boyutta hipoekoik nodül izlendi.diğer alanlarda parankim yapısı -ekosu tabiidir... devamı