Nedir

Tiroit Nodülleri

Tiroit nodülleri boynunuzun ön kısmında bulunan tiroit bezindeki  yumru veya oluşumlardır. Bu bez vücudunuzun enerjiyi nasıl kullandığını kontrol eder. Birçok tiroit nodülü kanserli değildir ve soruna yol açmaz. Hatta tedavi bile gerektirmez.

Bazen bir tiroit nodülü sorunlara yol açabilir. Nodül çok fazla tiroit hormonu salgılayabilir. Nodül çok fazla tiroit hormonu salgıladığı zaman, bezin geri kalanı bastırılır ve normalde olduğu kadar çalışmaz.

Her tiroit nodülünden sadece beş tanesi kanserlidir. Bu vakalarda nodüllerin alınması için ameliyat şarttır.

Belirtileri

Belirtiler

Birçok tiroit nodülleri öyle küçüktür ki siz de nodül olduğunu fark edemeyebilirsiniz.

Nodülünüz büyükse, elinizle hissedebilir veya boynunuzda şişle fark edebilirsiniz. Ayrıca şu belirtilerinizin olması da mümkündür:

  • Boğazınızda ağrı hissetmek veya boğazınız doluymuş gibi hissetmek.
  • Yutmada zorluk çekmek.
  • Nefes almada zorluk çekmek.
  • Gergin hissetmek, kalbinizin hızlı atması, çok terlemek ve kilo kaybetmek. Bunlar hipertiroidizm belirtileridir, bu hastalıkta tiroit bezi çok fazla tiroit hormonu salgılar.
  • Yorgun, depresif hissedebilir, hafıza sorunları yaşayabilir, kabız olabilir, teniniz kuru olabilir, üşüyebilirsiniz. Bunlar hipotiroidizm belirtileridir, bu hastalıkta tiroit bezi çok az  tiroit hormonu salgılar.

Sebepleri

Sebepler

Tiroit nodüllerine neyin sebep olduğu açık değildir. Fakat radyasyona maruz kalan insanların tiroit nodül geliştirme ihtimali daha yüksektir. Ayrıca nodüllere ailelerde de rastlanabilir (irsi olabilir). Bu yüzden anne veya babanızda nodül varsa, sizde de nodül olma ihtimali vardır.

Teşhisi

Teşhis

Birçok insan tiroit nodülünü kendi başına keşfetmemektedir, çünkü tiroit nodüllerini hissetmek kolay değildir ve genelde belirti göstermezler. Başka bir nedenle ültrasona girdiğinizde veya bir bilgisayar tomografisi yaptırdığınızda tiroit bezi üzerindeki nodüllerinizi fark edebilirsiniz. Doktorunuz fiziksel muayene yapar, herhangi bir belirtiniz olup olmadığını veya kendinizi nasıl hissettiğinizde bir değişiklik olup olmadığını sorar.

Tiroit bezinizin ne kadar iyi çalıştığını görmek ve nodüllerin kanser olup olmadığından emin olmak için testlere girebilirsiniz. Olası testler şunlardır:

  • Vücudunuzdaki tiroit seviyesini belirlemek için kan testi.
  • Tiroit bezinizin ne kadar iyi çalıştığını görmek için radyoaktif madde ve bir kamera kullanan tiroit taraması. Bu işlem ancak tiroit hormon seviyesi yüksekse yapılır.
  • Nodüllerin sayısı, boyutunu görmek için tiroit ültrasonu veya nodülün kanserli olup olmadığını anlamak için biyopsi.

Tedavisi

Tedavi

Nodülünüz kanser değilse ve herhangi bir soruna yol açmıyorsa, doktorunuz nodüllerinizi yakından takip etmekle yetinebilir.

Tiroit nodülleriniz hipertiroidizme neden oluyorsa doktorunuz , genellikle yutulacak bir sıvı şeklinde verilen bir doz radyoaktif iyot tavsiye edebilir. Doktorunuz hormon üretimini azaltmak için birkaç hafta gibi bir süre size ilaç (antitiroit hapları) aldırtabilir. Radyoaktif iyot tedavisi görmeden önce tiroit hormon seviyeniz normal olmalıdır. 

Nodülünüz kanserse veya yutma veyahut nefes alma sorunları yaşatacak kadar büyükse nodülün alınması için ameliyat olmanız gerekir. Ayrıca kanser hücrelerinden geriye kalan herhangi bir artığın yok edilmesi için radyoaktif iyot tedavisi de görmelisiniz. Ameliyattan sonra hayatınızın geri kalanında teroit ilacı kullanabilirsiniz.

Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN

merhaba hocam tiroidim ağır çalışıyor halsizliğim devam ediyor nedendir... devamı