Tip 2 şeker hastalığı tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürebilecek hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi komplikasyonlar görülebilir. Tip 2 şeker hastalığı (diyabet) ciddi bir rahatsızlıktır ve tip 1 şeker hastalığının aksine genellikle yetişkinlikte gelişir. Tip 2 diyabet vücudun glikozu, yani şekeri işleme ve emme mekanizmalarını etkiler. İnsülin glikoz metabolizmasını düzenlemesi için vücudun ürettiği hormondur. Tip 2 şeker hastalığı olan bir kişi, ya insülinin etkilerine karşı direnç geliştirmiştir, ya da vücudundaki glikoz seviyelerini düzenlemek için yeterli olacak insülini üretmemektedir.
Tip 2 diyabet teşhis edilmeden önce yıllar boyunca hiçbir belirti vermeyebilir. Teşhis edildiğinde ise bu genellikle yarattığı bir komplikasyondan dolayı olmaktadır. En sık görülen komplikasyonlardan biri kalp hastalığıdır. Kontrol edilmeyen glikoz seviyeleri vücuttaki kan damarlarına ve sinirlere hasar verir. Şeker hastalığı olan kişilerin yaklaşık %75’i kalp hastalığından dolayı hayatını kaybetmektedir.
Böbrek yetmezliğinin sık görülen sebeplerinden biri de şeker hastalığıdır. Normalde böbrekler vücuttaki atık maddeleri süzer ve atarlar. Şeker hastalığı tedavi edilmezse zaman için yüksek kan şekeri böbreklerdeki ince kan damarlarını tıkar ve idrar yolunda problemlere sebep olurken böbreklere de zarar verebilir. Böbrek yetmezliği vakalarının yaklaşık %40’ına şeker hastalığı sebep olmaktadır.
Şeker hastalığı yaraların çok geç iyileşmesine, bazen de hiç iyileşmemelerine yol açar. Sinir hasarı, bacak veya kollara kan dolaşımının zayıf olmasına sebep olacak damar hasarına dönüşebilir. Kontrol altına alınmamış tip 2 şeker hastalığı vakalarında hastanın iyileşmemiş bir yarası enfekte olabilir. Enfeksiyon yayılarak, yaralaşmaya dönebilir ve bazen bir parmağın, ayağın veya bacağın tümüyle kesilmesi gerekebilir.
Diyabetik ketoasidoz probleminde, vücut enerji kaynağı olarak şeker değil yağ kullanır. Bunun sonucunda ketonlar vücutta ve kan akışında birikirler. Yüksek dozlarda ketonlar zehirli olabilir. Ciddi bir problem olsa da diyabetik ketoasidoz nadir görülen bir problemdir. Genellikle hastalar zatürre ya da enfeksiyon gibi başka bir hastalığa sahip olduğunda teşhis edilir.
Diyabetik retinopati ilerleyen bir göz hastalığıdır ve körlüğe yol açabilir. Bu hastalığa gözün retinasındaki kan damarlarının hasar görmesi sebep olur. Ancak şeker hastası teşhisi konulan kişilerde, hastalık kontrol altına alınırsa, kör olma ihtimali %95 oranında azaltılabilmektedir.
merhaba doktor bey annemin bir gozu %20 bir gozu %5 goruyor sekerden dolayi kanama var durdurulamiyor seker ameliyati oldu tip 2 diyabet.gozleriyle al... devamı
Diyabet Ve Kalp Hastalığı
Şeker Hastalığıyla Mücadele Etmenin Yolları
Abdde Diyabette Büyük Artış
A1c Testi