Nedir

Nedir

2. tip şeker hastalığı, pankreasın yeteri kadar insülin üretmediği veya vücut hücrelerinin insülini doğru şekilde kullanamadığı zaman oluşan, ömür boyu süren bir hastalıktır. İnsülin, enerji için kullanılmak üzere vücudun hücrelerine kan şekerinin, diğer adıyla glikozun girmesine izin verir. İnsülin işini yapamadığı zaman hücreler, ihtiyaç duydukları şekeri alamazlar ve kanda çok fazla şeker birikir. Zamanla kandaki bu fazla şeker, gözlerinize, kalbinize, kan damarlarınıza, sinirlerinize ve böbreklerinize zarar verebilir.

Giderek daha fazla yetişkin ve çocuk, 2. tip şeker hastalığına yakalanıyorlar. Bu, büyük ölçüde kötü yeme alışkanlıkları ve fiziksel hareket eksikliğinden dolayıdır. Sizin veya çocuklarınızın 2. tip şeker hastalığı için risk grubunda olup olmadığınızı ve hastalığa engel olmak üzere ne yapabileceğinizi bilmeniz önemlidir.

Belirtileri

Belirtileri

Bazı insanlar, özellikle şeker hastalığı erken dönemde teşhis edildiğinde, belirtilere sahip olmazlar. Bu, kan şekeri seviyesinin çok yavaş yükselmesinden dolayı bir kişinin bir şeyin yolunda gidip gitmediğini bilemeyeceğinden kaynaklanır. Diğer insanlar, aşağıdaki gibi belirtilere sahip olabilirler:

  • Çok susamak.
  • Çok fazla idrar çıkarmak.
  • Kilo vermeye çalışmadan kilo vermek.
  • Bulanık görüş sahibi olmak.
  • Normalden daha aç veya daha yorgun hissetmek.

Bazen bir kişi, düzenli genel sağlık muayenesi sırasında 2. tip şeker hastalığı olduğunu öğrenir. Veya insanlar, yüksek kan basıncı, enfeksiyon veya yavaş iyileşen bir yara gibi başka sağlık sorunları için aldıkları randevu sırasında hastalıkları olduğunu öğrenebilirler. Bazı insanlar, görme sorunları, böbrek hastalığı, sinir hastalığı veya kalp ve kan damarı sorunları gibi şeker hastalığından kaynaklanan ikincil bir hastalık ortaya çıkana kadar şeker hastalıkları olduğunu bilmezler.

Sebepleri

Sebepleri

Aşağıdaki durumlarda 2. tip şeker hastalığınız olabilir:

  • Vücudunuz, insüline vermesi gerektiği gibi bir yanıt vermez. Bu, hücrelerinizin kandan enerji için şeker alımını zorlaştırır. Buna insülin direnci denir. 
  • Pankreasınız, yeterli insülini üretmez.

Kilonuz, ne kadar hareketli olduğunuz ve aile geçmişinizin hepsi, vücudunuzun insüline yanıt verme şeklini etkiler. Kilo fazlanız varsa, az veya hiç egzersiz yapmıyorsanız, ailenizde şeker hastalığı varsa 2. tip şeker hastalığı riskiniz daha fazladır.

Testleri

Teşhis

Doktorunuz, 2. tip şeker hastalığınız olduğunu düşünüyorsa, tıbbi geçmişiniz hakkında size sorular soracaktır, bir genel sağlık muayenesi yapacaktır ve bir kan glikozu testi isteyecektir. Kan glikozu testi, kanınızdaki şeker miktarını ölçen bir kan testidir. Bu test, genelde sabahleyin aç karnına yapılan bir testtir.   

Tedavisi

Tedavi

2. tip şeker hastalığını tedavi etmenin anahtarı, kan şekeri seviyesini kontrol etmektir. Aşağıdakilerin hepsi, kan şekerini azaltmaya yardım eder:

  • Sağlıklı yiyecekler yemek
  • Kilo fazlanız varsa kilo vermek
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Bazı vakalarda, ilaç almak

Şeker hastalığı tedavisi, aynı zamanda hastalığı kontrol altında tutmak için kan şekeri seviyelerini kontrol etmeyi de içerir. Yüksek ve düşük kan şekeri işaretlerini izlemek önemlidir. Her ikisi de sorunlara neden olabilir ve tedavi edilmesi gerekir. 

Şeker hastalığı olan insanların tedavinin işe yaraması ve daha ciddi sağlık sorunlarına yakalanmaması için düzenli genel muayene olmaları gerekir.

Önleme

Önlem

Eğer 2. tip şeker hastalığı için risk taşıyorsanız veya hafif şeker hastalığınız varsa, düzenli egzersiz yaparak ve neyi, ne kadar yediğinize dikkat ederek şeker hastalığını önleyebilirsiniz. Fazla kilonuz varsa, birkaç kilo kaybetmenin (5-10 kilo) hastalığı önlemede ve geciktirmede oldukça faydası olur.

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhaba doktor bey annemin bir gozu %20 bir gozu %5 goruyor sekerden dolayi kanama var durdurulamiyor seker ameliyati oldu tip 2 diyabet.gozleriyle al... devamı