Sivilcelerinizle Savaşın

Hemen her yaşta başımıza bela olan sivilcelerden kurtulmak sanılanın aksine zor değildir. Ergenlik dönemine has bir cilt hastalığı olarak düşünülen ve önemsenmeyen sivilceler her yaşta ortaya çıkabilir çünkü sivilceler yağ bezlerinin salgıladığı sebum adlı maddenin kıl köklerinden dışarı çıkamaması ve yağ bezlerinin cilde açılan kanalların tıkanmasıyla oluşurlar. Ancak beslenme ve temizlik alışkanlıkları da sivilce oluşumunu tetiklemektedir bu yüzden vücudunuzda sivilce üretimini destekleyen nedeni bulup ona yönelik bir tedavi uygulamak sivilce problemini daha kısa sürede ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.

Sivilce Nasıl Oluşur

Kıl köklerinde bulunan yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır ve bu madde kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve cilt kanallarının tıkanmasına neden olur. Böylece bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur ve bakteriler çoğaldıkça kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur. Gerekli tedavi yapılmadığı takdirde sivilce iltihaplanır ve içeriği dışarı akar. Başta beyaz renkte olan sivilceler ilerledikçe  kırmızı kabartılara, iltihaplı sarı yeşil uçlu kabartılara, nodüllere ve kistlere dönüşebilirler. 

Cilt Doktoruna Başvurmak

Eğer cildinizde kalıtımsal veya hormonal faktörlerden kaynaklanan kronik bir sivilce oluşumu varsa cilt doktoruna başvurmak gerekmektedir. Bu süreçte cildinizde sivilce oluşumunu destekleyen neden tespit edildikten sonra yaşınıza, cinsiyetinize, sivilcenizin türüne ve şiddetine bağlı olarak antibiyotik ilaçlarla tedavi önerilebilir. 

Sağlıklı Beslenmek

Sivilce oluşumunu tetikleyici besinler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ancak genel olarak glisemik yük, insülinin fazla olması ve aşırı yağlı gıdalar sivilce oluşumunu arttırdığı gözlemlenmiştir. Genel olarak sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, lifli gıdalar tüketmek ve bol su içmek cilt için oldukça faydalıdır.

Temizliğine Özen Göstermek

Cilt bakımına özen göstermek sivilce oluşumunu engellemek için yeterli olmasa da önemli bir unsurdur. Gün içerisinde kullandığınız kozmetik ürünlerini günün sonunda dermatolojik ürünlerle temizlemek ve nemlendirmek cilt sağlığınız için gereklidir.

Stresten Uzak Durmak

Vücudunuz stres altındayken salgılanan hormonlar yağ üretimini arttırarak sivilce oluşumunu destekler bu nedenle zihninizi stresten arındırmanız gerekmektedir. 

Sivilceleri Sıkmamak

Sivilceleri sıkarak yok etme alışkanlığı cilt için oldukça zararlı bir yöntemdir. Sivilcelerinizi sıkarken farkında olmadan sivilceyi dibe doğru itirek patlamasına ve o iltihabın çevre dokuya yayılmasına neden olursunuz. Bilinçsiz bir şekilde sivilcelerinizi sıkmak yerine bir dermatologa temizletmeniz daha sağlıklıdır.

Uzm. Dr. Melis ŞENLİK

Merhabalar hocam yüzümde aynı yerden üst üste 2-3 sivilce çıkması sonucu yanağımda ve çenemin yanında olmak üzere 2 tane içine çökme(çukur) oluştu bu ... devamı