Sırt gerginliğinden bel fıtığına kadar farklı türlerde sırt ağrınız olduğu zaman yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız hakkında birçok yanlış kanı mevcuttur.
1. Sırt ağrım var, o nedenle yatakta kalmalı ve dinlenmeliyim.
Bir sırt incinmesinin akut safhasında, dinlenme, ağrıyı sakinleştirmek ve dokulara daha fazla zarar vermemek için çok faydalı olabilir. Ancak akut safha genelde sadece birkaç gün sürer. Mevcut durumunuza göre ayarlanmış uzun dönemli egzersizler:
- Atıkları dışarı pompalayarak iyileşmeyi hızlandıracaktır,
- Kasları güçlendirerek, direnç gösteren kas gruplarının gücünü dengeleyerek ve esnekliği arttırarak, tekrar oluşabilecek bir incinmeyi önleyecektir
- Endorfin üretimi sağlayarak depresyonu rahatlatacaktır.
2. Ağrım için yapabileceğim hiçbir şey yok. Sadece ağrıyla yaşamayı öğrenmem gerek.
Sırt ağrısının her bir durumu, ayrı çözüm gerektirir. Ancak sırt ağrısı çekenler için mevcut bir dizi kaynak vardır. Eğer ağrı günlük faaliyetlerinize engel oluyorsa ve/veya sizi güçten düşürüyorsa, profesyonel çözümleri daha sonraya ertelemekten ziyade hemen araştırmak, uzun vadede iyileşme için hayati derecede önem taşır. Birçokları için alternatif sağlık yöntemleri, ağrıyı rahatlatmada çok etkindir.
3. Bana ağrının “tümüyle kafamda” olduğu söylendi.
Bütün ağrılar, fiziki bir sebep bulunamasa bile gerçektir. Bu, sinir sisteminin ağrı uyarıcıları ile özdeşleşen bilgiyi işleme şeklinden dolayıdır. Kronik ağrısı olanlar için ağrı yönetimi uzmanları, durumu kontrol altına almak için çeşitli bileşenlere sahip bir program tasarlamaya yardımcı olabilir.
4. Ağrıyı kontrol etmek için her hafta masaj yaptırmam gerekir.
Tedavinin başlangıç safhalarında masörünüz, düzenlemeler için haftada birkaç kez gelmenizi isteyebilir. Sonuçları görmek için gereken tedavilerin sayısı, zaman içinde giderek azalır. Eğer bir tedavi özenle ve kararlılıkla sürdürülüyorsa, iyileşme daha hızlı görülür. Durumunuz bir kere dengelendiğinde, tedavi ve evdeki programla etkin hale gelen pozitif değişiklikleri sürdürmek için sadece ayda bir kez veya daha az masaj yaptırmanız gerekebilir.
5. Tırmanma veya bahçecilik gibi en sevdiğim faaliyetleri artık yapamıyorum.
Kesinlikle sırt ağrısı olan birisi, bedeninin dinleme becerisi geliştirmelidir; daha da önemlisi bedenin sınırlamaları olduğunu kabul etmelidir. Ama umut etmeyi bırakmayın! Kondisyon ve esneme hareketlerini içeren çok iyi tasarlanmış, özenle takip edilen bir egzersiz programıyla birçok insan, en sevdiği faaliyetlerin çoğuna veya tümüne kavuşabiliyor. Diğer bir önemli nokta ise sevdiğiniz faaliyetleri yaptığınızda beden mekaniğini kullanmaya devam etmek, ağrıyı önleme yolunu daha fazla uzatabilir.
6. Aktif bir insanım ve güçlü kaslarım var, bu nedenle sırt ağrısı çekmeyeceğim.
Fiziki faaliyetler, genellikle sırt incinmesini önlemede ve iyileştirmede takip edilen yoldur. Ancak beden kullanımının alışılagelmiş şekilleri de sıklıkla bireye sırt incinmesi veya ağrısı yaşatabilir. Beden genelindeki kas gruplarının dengeli çalışması, ağrıdan kaçınmak için önemli bir noktadır. Denge olmaksızın gerilimin birikmesi, diğer bölgelerde zayıflığa sebep olurken bir bölgede güçlenme oluşur. Tüm kas grupları için güçlenme ve esneme eğitimini de içeren tam bir egzersiz programı, çoğunlukla ağrıyı ve incinmeyi önlemede oldukça etkilidir.
7. MR, sırt ağrısının nedenini teşhis etmek için gereklidir.
MR, omurlar arası disk hasarını ve sinir kökü hasarını belirlemek için iyi bir teşhis aracıyken, genelde bilinen tedavilerin etkili olmadığının anlaşılmasının ardından kullanılır ve MR’dan sonraki adımın cerrahi müdahale olduğu düşünülür. Genelde yetkin bir tıp profesyoneli tarafından yapılan fiziki muayene ve tıbbi geçmiş incelemesi, sırt incinmesinin nedenini açığa çıkaracaktır.
8. Sırt ağrım var, bu nedenle ameliyat olmam gerekiyor.
Sırt ağrısı olan insanların sadece küçük bir yüzdesi, cerrahi müdahaleden geçer. Araştırmalar, sırt ağrısının yaklaşık yüzde 90’ının kendiliğinden geçtiğini göstermektedir. Karar verme sürecinde sizin izniniz olmadan yapılabilecek çok az sırt ameliyatı vakası vardır. Sırt sorunuyla oluşan idrar tutamama ve/veya gittikçe kötüleşen bacaklarda güçsüzlük ve/veya kırık bir boyun gibi sorunlarınız varsa acil tıbbi müdahale gerekebilir.
9. Sırt ağrısıyla başa çıkmada veya önlemede bana ne yapmam gerektiğini söyleyecek bir doktora ihtiyacım var.
Doktorlar, teşhis koyarak ve gerekli ilaçları yazarak bir değer sağlarlar. Buna ek olarak, ağrı yönetimine dair çeşitli yaklaşımlar üzerinde güvenilir bilgi kaynakları internette de mevcuttur. Alternatif tıp çözümleri, yan etkisiz ve etkindir –buradaki kilit nokta, alanlarında lisanslı veya sertifikalı ve ideal ilişki kurduğunuz kişilerle çalışmak olmalıdır.
Hem sırt ağrısı hem de boyun ağrısı için uygulayabileceğiniz bir dizi ev tedavisi vardır. Bunlar arasında buz koyma, reçetesiz satılan ağrı kesiciler, masaj, fiziki faaliyetlerinizi azaltma bulunur.
10. Aşırı kilolu olmak, aslında sırt ağrısını artırmaz.
Tam tersine fazla kilo, omurgaya baskı yapar ve omurlar arası diskleri sıkıştırır ki bu da fıtık oluşumuna ve dokuların kimyasal dengesinin bozulmasına dair kişiyi eğilimli yapar. Aynı zamanda büyük göbekleri olan insanların omurganın anormal bir şekilde öne doğru bombe yapmasına yol açan leğen kemiği eğriliğine meyilleri vardır.
Menenjite Dair İlk 10 Yanlış Kanı ve Gerçekler
Op. Dr. Sinan GÖKER
Sari leke hastaliginin tedavisi var mi? Ve buna dair bir gelişme var mi?... devamı
Geç Doğum Hangi Koşullarda Başlatılır?
Hamilelikte Kramp Sorunu İçin Vitamin Takviyesi Gerekir Mi?
Hamile Kadınlar Niçin Aşererler?
Ölü Doğumun Sebepleri Nelerdir
Hamilelikte Mineraller Krampları Önler Mi?