Saç dökülmesi bir çok kişinin şikayet ettiği bir problemdir. Problemin tam olarak saç dökülmesinde bir artış mı, yoksa saçlarda seyrelme veya kelleşme mi olduğu kesin olarak tespit edilmelidir. Saç dökülmesi en çok tarama ve yıkanma esnasında ortaya çıkar. Bu işlemler sırasında kontrol etmekte fayda var. Saç dökülmesiyle ilgili en merak ettiğiniz soruları uzmanlara sorduk:

Saçların normal dökülme oranı nedir?

Normalde günde 100 tel kadar ama yıkama sonrasında 200’e yakın saçın telinin dökülmesi normaldir. Bu sayının üzerindeki dökülmeler normal değil ve mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Hangi tip saç dökülmeleri normaldir ve tedavi gerektirmez?

Doğum, ateşli hastalık ve ağır hastalık, yaralanma ve cerrahi girişim gibi durumlardan 2-3 ay sonra saçlarda dökülme görülebilir. Bazen de guatr tedavisinde kullanılan ilaçlar, A vitamini, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar dökülmeye neden olabilir. Bu tarz dökülmelerde saç derisi sağlıklıdır. Tedavi gerekmez, saçlar genellikle bir süre sonra kendiliğinden gelir.

İç hastalıklarına bağlı gelişen dökülmeler nelerdir?

Demir eksikliğine bağlı kansızlık, guatr gibi hastalıklarda saçlar dökülebilir. Bu durumda dökülmenin durması için altta yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Saç kıran neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Halk arasında saç kıran olarak bilinen, alopesi areata hastalığında saçların demir para büyüklüğünde açıklıklar bırakacak şekilde tamamıyla döküldüğü alanlar oluşur. Tedavide kapalı uygulama ile kortizonlu krem uygulamasında, saçsız alanlara kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Bazen sistemik kortizon tedavisi de uygulanabilir. Bunun yanı sıra saç çıkışını uyaran bazı ilaçlar da tedavide kullanılabilir. Bu tip saç dökülmelerinde muhakkak bir Dermatoloji Uzmanına başvurulmalıdır.

Erkek tipi saç dökülmesi ne demektir?

Erkek tipi saç dökülmesi,  erkeklerde çok sık görülen, ama son yıllarda kadınlarda da görülmeye başlanan, şakak ve tepedeki saçın seyrelerek tamamen döküldüğü bir hastalıktır. Bu tip dökülme erkeklerde daha sık görüldüğü için erkek tipi saç dökülmesi veya kalıtsal saç dökülmesi olarak bilinir. Erkeklerde bu tip saç dökülmesi şakak ve tepe bölgesinde görülürken; kadınlarda saçlı derinin üst bölümünde tamamen seyrelme şeklinde görülür. Saçların seyreldiği alanların kenarlarında olgunlaşmamış kısa, ince ve uca doğru giderek cılızlaşan saçlar bulunur.

Erkek tipi saç dökülmesi nasıl tedavi edilir?

Tedavide Minoksidil % 2’lik solüsyon 6 ay boyunca günde 2 kez uygulanır, erkeklerin % 30’unda, kadınların ise daha fazlasında, kozmetik olarak fark edilebilecek miktarda saç çıkışı olur. En iyi yanıt, saçlarında seyrelme olup tam olarak kelliğin gelişmemiş olduğu hastalarda alınır. Bu tedavi saçlarında dökülme olan yaşlı kadınlarda da etkilidir. Diğer tedavi yöntemi ise erkek hastalar tarafından finasterid içeren bir hapın günde bir kez kullanılması şeklindedir. Finasterid kıl kökünde aktif erkeklik hormonu oluşmasını engelleyerek saçın yeniden çıkmasında etkili olur.

Kadınlarda dökülmeyle birlikte sivilce, tüylenme ve adet düzensizliği problemi de var ise Dermatoloji Uzmanı tarafından derin araştırmaya tabii tutulması gerekir.

Bu tedavilere cevap vermeyen hastalarda başın enseye yakın bölgesinden alınan saç transplantları 1-2 saç kökü içeren küçük deri parçaları halinde saçın ön bölümüne ekilerek de tedavi edilebilir.

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

Merhaba, Ben 19 yaşındayım. Benim 2 yıldır saçlarım sakalım affedersiniz kaltuk altı tüylerim dahi çok geç uzuyor ben bundan önceleri saçıma hergün fö... devamı