Nedir

Alerjik Reaksiyon

Alerjiler, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan doğal savunma sisteminin (bağışıklık sistemi) aşırı tepkileridir. Bağışıklık sistemi normal olarak vücudu virüslerden ve bakterilerden onlarla savaşmak için antibadiler üreterek korur. Alerjik bir reaksiyonda bağışıklık sistemi genellikle zararsız olan maddelerle (toz, böcekçikler, polen veya bir ilaç) sanki bu maddeler vücuda saldırmaya çalışıyorlarmış gibi mücadele etmeye başlar. Bu aşırı tepki isiliğe, kaşıntılı gözlere, burnun akmasına, nefes almada güçlüğe, bulantıya ve ishale sebep olabilir.

Alerjik bir reaksiyon alerji üreten bir maddeye (alerjen) ilk defa maruz kaldığınızda gerçekleşmeyebilir. Örneğin ilk kez bir arı tarafından sokulduğunuzuda yalnız sokmadan dolayı ağrı ve kırmızılık olabilir. Bir kez daha arı tarafından sokulursanız kurdeşen olabilirsiniz veya nefes almada güçlük çekebilirsiniz. Bu, bağışıklık sisteminin verdiği karşılığın sonucudur.

Çoğu insanın yaşamlarının bir noktasında alerjilerle veya alerjik reaksiyonlarla bir takım problemleri olabilir. Alerjik reaksiyonlar hafif ve rahatsız ediciden ani öve yaşamı tehdit edenlere kadar değişebilir. Çoğu alerjik reaksiyon hafiftir ve evde tedavi semptomların çoğunu iyi edebilir. Alerjik bir reaksiyon aşırı alerjik reaksiyon (anaflaksis) gerçekleştiğinde, alerjiler başka problemlere sebep olduğunda (örenğin burun kanamaları, kulak problemleri, hırıltılı soluma veya öksürme) ya da evde tedavi yardımcı olmadığında daha ciddidir.

Alerjiler sık sık diğer hastalıklarla birlikte gerçekleşirler, örneğin astım, kulak enfeksiyonları, sinüzit ve uyku apnesi. Daha fazla bilgi için Alerjik Rinit konu başlığına bakınız.

Türleri

Alerjilerin Türleri

  • Besin alerjileri, yetişkinlerden çok çocuklarda yaygındır. Besin alerjileri, doğuştan alerjik koşullar geliştirmeye meyilli insanlarda daha yaygındır. Bu insanların astım ve diğer alerjilere sahip olma olasılığı da daha yüksektir. Daha fazla bilgi için Besin Alerjileri konu başlığına bakınız.
  • İlaç alerjileri. Çoğu reçeteli ve reçetesiz ilaç alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerjik reaksiyonlar yaygın ve öngörülemezdirler. Belirli bir ilacın sebep olduğu alerjik reaksiyonun ciddiyeti değişecektir.
  • Böcek zehirine alerji. Bir böcek tarafından ısırıldığınızda böceğin salgısındaki zehirler ve diğer toksinler cildinize girer. Sokulan yerin etrafında biraz şişme, kırmızılık, ağrı ve kaşıntı normaldir. Sokmaya karşı alerjik reaksiyon vücudunuzun bağışıklık sistemi sokan böceğin salgısına aşırı tepki gösterdiğinde gerçekleşir. Daha fazla bilgi için Böcek Sokmalarına Alerjiler konu başlığına bakınız.
  • Hayvanlara alerjiler cilt problemlerindense daha çok nefes alma ile ilgili problemlere yol açarlar. Evcil hayvanınızın ölü derisine (kepe), idrarına, kurumuş salyasına veya kılına alerjiniz olabilir.
  • Doğal lastiğe (lateks) alerji. Bazı insanlar latekse özelikle lateks eldivenlere çok fazla temas ettikten sonra alerjik reaksiyon geliştirebilirler. Daha fazla bilgi için Doğal Lastiğe (Lateks) Alerji konu başlığına bakınız.
  • İşyerinde solunan belirli bir maddeye maruz kalmadan dolayı geliştirilen alerjiler. Bunlara mesleki astım denir.
  • Kozmetiklere alerjiler, örneğin suni tırnaklar, saç kaynakları ve kına dövmeler.

Mevsimsel alerjiler her yılın aynı zamanında görünürler ve ağaçlardan, çimlerden veya otlardan gelen polenlere maruz kalmaktan kaynaklanırlar. Saman nezlesi en sık rastlanan alerjidir.

Yılda 9 aydan fazla gerçekleşen alerjilere sürekli alerjiler denir. Amerika’da 20 ile 40 milyon kişi sürekli alerjilerden etkilenmektedir.

Yıl boyu semptomlar (kronik alerjiler) çoğunlukla hayvan kepeğine, ev tozlarına veya küfe maruz kalmaktan dolayı gerçekleşirler.

Doç. Dr. İsmail ŞİMŞEK

Merhaba 37 yasinda bir bayanim son 4 yıldır eklem ve kas agrilarim var ve gittikce ilerliyor. Bircok yerimde kireclenme ve fibromiyalji var Agrilardan... devamı