Nedir

Omuz Bursiti

Omuz kaslarını ve tendonlarını yağlayıcı bir sıvı torbası çevreler. Bu torbaya bursa denir. Bursanın iltihaplanmasına bursit denir.

Omzun etrafında bir sürü bursa vardır. En büyükleri veya en sık soruna yol açan bursaya subdeltoit bursa veya subacromiyal bursa (aynı bursanın iki farklı ismi vardır) denir.

Bu bursa iltihaplanırsa keskin bir ağrı ortaya çıkar.

Sebepleri

Sebepler

Omzun etrafında bursit düşme gibi bir kazadan sonra veya omuz ekleminin ve omuz kaslarının alışkın olunmadık biçimde aşırı kullanılmasının sonucunda meydana gelir. 

Bazen hasta hangi olaydan sonra bursit olduğunu hatırlamaz, ağrı sanki nedensiz yere ortaya çıkmış gibidir.

Bursit kendi başına da meydana gelebildiği gibi omuz tendonlarının iltihaplanma sürecinin bir parçası da olabilir. Omuz tendonlarının iltihaplanmasına tendonit denir.

Testleri

Teşhis

Omuz bursiti belirtileri genellikle haftalar veya aylar içinde yavaş yavaş gelişir. Esas sorun ağrıdır. Nadir olarak sorun keskin bir ağrıyla başlar ve hızlı bir şekilde ilerler, ancak böyle bir şey çok az görülmektedir. Genellikle omuzun dış kısmında (deltoit kası üzerinde) yavaş bir ağrı olarak başlar.

Ağrı omzun etrafındaki deltoik kasında hissedilir. Ağrı dirseğe ve bileğe doğru yayılabilir. Kolu başın üstüne yükseltmek veya hasarlı omuz üzerine uzanmak ağrıyı azdırır.

Bazı insanlar ''ağrılı çevirme'' hareketini fark ederler. Yani kolları aşağı sarkarken ağrı olmaz, ama kolları yukarı veya yana kaldırdıklarında ağrı başlar. Ağrı genelde kol vücuttan 60 derece uzaklaşarak kalktıktan sonra başlar.  Doksan derece geçildiğinde ağrı tekrar azalır ve tümüyle kaybolur. 

Eğer doktor veya terapist kollarını yanlara kaldıran hastaya eliyle engel olursa ağrı şiddetlenir.

Doktor, iltihaplanmanın bursa da mı yoksa omuz tendonlarında mı olduğunu anlamak için genellikle Sıkışma Testi diye bilinen bir manevra uygulatır.

Doktor, bazen diğer hastalık seçeneklerini elemek için kan testleri veya röntgen veya diğer tarama testlerinin yapılmasını isteyebilir. Ultrason taraması genellikle en yardımcı olan taramadır.

Bazen omuzdaki bursit teşhisini kesinleştirmek için bir MR taraması gerekebilir.

Tedavisi

Tedavi

Omuz bursitini tedavi etmenin en önemli yönlerinden biri bursite neden olan faaliyeti veya hareketi yapmayı bırakmaktır. Kuşkusuz bunun söylenmesi yapılmasından kolaydır, bir sporcuysanız tekniğinizi veya ekipmanınızı değiştirebilirsiniz. Bursit eğer iş yüzünden olmuşsa, yaptığınız işi nasıl yaptığınız üzerine biraz düşünmelisiniz. 

Tedavi Seçenekleri:

  • Ağrı kesici veya iltihap kurutucu ilaçlar
  • Fizik terapi
  • Steroid bir ilaç iğnesi
  • Omzu bantla sarmak
  • Akupunktur
  • Artroskopik cerrahi
İLGİLİ MAKALE

Bursit Nasıl Yenilir?

Op. Dr. Deniz ALGÜN

sağ omuz yırtığı,hocam çok sancı yapıyor.lütfen adres verir misiniz ?... devamı