Dermatomiyozit

Dermatomiyozit, kaslarda ve deride iltihaplı ve dejeneratif (bozulma eğilimi olan) değişimler ile kendini gösteren ilerleyici bir bağ doku bozukluğudur. Ortak belirtiler ve fiziksel bulgular vakaya göre büyük ölçüde çeşitlilik gösterebilir. Gövde, üst kol, kalça ve uyluk kaslarında (proksimal kaslar) güçsüzlük ya da ağrı oluşması ve kas anormallikleri başlayabilir. Kaslarda sertleşme, ağrı, hassasiyet ve son olarak da bozulma belirtileri (atrofi, yani doku hacminin küçülmesi) görülebilir. Dermatomiyozit görülen kişiler kollarını kaldırmak ve/veya merdiven çıkmak gibi belirli hareketleri yapmakta zorlanabilirler. Buna ek olarak konuşma ve yutma zorluğu da yaşayabilirler.

Dermatomiyozit ile bağıntılı deri anormalliklerinde genellikle şu belirtiler görülür: Üst göz kapaklarında belirgin kırmızı-morumsu kızarıklıklar (heliotrop çiçeği renginde lekeler) görülür. Burun köprüsü ve yanaklarda, alında ya da diğer bölgelerde “kelebek kanatları” görünümlü lekeler oluşur. Eklem, dirsek, diz yüzeylerinde ve/veya diğer bölgelerde pullanma ve dejeneratif (atrofik-doku hacminin küçülmesi şeklinde) değişiklikler gelişir (Gottron belirtisi). Göz çevresinde veya yüzün başka kısımlarında anormal sıvı toplanmaları (ödem) görülür. 

Çocukluk çağı dermatomiyozit belirtileri bozukluğun yetişkinlerdeki haline benzerdir. Ancak çocuklarda belirtiler genellikle çok daha ani başlar. Ayrıca çocukluk çağı dermatomiyozitinde; kalsiyum kristallerinin kaslarda ve deri dokusunda aşırı birikimi (kalsifikasyon) ve bunun yanı sıra sindirim sistemi tutulumu (gastrointestinal tutulum [GI]) da yaygın olarak görülür.

Dermatomiyozitin nedeni kesin olarak bilinmese de bunun bir otoimmün bozukluk olduğu düşünülmektedir.