Nedir?

Yoga, ‘om’ demekten ve bacakları çaprazlayarak oturmaktan daha fazlası. Farklı yoga tarzlarını ve sizin için doğru olanı nasıl seçebileceğinizi öğrenin.

Bikram, Astanga, Kripalu, İyengar... Bunlar, çoğu insana yabancı gelse de aslında 5,000 yıldan daha fazla zaman önce Hindistan’dan çıkan farklı yoga tarzları. Yoga artık yalnız 60’ların çiçek çocukları için değil, şimdi de revaçta. Yoga Education and Research Center’a göre Kuzey Amerika’da 20 milyondan fazla insan, zihin ve beden için egzersiz olarak yoga yapıyor.

Ama bu kadar çok yoga tarzı varken yeni başlayanlar için seçim yapmak ürkütücü bir görev gibi görünebilir. Daha siz ‘om’ demeye başlamadan önce olgunlaşmış yoga uzmanları bize yoganın felsefesini, farklı yoga tarzlarının neleri içerdiğini, vücudunuz ve zihniniz için doğru tarzı nasıl seçeceğinizi açıklıyor.

Felsefesi

Hatha yoga Amerika’da başlıca uygulanan yoga tarzı ve içinde Bikram ve İyengar da olmak üzere birçok çeşitlemesi var. Her ne kadar bu çeşitlemeler birbirinden farklıysa da dalı veya ismi ne olursa olsun her biri aynı prensibe dayanıyor.

Kaliforniya Mt.View’de sertifikalı İyengar yoga öğretmeni olan ve 1976’dan beri öğretmenlik yapan Elise Browning Miller, ‘yoga kendinizle daha derin bir temelde bağ kurmaktır. Zihnin dalgalanmalarını sakinleştirmektir,’ diyor.

Örneğin, Miller, ‘Yoga yapıyor ama işi ya da mutfak alışverişini düşünüyorsanız bu yoga değil, egzersizdir,’ diyor. ‘Yogada odak noktanızı şu ana getirmelisiniz.’

‘Asanaları (yoga duruşları) fiziksel olarak yapmak sürekli pratik yapmakla mümkün,’ diyor Miller. ‘Duruşların içinde ve zihninizde durağanlık vardır. Yoga sizi oldukça zinde yapabilir, kaslarınızı güçlendirir, size enerji verir, nefes alıp vermenize yardım eder, size daha fazla form ve denge ve kendinizle ilgili daha fazla iyi his verir.

Hatha Yoga Tarzları

Hatha yoganın çeşitlemeleri fiziksel olarak zorlayıcı olanlardan meditasyona ağırlık verenlere kadar değişir. Yoga Research And Education Center websitesine göre aralarında aşağıdakiler vardır:

İyengar ve Hatha yoga en yaygın olarak tanınan türlerdir. Hassas performans ile minderler, sıralar, ahşap bloklar, kayışlar ve hatta kum torbaları gibi çeşitli malzemelerin yardımcı olarak kullanılması ile karakterize olur.

‘İyengar hizalanmanın üzerinde daha fazla duruyor ve hızlı hareket edilmese de çok yoğun ve yeni başlayanlar için çok uygun,’ diyor Miller.

Astanga yoga, nefes alıp vermeyi hızlı adımlı bir dizi duruşla senkronize etmeyi içeriyor. Yoğun iç sıcaklık ve kaslarla organları toksinlerden arındıran bol, temizleyici ter üreten bir teknik. Sonuç; hızlanmış bir dolaşım, hafif ve güçlü bir vücut ve sakin bir zihin.

Bikram yoga, 38-43 °C’ye ısıtılmış bir odada standart bir sırayla yapılan 26 duruşluk sistem. Bu yaklaşım oldukça sert ve öğrenciler açısından belirli bir zindelik derecesini gerektiriyor.

Miller, ‘Bikram yüksek sıcaklıktaki bir odada yapılıyor,’ diyor. ‘Hizada olmaya daha az vurgu yapılıyor, daha çok terlemeye ve iyi bir çalışmaya ağırlık veriliyor.’

Viniyoga, bir duruşun kişinin ihtiyaçlarına ve kapasitesine göre yapılmasına odaklanıyor. Düzenlenmiş nefes Viniyoganın önemli bir unsuru ve nefes duruşlarla dikkatli bir şekilde koordine ediliyor.

Kripalu yoga üç aşamalı bir yoga. İlk aşamada duruşun hizalanması, nefesin ve hareketin koordinasyonu vurgulanıyor, duruşlar çok kısa bir süre sürdürülüyor. İkinci aşamada uygulamaya meditasyon sokuluyor ve duruşlar daha uzun süre sürdürülüyor. Son aşamada duruşların uygulanması spontan bir ‘hareket halinde meditasyon’ haline geliyor.

İntegral yoga 1969’da Woodstock festivalinde yoga uzmanı Swami Satchidananda binlerce insana ‘om’ demeyi öğrettiğinde çıkış yaptı. Bu tarz vücudun ve zihnin çeşitli yönlerini duruşlar, nefes teknikleri, derin gevşeme ve meditasyonun bir birleşimi ile bütünleştirmeyi hedefler. İşlev formdan daha önemlidir. Bu yoga tarzında nefes alıp verme ve meditasyon, duruşlar kadar vurgulanır.

Sivananda yoga on iki duruşluk bir dizi, nefes alıp verme egzersizleri, gevşeme ve mantra söylemeyi içerir.

Ananda yoga öğrenciyi meditasyona hazırlamak üzere tasarlanmış nazik bir tarzdır. Vücudun enerjisini farklı organlara ve uzuvlara yönlendirmeyi içerir.

Doğru Yoga Tarzı İçin 6 İpucu

Seçenek böyle çokken semtinizdeki yoga kursuna gitmek yeterli olmayacaktır. Tarz seçerken neye bakmalısınız? Uzmanlar doğru eğitmenin bulunması ile başlayarak bize karmaşanın üstesinden gelmemiz için beş ipucu veriyorlar.

1. ‘Profesyonel ve genel olarak yoga ile ilgili açık bir anlayışı olan bir eğitmen arayın ki size yardım edebilsin,’ diyor San Francisco’da yoga eğitmeni ve Amerikan Yoga Derneği başkanı Tony Sanchez. ‘Eğitmen yoga duruşlarının farklı seviyelerini kavrayabilmeli ve kişinin ihtiyaçlarını okuyabilmelidir, böylece egzersizleri buna göre öğretebilir.’

2. Miller, ‘kendinizi eğitin,’ diyor. ‘Biraz araştırma yapın ve yakınınızda bulabileceğiniz farklı tarzlar hakkında daha çok şey öğrenin.’ Daha sonra sıra yogayı denemede.

3. Sanchez, ‘bir kursu deneyin ve sevip sevmediğinize bakın. Eğitmeni sevdiniz mi? Eğitmen ne yaptığını biliyor mu? Bilgili mi?’

4. Bir kursu denediğinizde kendinize sizin için uygun olup olmadığını sorun. Sanchez, ‘İyengar daha kolay bir yogadır çünkü daha az egzersiz ve hizalanmaya daha fazla dikkat ederek ayrıntı üzerinde konsantre olur,’ diyor. ‘Bikram ve Astanga yoga daha uçtur. Bunlar kişiyi yeteneğinin ötesinde zorlayabilir ve bu daha fazla yaralanma riski getirir.’

5. Sanchez, ‘kendinizi güvenli bir şekilde ne kadar zorlayacağınızı anlayabilmelisiniz,’ diyor. ‘Eğitmen öğrencilerin hareketleri, doğru hizalanma ve duruş yaptıklarına dikkat etmelidir. Ve öğrenciler kendilerini yeterince zorlayıp zorlamadıklarına karar vermelidirler.’

6. Vücudunuz ve zihniniz için doğru tarzı bulduğunuzda Miller rahat kıyafetler giymeyi ve dersten önce yemek yemekten kaçınmayı tavsiye ediyor.

Herkes İçin Yoga

Sanchez,’ yoga herkes için iyidir,’ diyor. ‘Güçlüyseniz esnekliğinizi arttırmak isteyebilirsiniz. Kas yapma arayışındaysanız dayanıklılığı çalıştıran egzersizler seçmek isteyebilirsiniz.’

Sanchez herkesin kendisi için faydalı bulabileceği ve daha sağlıklı zihinler ve vücutlara doğru çalışmaya başlayabileceği birçok farklı yoga tarzı var diye açıklıyor.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Merhaba hocam biz 12 yıllık evliyiz çocuğumuz olmadı 3 tüp bebek denememiz oldu negatif sonuçlandı gereken bütün testleri yaptirdik yüzde otuz dokuz ... devamı