Nedir

Doktorlar hala meme kanserinin ortaya çıkmasını başından nasıl engelleyebileceğiniz konusunda emin değil.

Düzenli aerobik egzersiz meme kanseri riskine karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Çalışmalar, başka etmenlerin de muhtemelen payı olmasına rağmen, sık ve sıkı egzersiz yapan kadınların meme kanserine yakalanma olasılığının hiç yapmayan kadınların sadece yarısı kadar olduğunu gösteriyor. Egzersiz aynı zamanda meme kanseri olan kadınların radyoterapi ve kemoterapinin yan etkilerini daha iyi tolere etmesine yardımcı olabiliyor ve ameliyat sonrası daha hızlı bir iyileşmeyi destekleyebiliyor.

Beslenme

Meme Kanseri Önlemek İçin Beslenme ve Diyet

Diyet meme kanserini önlemede çok küçük ama ölçülebilir bir rol oynar. Besinsel yağlar meme kanseri riskini artırabilir; meyve, sebze ve tahıllar riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Her gün beş porsiyon meyve ve sebze yemeniz ve doymamış yağların yerine zeytinyağı ve kanola yağında bulunan tekli doymamış yağları koymanız öneriliyor. Doğal süt ürünleri, et ve yüksek sıcaklıkta kızartılmış yiyecekler ana besinler değil, ara sıra yediğiniz yiyecekler olmalıdır. Menünüzü, farklı taze meyve ve sebzelerle, ayrıca tam tahıllar ve baklagillerden yapılmış yeni yemeklerle renklendirebilirsiniz. Bu şekilde, bolca lifle birlikte meme kanserine karşı koruduğu düşünülen vitamin ve mineraller almış olursunuz, özellikle de A, C, D ve E vitaminleriyle kalsiyum, selenyum ve iyot. Bazı doktorlar meme kanseri hastalarına antioksidan takviyeleri almayı önerir. Ayrıca, alkollü içecekler sınırlı tutulmalı ve kilo almaktan kaçınılmalıdır.

Beslenme önlemlerinin, meme kanseri için diğer risk faktörlerinin üstesinden gelemeyeceğini unutmamak önemlidir. Sağlıklı bir beslenmeye bağlı kalan kadınların yine de, düzenli mamografi çektirmek gibi diğer koruyucu önlemleri almaları gerekir.

Erken tanı ve tedavi halen daha iyi bir sonuç için en iyi stratejidir. Aşağıdakiler genel önlemlerdir, ama meme kanserini önlemek ya da erken tespit etmek için tam ne yapılması gerektiğini doktorunuza sorun:

  • Ayda bir kez, adet dönemi bitiminden 3-5 gün sonra göğüslerinizi kontrol edin. Yılda bir kez kapsamlı bir sağlık kontrolüne girin ve düzenli mamografi çektirin. Bazı uzmanlar düzenli mamografi çektirmeye 40 yaşında, bazılarıysa 50 yaşında başlamanızı öneriyor. Ailenizde meme kanseri geçmişi varsa mamografilere daha erken başlayın. İlk mamografiyi ne zaman çektirmeniz gerektiği konusunda doktorunuza danışın.
  • Diyetinizi meyve, sebze, tahıllar ve balık etrafında kurun.
  • Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız bunların iyi ve kötü yönlerini doktorunuza danışın. 
  • Menopoza yakınsanız veya girdiyseniz, doktorunuza menopoz belirtilerinin tedavisi için hormon replasman tedavisi kullanmanız gerekip gerekmediğini sorun. Çalışmalar, özellikle östrojen ve progesteronun birlikte kullanıldığı ya da östrojenin uzun süre kullanıldığı hormon replasman tedavilerinin, meme kanseri riskini artırdığını gösteriyor. Bu kararı doktorunuzla birlikte meme kanseri riskinize göre alabilirsiniz.
  • Eğer meme kanseri için yüksek risk altında veya 60 yaş üzerindeyseniz, tamoksifen ve raloksifen gibi belirli hormon replasman ilaçlarının meme kanseri riskini düşürdüğü görülmüştür. Bu ilaçları kullanmanın faydaları ve risklerini doktorunuzla görüşülmelisiniz.
İLGİLİ MAKALE

Doktor Muayenesi

Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU

Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı