- İçindekiler
- Lupusla Yaşam
- Önleme
Lupusla Yaşam
Lupusla Yaşamak
Artık daha etkili tedaviler bulunduğu için, lupusu olan kişiler açısından ileriki süreçler daha iyi olanaklar vaat ediyor. Şu an lupus hastalarının yüzde 70’i, hastalık teşhisi konulduktan sonra 20 yıl ya da daha fazla yaşar.
Lupusun gidişatı kişilere göre değişir ve belirtiler gelip geçici olduğundan bunu tahmin etmek zordur. Lupus genellikle, belirtileri çok uzun süre fark edilemeyecek kadar yavaş gelişir.
Lupus belirtilerinizin ortaya çıktığı dönemlere alevlenme, diğer adıyla relaps denir. Belirtilerinizin daha iyi bir seyir izlediği dönemlereyse remisyon denir. Lupus zaman zaman hızlı gelişir ve ilerler. Alevlenme ve remisyonlar ani, beklenmedik biçimde ve açık bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Alevlenmenin ne zaman başlayacağını, ne kadar kötü olacağını veya ne kadar süreceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur. Lupus alevlenmesi esnasında, daha önceki belirtilerinize eşlik eden yeni belirtiler görülebilir.
Lupus çocuklarda görülebilse de, genellikle onlu yaşlarda ya da daha geç gelişir. Çocuklarda lupus, böbrekler ve kalp gibi önemli organları etkilendiğinde, yetişkinlere göre şiddeti çok daha fazla olur. Bunun nedeni, hastalıktaki yaşa bağlı faktörler, çocuğun gelişim evresi veya tedaviye erişimdeki farklılıklar olabilir.
Lupus hastaları genellikle yorgunluğa, eklem ağrısına ve hastalık nedeniyle azalan aerobik kapasitesine bağlı olarak, lupus olmayan kişilere göre aktivitesi daha sınırlı bir hayat sürerler.Aerobik kapasitesi, kalbe ve kaslara oksijen pompalayan yürüme ve yüzme gibi egzersizleri yapabilme becerisidir.
Lupus olan bazı kişilerde, aşağıdakilere benzer komplikasyonlar gelişir:
- Gebelik sorunları
- Böbrek sorunları
- Kalp sorunları
- Akciğer sorunları
- Kan sorunları
- Sinir sistemi sorunları
- Ruh sağlığı sorunları
Lupus hastalarının çoğu, günlük aktivitelerine devam edebilir. Yorgunluk, eklem ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle aktivite düzeyinizi azaltma, çocuk bakımı konusunda yardım alma ya da çalışma biçiminizi değiştirme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Günlük aktivitelerinize ayırdığınız zamanı hiç azaltmak istemeyebilirsiniz de.
Lupus hastalarının çoğu, normal ya da neredeyse normal bir ömür yaşar. Bu durum, hastalığınızın şiddetine, ölümcül organları (böbrekler gibi) etkileyip etkilemediğine ve bu organların ne kadar etkilendiğine bağlıdır.
Lupus genellikle, romatoid artrit ya da diğer otoimmün bozuklukları olan kişilerde görülen eklem hasarı ya da deformasyonuna yol açmaz.
Orta ila şiddetli lupusun yan etkilerini tedavi etmek için ilaç kullanılabilir. Ancak, hangi sorunların hastalığın doğal seyrinin bir parçası olduğunu ve hangi sorunların hastalığı kontrol etmek için kullanılan ilaçların yan etkisi bulunduğunu ayırt etmek zor olabilir.
Geçmişte lupus iyi anlaşılamamıştı. Bu yüzden lupus hastaları, genellikle önemli organlardaki sorunlar nedeniyle genç yaşta hayatlarını kaybederdi. Günümüzde bu hastalık çok daha başarılı biçimde tedavi ediliyor ve lupusla yaşam süresi dikkate değer oranda arttı. Lupus hastalarının yüzde 90’ı teşhisin ardından en az 5 yıl yaşıyor. Yaklaşık yüzde 70’iyse, teşhisin ardından en az 20 yıl yaşıyor.
Önleme
Önleme
Şimdiki koşullarda lupusu (sistemik lupus eritematozis veya SLE) önlemenin bir yolu yoktur. Fakat lupusun sigara içen kişilerde gelişme ihtimali daha yüksektir. Sigaradan ve belki diğer tütün ürünlerinden uzak durmak, lupus gelişme riskinizi azaltabilir.
Lupusun Sebebi
Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR
Nuran Hanım merhaba,şimdiden teşekkür ediyorum. Eşim 34 yaşında, gerçekleşen iki düşük sonrasında eşimde kan pıhtılaşması sorunu olduğu tespit edildi ... devamı
Diğer Tedaviler
Lupus
Lupus Hakkında 8 Yanlış Kanı
Beslenme Ve Lupus
Lupus Ve Hamilelik