Hamilelik

Lupus ve Hamilelik

Eskiden, lupus hastasıyken hamile kalmanın kötü bir fikir olduğu düşünülürdü. Fakat artık lupuslu kadınların normal bir hamilelik geçirebileceğini ve sağlıklı normal bebekler dünyaya getirebileceğini biliyoruz.

Planlama Gerekliliği

Hamileliğinizden önce doktorunuzla lupus durumunuz hakkında konuşmalısınız. Eğer durumunuzu sıkıca kontrol altında tutyorsanız ya da hastalık hafifliyorsa, hamilelikteki etkilerini büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Ayrıca büyüyen cenini korumak için hamileliğiniz boyunca lupusu kontrol altında tutmanız önemlidir.

Lupuslu hastaların hamileliği yüksek riskli kabul edilir. Lupuslu kadınlarda düşük yapma, preeklampsi, gebelik diyabeti ve erken doğum riski daha yüksektir. Bu yüzden doğum kontrol uzmanınızın eğer mümkünse özellikle lupuslu hastalar için yüksek riskli gebelikler hakkında deneyimli olması önemlidir. Anne ve bebeğin güvenliğini sağlayacak özel araçların gerekli olabileceği yüksek riskli doğumlarda uzmanlaşmış bir hastane bulmak da önemlidir.

Düşünülmesi gereken diğer şeyler arasında sağlık sigortası da vardır. Hamilelik ve gereken tıbbi bakım masraflı olabilir, hatta lupus hastasıysanız masraf muhtemelen daha da fazla olur. Doktorunuzla olası komplikasyonlar hakkında konuşun ve sigorta şirketinize bunları karşılayıp karşılamayacağını sorun.

Bakım

Hamileliğiniz Boyunca Bakım

Hamileliğiniz süresince lupus yangılarını engellemek hamile değilken olduğu kadar önemlidir. Yangılar doğrudan hamilelikten kaynalanmaz, hamilelikle beraber sık sık ortaya çıkan stres belirtilerinin aniden başlamasını tetikleyebilir. Dengeli beslenmek, bol bol uyumak, meditasyon ve derin nefes almak gibi stresten arınma egzersizleri, bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmak ve lupus yangılarını en düşük düzeyde tutmak için şarttır.

Komplikasyonlar

Olası Komplikasyonlar

Lupus hastası çoğu hamile kadın tamamen normal bir hamilelik geçirir, yine de ortaya çıkabilecek istenmeyen sonuçları bilmek faydalı olabilir. Normal hamileliklerdeki %10-15’lik düşük yapma oranına karşın lupus hamileliklerinde bu oran %25 civarındadır. Lupus hastası kadınların erken doğum yapma olasılıkları da daha yüksektir, toplam vakaların yaklaşık %25’inde görülür. Neyse ki erken doğum normal vakalarda da oldukça yaygındır ve bakımı çok başarılı bir şekilde yapılabilir.

Lupus hastalarına özgü bir başka istenmeyen durum da neonatal lupustur. Bu durumda geçici döküntü, anormal kan değerleri ve vakaların %50’sinde doğuştan kalp hastalığı görülür. Neonatal lupus çoğunlukla doğumdan sonra 3-6 ay içinde iyileşir. Kalp hastalığı kalıcıysa kalp piliyle tedavi edilebilir.

Doğum Sonrası Dönem

Hamilelikten sonraki ayları ya da doğum sonrası dönemi düşünmek de iyi bir fikirdir. Özellikle lupusluysa bir bebeğe bakmak korkunç derecede yorucu olabilir. Yeni doğmuş bir bebekle her gün ilgilenecek gücü kendinizde bulamamanız çok olasıdır. Kendinizle ilgilenmeniz gereken günleri ayarlamak için bebek dünyaya gelmeden önce onun bakımı için seçenekler (eşiniz, akrabanız, arkadaşınız) planlayın.

Hamilelik ve doğum keyifli deneyimler olmalıdır, uygun bir planlama ve tedaviyle lupus hastaları için de öyle olabilir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

BendeDvitamin ileB12 eksikligi vartupbebek yaptirirsam hamilelikte sorun cikarmi... devamı