Nedir
Nedir?
Locked-in sendromu hastanın farkında ve uyanık olduğu ama gözler dışında vücudundaki neredeyse bütün istemli kasların tam paralizine bağlı olarak hareket edemediği veya sözle iletişim kuramadığı bir durumdur. Tam locked-in sendromu gözlerin de paralize olduğu locked-in sendromunun bir versiyonudur. Ponsun ventral (arka) kısmının hasara uğradığı beyin sapı lezyonunun sonucudur. Bu bozukluğun adı, 1996’da Fred Plum ve Jerome Posner tarafından konulmuştur.
Sebepler
Sebepler
Beynin üst kısımlarının hasara uğradığı ve alt kısımlarının korunduğu ısrarcı bitkisel hayatın tersine locked-in sendromuna üst beyinde hiçbir hasar olmaksızın alt beynin ve beyin sapının belirli kısımlarının uğradığı zarar neden olur.
Locked-in sendromunun olası sebepleri arasında şunlar bulunur:
- Travmatik beyin yaralanması
- Dolaşım sistemi hastalıkları
- İlaç aşırı dozu
- Hastalık sebebiyle sinir hücrelerinin hasara uğraması, özellikle miyelin kılıfının parçalanması (örneğin hiponatreminin hızlı düzelmesine ikincil olarak santral pontin miyelinolizisi)
- Felç veya beyin hemoraji, genellikle baziler arterde
Tedavi
Tedavi
Locked-in sendromu için ne standart bir tedavi ne de çare vardır. Elektrotlarla kas reflekslerinin simülasyonunun (NMES) hastaların bazı kas fonksiyonlarını kazanmalarına yardım ettiği biliniyor. Diğer tedavi seyirleri çoğunlukla semptomatik. Yardımcı bilgisayar ara yüz teknolojileri, örneğin göz izlemeyle birlikte Dasher, hastaların iletişime girmesine yardım edebilir. Yeni doğrudan beyin ara yüzü mekanizmaları gelecekte çareler sunabilirler. İsrailli bilim insanları locked-in hastalarının burunlarını çekerek iletişime girmelerini sağlayan bir teknik geliştirdiklerini bildirmişlerdir.
Down Sendromu riskini arttıran faktörler nelerdir?
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Migren
Amyotrofik Lateral Sklerozun (Als) Nedeni Tespit Edildi
Gençken Vardiyalı Çalışanların Ms Olma İhtimali İki Kat Artıyor
Somatosensör Sistemler
Göz Migreni