Hastalarda uygulanan kemoterapilerin uygulanma şekline göre, neler yapmaları gerektiği hastalara söylenir. Yani kemoterapi 21 günde bir mi, 15 günde bir mi, haftada bir mi yoksa 28 günde bir 5 gün mü, buna uygun olarak neler yapacakları anlatılır. 

Beslenme açısından yapmaları gereken şey, zaten kolay sindirebilecekleri, bol sıvı ağırlıklı ama protein de içeren gıdalarla beslenmeleridir. 

Pek çok ilaçta hasta, tedavi sürecinden 1-2 gün sonra normal yaşamına devam edebilir. Bunda herhangi bir risk söz konusu değildir. 

Tedavinin düzgün yapılması gerekir 

Ama eğer tedavi düzgün ve kuralına uygun yapılmıyorsa, hasta aradaki dönemi, yani dinlenme dönemini hastalıklı geçirir. Bu dönemde doğal olarak bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık görülür. Ama hastanın iki tedavi arasında doktor kontrolünün ve kan takibinin yapılması mutlaka gereklidir. 

Bazı ilaçlarda kan sayımının 2-3 günde bir yapılması gerekir. Kemoterapinin hangi organlara yan etkisi olacaksa, hekimin mutlaka o organla ilgili tetkikleri istemesi gerekir. Ama bunların başında, hastanın tedaviye devam edebilmesi için lökosit sayısının kesinlikle 4 binin üzerinde olması gerekir. Trombosit sayısının 75 bin-100 binin üzerinde olması gerekir. 

Yani hastanın takibinde kan tablosu çok önemlidir. Eğer bu tablo normal değerlerdeyse, tedavi günleri dışında hasta normal yaşamını sürdürebilir.

Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU

sayın hocam kızım tay-sachs hastası bu hastalıgın kordon kanı vekök hücre nakli ile tedavisi mümkünmü kızım şuanda 3 yaşında ve yogun bakımda yatmakt... devamı