Belirtileri
Katarakt göz bebeğinin arkasındaki doğal merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşmasıdır. Genellikle yaşa bağlı oluşan katarakt, diyabet hastalarında, göz içi iltihaplanmalarında, uzun süreli kortizon kullanımı sonrasında ve yeni doğan bebeklerde çeşitli metabolizma hastalıklarıyla birlikte görülebilir. Diğer etmenler arasında travmalar, aşırı X ışını ya da güneş ışığına maruz kalmak, genetik faktörler yer almaktadır.
Bulanık Görüntü
Henüz saydamlığını yitirmemiş doğal göz merceğinden içeri giren ışığın retinada bıraktığı görüntü nettir. Ancak ilerleyen yaşla birlikte katılaşan saydam dokunun retinada bıraktığı görüntü bulanıklaşmaya başlar ve adeta bir perdenin arkasından bakıyormuş hissi uyandırır. Katarağın ilerleyen seviyelerinde ise görüntü neredeyse yok olur ve sadece ışık olarak algılanır.
Göz Kamaşması
Katarakt belirtilerinden olan göz kamaşması gözün ışığa olan aşırı hassasiyeti olarak açıklanabilinir. Normalde gözü rahatsız etmeyen ışıkların daha parlak gelmesi ve ışık çemberlerinin oluşması ilk belirtilerdir.
Çift Görme
Bir sinir sorunu nedeniyle bir gözün diğerine göre sapma göstermesi nedeniyle gözlerin bir arada odaklanarak tek bir nesneyi iki görüntü olarak algılanmasına çift görme denir.
Renk Yanılması
Katarağın belirtilerinden olan renk yanılması ilk etapta renklerin canlılığını kaybederek soluk tonlarda algılanması ve sonrasında kahverengi ve yeşil tonlarına dönmesi ile saptanabilir. İlerleyen seviyelerde mavi ve mor tonlarını ayırmak zorlaşır.
İkinci Görü
Kataraktın ilk evrelerinde kısa süreli olarak yakın görüş mesafesinde algılanan görüntülerin normalden daha net olmasına ikinci görü adı verilir. Ancak katarağın derecesi ilerledikçe netlik tekrar bulanıklaşır.
Kataraktın belirtileri nelerdir?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı
Gözlükler Tarih Olur Mu?
Burundan Göz Ameliyatı Yapılacak
Katarakt Nedir Nasıl Teşhis Edilir ?
Kortikal Görme Bozukluğu
Katarakt