- İçindekiler
- Genel Bakış
- Bilmeniz Gerekenler
- Kontrol
Genel Bakış
Kalp yetmezliği olan kişiler kilolarını çok sıkı takip etmelidir. Kilonuzu kontrol etmek vücudunuzun ne kadar sıvı tuttuğunu bilmenizi sağlar. Ani kilo artışı kalp yetmezliğiniz kötüye gittiğinden vücudunuzun su tutmaya başladığını gösterebilir. Kilonuzdaki değişiklikleri bilmek kalp yetmezliğinizle başa çıkabilmenize yardımcı olabilir.
Kilonuzu takip etmek zor değil. Yapabileceğiniz bir iki şey:
- Her gün aynı vakitte aynı tartıda tartılın.
- Kilonuzu bir takvime düzenli olarak her gün yazın.
- Aniden kilo aldıysanız hemen doktorunuzu arayın.
Bilmeniz Gerekenler
Kilo artışı ve kalp yetmezliği konusunda bilmeniz gerekenler
Kalp yetmezliği kalp kasınızın vücudunuza yeterince kan pompalamadığı anlamına gelir. Kalbiniz iyi pompalayamadığından, vücudunuz bunu telafi etmeye çalışır. Bu sebeple:
- Vücudunuz tuz ve su tutmaya başlar. Bu damarlarınızdaki kan miktarını arttırır.
- Kalbiniz daha hızlı atmaya başlar.
- Kalbiniz büyür.
Vücudunuz kalp yetmezliğini telafi etmek için elinden geleni yapar. Ancak bir süre sonra bu da yetmez. Kalp yorulur. Sonra vücutta su birikmeye başlar. Bu sıvı toplanmasına sıvı birikmesi denir. Toplanan sıvı tartıda kendini belli eder.
Bu sıvı birikimi kalp yetmezliğinin başka belirtilerine yol açar. Nefes darlığı, yorgunluk, bacaklarda ve karında şişlik bunlardan bazılarıdır. Pek çok kişide, kalp yetmezliği kötüye gittiğinde belirtiler de kötüye gitmeye başlar.
Doktorunuz size sıvı toplanması sebebiyle kilonuzda görülen iniş çıkışlar konusunda ne yapabileceğinizi anlatır. Mesela, kilonuzda hafif bir artış olduğunda doktorunuz size biriken sıvıyı atmanızı sağlayacak idrar söktürücü bir ilaç verebilir.
Kontrol
Kalp yetmezliğiniz varsa kilonuzu kontrol edin
Kilonuzu kontrol etmeniz kalp yetmezliğiyle başa çıkmanıza yardımcı olur. Böylece doktorunuzu ne zaman aramanız gerektiğini bilirsiniz. Kilonuzu düzenli kaydederseniz doktorunuz da size uyguladığı tedavinin işe yarayıp yaramadığını görebilir.
Kalp yetmezliği olan hastalar kilolarını nasıl takip etmeli?
Her gün tartılırsanız kilonuzdaki değişiklikleri bilmeniz çok kolay olur. Birkaç öneri:
- Her gün aynı saatte tartılın. Düz ve sert bir zeminde hep aynı tartıyı kullanın. Tartılmak için en iyi vakit sabahları tuvalete gittikten sonra ve herhangi bir şey yiyip içmeden evvelki vakittir.
- Tartılırken üzerinizde hep aynı giysiler olsun ya da çıplak tartılın. Ayakkabı giymeyin.
- Tartının yanında bir takvim bulundurun. Her gün kilonuzu bu takvime kaydedin. Doktorunuzu görmeye giderken takvimi de yanınıza alın.
Aniden kilo alırsanız doktorunuzu arayın. Doktorunuz size kaç kilo üzerinin normal olmadığını söyleyecektir. Ama genelde 2-3 günde 1,5 kilo veya daha fazla aldıysanız doktorunuzu aramanız iyi olur. Yavaş yavaş kilo almaya başladıysanız, doktorunuza bir sonraki görüşmenizde bunu söylemeniz yerinde olur.
Takviminize her gün kendinizi nasıl hissettiğinizi yazın. Kendi kendinize sorabileceğiniz birkaç soru:
- Daha sık mı nefes nefese kalıyorsunuz?
- Daha fazla mı yoruluyorsunuz?
- Ayaklarınız ve bilekleriniz şişiyor mu?
- Bacaklarınızda veya karın bölgenizde şişkinlik var mı?
Geceleri nefes almak için doğrulmanız gerekiyorsa veya gece nefes nefese uyanıyorsanız bunu doktorunuza bildirin.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Kalp Yetmezliği Teşhisi
D Vitamini Eksikliği Koroner Arter Hastalığı Riskini Arttırıyor Mu?
Yüksek Kolesterolü Teşhis Etmek
Kolesterolünüzü Düşüren 5 Yiyecek
Erkeklerde Kalp Hastalığı Neden Daha Sık Görülür