Nedir

Hipertrofik Kardiyomiyopati Nedir?

Hipertrofik kardiyomiyopati kalp kasının özellikle aort kapakçığının altındaki odacıkların arasında bulunan septum bölgesinden kalınlaşmasıyla ilişkilendirilir. Bu durum kalp duvarlarının sertleşmesine, anormal aortik ve mitral kalp kapakçığı fonksiyonlarına yol açar. Bu iki durum da kalpten çıkan normal kan akışını engelleyebilir.

Belirtileri

Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri

Hipertrofik kardiyomiyopati rahatsızlığı bulunan birçok kişide belirtiler gözlemlenmez veya ufak bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu kişiler normal yaşamlarına devam ederler. Diğer kişiler kalp fonksiyonları kötüleştikçe ilerleyen ve kötüleşen belirtiler gözlemleyebilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati her yaşta ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi. Genellikle egzersiz veya fiziksel aktiviteler nedeniyle ortaya çıkar; fakat dinlenirken veya yemeklerden sonra da ortaya çıkabilir.
  • Nefes darlığı (dispne). Özellikle çaba sarf etmeyle ortaya çıkar. 
  • Yorgunluk. Aşırı yorgunluk hissi ortaya çıkar.
  • Bayılma. Egzersiz esnasında ortaya çıkan düzensiz kalp ritimleri ve anormal kan damarı reaksiyonu nedeniyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda hiçbir neden bulunamayabilir. 
  • Düzensiz kalp atışları (göğüste çarpıntı).  Atrial fibrilasyon veya ventriküler taşikardi gibi normal kalp ritmi (ritim bozukluğu) sorunlarına bağlı ortaya çıkar. 
  • Ani ölümler. Hipertrofik kardiyomiyopati hastalarının ufak bir bölümünde gözlemlenir.

Sebepleri

Hipertrofik Kardiyomiyopati Sebepleri

Hipertrofik kardiyomiyopati aileden gelir; fakat bu sağlık durumu yaşlılığın veya yüksek kan basıncının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Diğer durumlarda rahatsızlığın nedeni bilinmüyor.

Endokardit

Hipertrofik Kardiyomiyopati, Ani Ölüm ve Endokardit

Hipertrofik kardiyomiyopati hastalarının ufak bir bölümü yüksek ani kardiyak ölüm riskiyle karşı karşıyadır. Risk altındaki kişiler şöyledir:

  • Ailesinde daha önce ani kardiyak ölüm vakası bulunan kişiler.
  • Ciddi bayılma nöbetleri geçiren hipertrofik kardiyomiyopati hastası gençler.
  • Egzersize karşı anormal kan basıncı reaksiyonu gösteren kişiler.
  • Hızlı kalp atışlarıyla birlikte ritim bozukluğu olan yetişkinler.
  • Ciddi belirtiler gösteren ve kalp fonksiyonları zayıf olan kişiler.

Eğer yukarıdaki risk faktörlerinden iki veya daha fazlasına sahipseniz, ritim bozukluğunu önlemek için ilaç tedavileri ve uygulanabilir kardiyoverter defibrilatör konusunda doktorunuzla görüşün. Hipertrofik kardiyomiyopati rahatsızlığı bulunan kişilerinin çoğunda ani kardiyak ölüm riski düşüktür. Endişeleriniz varsa doktorunuzla görüşün. 

Yaşam Tarzı

Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisinde Yaşam Tarzı

  • Beslenme. Sıvı kısıtlaması olmaması halinde günde altı ila sekiz bardak su içmek oldukça önemlidir. Sıcak havalarda sıvı alımınızı artırmanız gerekir. Eğer kalp yetmezliği belirtileri gözlemleniyorsa, bazı hastalar için sıvı ve tuz alımında kısıtlamalar gerekli olabilir. Doktorunuzdan alkol içeren içkiler ve kafeinli ürünler de dahil, belirli sıvı ve besinsel ürünlere ilişkin bilgiler edinin.  
  • Egzersiz. Doktorunuz egzersiz yapıp yapamayacağınızı size belirtir. Kardiyomiyopati sorunu bulunan çoğu kişiye hafif aerobik egzersizleri önerilir. Bununla birlikte doktorunuz belirtilerinize ve rahatsızlığınızın ciddiyetine dayanarak egzersiz yapmamanızı önerebilir. Yorucu ağırlık kaldırma egzersizleri önerilmez.
  • Düzenli tarama testleri. Hipertrofik kardiyomiyopati hastaları sağlık durumlarının gözlemlenmesi için yıllık tarama testleri yaptırmalıdır. Tarama testi randevuları hastalık ilk teşhis edildiğinde daha sık uygulanabilir.

Testleri

Hipertrofik Kardiyomiyopati Teşhisi

Hipertrofik kardiyomiyopati kişinin tıbbi geçmişine (kişide gözlemlenen belirtiler ve aile geçmişi), fiziksel incelemelere ve ekokardiyograma sonuçlarına bağlı olarak teşhis edilir.  Ek testler arasında kan testi, elektrokardiyogram, göğüs röntgeni, egzersiz stres testi, kalp kateterizasyonu, tomografi ve MR testi yer alır.  

Tedavisi

Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisi

Hipertrofik kardiyomiyopati tedavisi kanın kalpten ayrılırken izlediği yolda daralma olup olmadığına (dışarı akış yolu), kalbin nasıl işlediğine ve ritim bozukluğunun mevcut olup olmadığına bağlıdır. Tedavi belirtilerin ve komplikasyonların önlemesini amaçlar ve risklerin tanımlanmasını, düzenli tarama testlerini, yaşam tarzı değişikliklerini, ilaç tedavilerini ve gerekli işlemleri içerir. 

Cerrahi Müdahale

Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisinde Cerrahi İşlemler

Hipertrofik kardiyomiyopati tedavisinde kullanılan cerrahi müdahaleler şunlardır:

Septal miyektomi. Bu cerrahi müdahale esnasında cerrah, sol ventrikülden aorta doğru akan dışa akış yolunu (kanın aktığı yol) genişletmek için kalınlaşan septal kalp duvarının bir bölümünü alır.

Etanol ablasyon. İlk olarak kardiyolog (kalp doktoru) septuma doğru kan akışını sağlayan ufak koroner atar damarı bulmak için kardiyak kateterizasyon uygular. Balon bir sonda atardamara sokulur ve şişirilir. Sol ventrikülden aorta giden yolu daraltan septal duvarı saptamak için kontrast bir madde enjekte edilir. Tıkanıklık tespit edildiğinde saf alkol, sonda yoluyla bu bölgeye iletilir. Alkol dokunduğu hücreleri öldürür ve böylece kontrollü bir kalp krizi yaratılır. Septum daha sonraki aylar içerisinde normal boyutuna geri döner ve kan akışı için damar yolları genişletilmiş olur.

Uygulanabilir Kardiyoverter Defibrilatörler. Uygulanabilir kardiyoverter defibrilatörler yaşamı tehdit edici ritim bozukluğu ve ani kardiyak ölüm riski yüksek kişiler için önerilir. Uygulanabilir kardiyoverter defibrilatörler devamlı olarak kalp ritimlerini gözlemler. Hızlı ve anormal kalp ritmi tespit edildiğinde kalp kasına enerji gönderilir ve kalbin normal ritmini alması sağlanır.

Önleme

Endokarditi Önlemek

Obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati hastaları yüksek enfektif endokardit (kalp iç zarı iltihabı) riski altındadır. Bu sağlık durumu yaşamı tehdit edebilir. Endokardite karşı önlem alıp almamanız gerektiği konusunda doktorunuza danışın. Bu önlemler arasında şunlar yer alır:

  • Doktorunuza ve diş hekiminize hipertrofik kardiyomiyopati rahatsızlığınız olduğunu belirtin. Doktorlar kanamaya neden olabilecek prosedürleri (dental, solunum ve mide-bağırsak işlemleri) uygulamadan önce enfeksiyonları engellemek için antibiyotikler yazabilir.
  • Eğer enfeksiyon belirtileri gözlemliyorsanız doktorunuza haber verin.
  • Dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakın.

İlaç Tedavisi

Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisinde İlaçlar

İlaçlar genellikle hipertrofik kardiyomiyopati belirtilerinin tedavi edilmesinde ve ileride bu duruma bağlı ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önlenmesinde kullanılır. İlaç tedavileri kalbi rahatlatabilir ve kalbin daha etkili bir şekilde kan pompalaması için tıkanma oranını azaltabilir. Yazılan iki ilaç sınıfı da beta blokerler ve kalsiyum kanal blokerlerdir. Eğer ritim bozukluğu sorununuz varsa, doktorunuz kalp atışlarınızı kontrol altına almak ve ritim bozukluğu sorununun ortaya çıkmasını azaltmak için ilaç tedavileri önerebilir.  

Nitrat gibi bazı belirli ilaçlardan uzak durmanız gerekebilir; çünkü bu ilaçlar, kalbin kasılma gücünü artırarak kan basıncını veya digoksini düşürür.

Obstrüktif olmayan hipertrofik kardiyomiyopati belirtileri ilaçlarla tedavi edilebilir. Eğer kalp yetmezliği ortaya çıkarsa tedavi kalp yetmezliği sorununu kalp yetmezliği ilaçları ve beslenme değişiklikleriyle kontrol altına almayı hedefler.

Doktorunuz sizin için en uygun ilaç tedavisini belirtecektir.

Özer SELİMOĞLU

hocam bende 11 yasın dayken kalp cıktı hipertrofik kmp bu aynı hastalıktan annem dede var tokatta oturuyorum hastalım farkına varıldında tokatın kardi... devamı