Nedir?

Kısıtlayıcı Kardiyomiyopati Nedir?

Odacığın sistolik ya da pompalama fonksiyonu normal olabilir ama diyastolik fonksiyonu (kalbin kanla doldurma yeteneği) anormaldir. Bu yüzden odacıkların kanla dolması daha zordur ve zamanla kalp kan pompalama yeteneğini kaybeder ve kalp yetmezliğine neden olur.

Belirtileri

Ksıtlayıcı Kardiyomiyopati Belirtileri Nelerdir?

Kardiyomiyopatili birçok insan hiç belirti göstermez ya da sadece küçük belirtileri vardır ve normal bir yaşam sürmektedir. Diğerleri kalp fonksiyonu kötüye gittikçe ilerleyen ve kötüleşen belirtiler gösterir.

Kısıtlayıcı kardiyomiyaopatinin belirtileri her yaşta ortaya çıkabilir ve şunlar belirtileri arasında yer alabilir:

-          Nefes darlığı (ilk olarak egzersizle; ama zamanla dinlenirken bile)
-          Bitkinlik (çok yorgun)
-          Egzersiz yapamama
-          Bacaklar ve ayaklarda şişme
-           Kilo alma
-          Mide bulantısı, şişmek ve iştahsızlık (sıvı kaybetmeme)
-          Çarpıntı hissi ( anormal kalp ritimlerinden dolayı göğüste çırpıntılar)

Kısıtlayıcı kardiyomiyopatinin daha az görülen belirtileri:

-          Bayılma ( genelde düzensi kalp ritimleri ya da egzersiz sırasında kan damarlarının anormal tepkileri)
-          Göğüs ağrısı ya da baskı (genelde egzersizle ya da fiziksel aktivite ile ortaya çıkar ama dinlenirken ya da yemeklerden sonra da ortaya çıkabilir.)

Sebepleri

Kısıtlayıcı Kardiyomiyopati’ye Ne Sebep Olur?

Kısıtlayıcı kardiyomiyopati genelde genetik değildir ve sebebi bilinmez. Kısıtlayıcı kardiyomiyopatinin bilinen sebepleri şunları da içerebilir:

-          Leke dokusu gelişimi (bilinen bir sebep olmaksızın)
-          Kalp kasında anormal proteinlerin oluşumu (amiloidosis)
-          Kemoterapi ya da radyasyona maruz kalan göğüs
-          Kalpteki fazla demir (hemokromatosis)
-          Diğer sistematik hastalıklar (örneğin (sarcoidosis)

Teşhis

Kısıtlayıcı Kardıyomıyopati Teşhis Edilir?

Kalbin boyutu kısıtlayıcı kardiyomiyopati ile normal kalabilir. Bazı vakalarda, kısıtlayıcı kardiyomiyopati kısıtlayıcı kalp dışzarı iltihabı ile karıştırılmamalı. Bu durumda kalp dışzarı tabakaları kalınlaşır, kireç haline gelir ve sertleşir.
 
Kısıtlayıcı kardiyomiyopati tıbbi geçmişine (senin belirtilerin ve aile geçmişin), fiziksel test ve kan testi, elektrokardiyogram, göğüs x ray, ekokardiyogram, egzersiz stres testi, kardiyak katheterizasyon, CT scan ve MRI gibi testlere bağlı olarak teşhis edilir.
 
Miyokardiyal biyopsi ya da kalp kası biyopsisi, küçük doku örneği kalpten alınır ve mikroskop altında incelenir ve belirtilerin sebebi araştırılır.

Tedavi

Kısıtlayıcı Kardiyomiyopatinin Tedavisi Nedir?

Kısıtlayıcı kardiyomiyopatinin tedavisi zordur. Tedavi genelde bu durumun sebebine yoğunlaşır. Doktorlar yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp yetmezliğine karşı ilaçlar önerebilirler. 

Öneriler

Kısıtlayıcı Kardiyomiyopati İçin Ne Gibi Yaşam Tarzı Değişiklileri Önerilir?
 
Yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olabilir. Şunlar olabilir:
 
-          Diyet. Nefes darlığı, bitkinlik gibi belirtiler varsa, tuz tüketimini kısıtlamalısın günlük 2000-3000 miligram. Belirtileriniz azalsa dahi bu diyeti takip edin.
-          Egzersiz. Doktorunuz egzersiz yapıp yapamayacağınızı söyleyecektir. Genelde egzersiz kalp için iyi olsa da, bu çeşit kardiyomiyopati li insanlar az bir çaba ile bitkinlik ve nefes darlığı çekebilir. Bu yüzden, uzmanlar sık molalar verilmesi gerektiğini ve egzersiz yapmak için enerjinizin en yüksek olduğu zamanın tercih edilmesini ve yavaş başlayıp, kademeli olarak gücün ve zorluğun artırılması gerektiğini tavsiye etmektedir. 

İlaçlar

Kısıtlayıcı Kardıyomıyopati İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?
 
Genelde, kısıtlayıcı kardiyomiyopati belirtilerini tedavi etmek ve daha ileri komplikasyonları engellemek için kullanılır. Kalp yetmezliği ile baş etmek için bazı insanlar beta blokör ve anjiyotensin alarak gelişme sağlayabilir -  dönüştüren enzim önleyici. (ACE). Belirtiler ortaya çıkarsa, digoksin, diuretiks ve aldosterone engelleyiciler eklenebilir. Kalp atım düzensizliğiniz varsa, doktorunuz kalp atış oranını kontrol edecek ya da ritim bozukluğunu tekrar ortaya çıkmasını engelleyecek ilaç yazabilir. Sarkoidoz, amiloidosis ve hemokromatosis gibi belli durumları tedavi etmek için de terapi verilebilir. Doktorunuz hangisi sizin için ideal ilaç belirleyecektir.

Ameliyatı

Ameliyat Kısıtlayıcı Kardiyomiyopati Yi Tedavi Edebilir Mi?
 
Bazı vakalarda, durum ciddiyse, kalp nakli ameliyatı düşünülebilir.