Kalp çarpıntısı kalp atışlarının düzensiz olmasıdır. Çarpıntı durumunda kalp çok hızlanabilir, çok sert atabilir, atışlar sekebilir veya kısaca durabilir. Birden çok faktör kalp çarpıntısına sebep olur. Bunların arasında endişe, stres, duygusal sorunlar, panik, kalp problemleri, aşırı aktif tiroit bezi, nikotin, alkol ve kafein mevcuttur. Kalp çarpıntısı belirtileri arasında baş dönmesi, bayılma, kafa karışıklığı, göğüste ağrı ve nefes almada zorluk vardır. Kalp çarpıntısı için vitaminler kalp ritmini düzenleyebilir, kalp problemlerini rahatlatabilir ve genel olarak kalp sağlığını iyileştirebilirler.

Niyasin olarak da bilinen B3 vitamini suda çözünür ve kalp atış hızını düzenler, kırmızı kan hücresi üretimine yardımcıdır, kalp hasarını iyileştirir, fonksiyonunu geliştirir, kalbe kan akışını artırır, kalp çarpıntılarının frekansını ve yoğunluğunu düşürür, endişe ataklarını hafifletir. B3 vitamininin önerilen günlük miktarı erkekler için 16 mg, kadınlar için 14 mg’dır. Beyaz renkli tavuk eti, pembe somon, lima fasulyesi, light ton balığı, yer fıstığı ve yağsız kırmızı et B3 vitamini açısından zengin gıdalardandır.

Kalp çarpıntısı için vitaminlerden bir diğeri kobalamin olarak da bilinen B12 vitaminidir. Yağda çözünen bu vitamin kalp fonksiyonunu geliştirir, kalp hasarını iyileştirir, kalp ritmini düzenler, kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olur, anemiyi önler, kalp çarpıntısı belirtilerini hafifletir ve homosistein seviyelerini düşürür. Yüksek homosistein seviyeleri kanın kalbe erişmesini önlediğinden kalp çarpıntısı riskini artırmaktadır. B12 vitamininin önerilen günlük miktarı yetişkinler için 2.4 mcg’dır. B12 açısından zengin gıdalar arasından güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler, sığır ciğeri, somon, süt ve yumurta bulunur.

C vitamini suda çözünen bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirirken, kalbi zararlı serbest radikallerden korur. C vitamini kalp çarpıntısı, kalp krizi ve felç riskini azaltırken, kalp fonksiyonunu geliştirir, kalp çarpıntısıyla alakalı belirtileri hafifletir, kalbe kan ve oksijenin ulaşmasına yardımcı olur, tansiyonu düzenler, kalp çarpıntılarının önemli nedenlerinden olan dalgalı hormon seviyelerini dengeler. Yetişkinler için günde önerilen C vitamini miktarı 1000 mg’dır. C vitamini içeriği yüksek olan gıdalar arasında çilek, kivi, domates, brokoli, ıspanak, kıvırcık lahana, ananas, portakal ve greyfurt bulunur. 

Özer SELİMOĞLU

Göğüs boslugunda carpıntı diye adlandıracagım bır durum yasadım.Dokrora gıttm holterdecarpıntı oldugu görünüyor.Diğer testler temiz cıktı.Doktorun ban... devamı